De populaire video-app TikTok , eerder bekend als musical.ly, moet 5 miljoen euro boete betalen aan de Federal Trade Commission (FTC) omdat de app persoonlijke gegevens van kinderen onder 13 jaar vergaarde, zonder ouderlijke toestemming. Dat meldt de Volkskrant. Het is de hoogste boete ooit in een Amerikaanse zaak waarin de privacy van kinderen het onderwerp is.
De app heeft inmiddels meer dan een 1 miljard downloads en werd met 663 miljoen downloads vorig jaar vaker op smartphones geïnstalleerd dan Instagram (444 miljoen). Vooral kinderen en tieners zijn er actief. Via de app kunnen ze korte filmpjes delen en bewerken waarop ze bijvoorbeeld zingen of dansen. Volgens de FTC zou het bedrijf achter de app ervan op de hoogte zijn dat een groot deel van hun gebruikers jonger was dan 13. Zoals zo veel apps moesten gebruikers een geboortedatum invoeren, maar werd die niet gecontroleerd. TikTok heeft beloofd video’s van kinderen onder 13 te verwijderen en ouders om toestemming te vragen voor een account kan worden voltooid. Iets dat in Nederland verplicht is tot 16 jaar.
TikTok verzamelde voor- en achternamen, telefoonnummers, e-mailadressen, biografiën en profielfoto’s. Accounts waren openbaar, tenzij de gebruikers de instellingen aanpasten naar privé. Het profiel met daarop de biografie, foto openbaar en mogelijkheid om privéberichten te sturen bleef altijd voor iedereen toegankelijk. Kinderen werden dan ook vaak benaderd door volwassenen die seksueel getinte reacties achterlieten of contact zochten. Tot 2016 was het mogelijk om binnen eens straal van 80 kilometer van je locatie te zien wie er een account had.
Vandaag werd bekend dat de bekende videohost YouTube voortaan de reactiemogelijkheid onder video’s waarin kinderen zichtbaar zijn uit zal zetten. Vorige week werd onthuld dat pedofielen het zogeheten algoritme op YouTube gebruiken om in onschuldige video’s met kinderen poses op te sporen die ze seksueel aantrekkelijk vinden en via de reacties aan elkaar door te spelen.