© cc-foto: ChrisGoldNY
Verontruste GroenLinkers roepen op een einde te maken aan de plannen om te fuseren met de PvdA. De dissidenten schrijven in een manifest:
Met het plan voor een gezamenlijke verkiezingscampagne en fusie van de fracties van de PvdA en GroenLinks in de Eerste Kamer, zet de leiding van GroenLinks een grote stap richting opheffen van de eigen partij. Dat moeten we voorkomen. Groenlinkse politiek is te waardevol en te belangrijk, en verdient zelfstandige vertegenwoordiging in het Nederlandse parlement. Wij roepen leden op om tegen deze eerste stap in de fusie te stemmen!
Het manifest is in korte tijd door ruim 100 mensen ondertekend. Onder de anti-fusisten onder meer Femke Roosma, voormalig fractievoorzitter in Amsterdam. Zij maakt op Twitter duidelijk dat voor haar de ideologische verschillen tussen beide partijen te groot zijn.
In het manifest worden die ideologische conflicten verduidelijkt. Ze blijken deels neer te komen op de verschillen tussen sociaal-democratie en socialisme :
Een fusie van GroenLinks en de PvdA is inhoudelijk niet logisch: de partijen zitten niet voor niets ieder in een andere Europese fractie. De onderlinge verschillen zijn niet te verwaarlozen; onze idealen en geschiedenis liggen ver uit elkaar. Groene politiek wil het systeem veranderen om te komen tot een nieuw systeem waarbij we het ecosysteem niet overbelasten en mensen niet uitbuiten. Een ander sociaal-economisch model is noodzakelijk om welvaart en welzijn rechtvaardig te verdelen over de wereld, voor nu en voor de komende generaties. De sociaaldemocraten richten zich niet op systeemverandering, maar willen kansengelijkheid en het verbeteren van leefomstandigheden van mensen binnen het oude systeem. Waar groene politiek progressief is op het gebied van zelfbeschikking, privacy en democratisering, zijn sociaaldemocraten meer behoudend.
Het verschil in visie is terug te zien op veel onderwerpen, waar beide partijen soms ook zelfs tegengestelde standpunten en stemgedrag hebben. Dit zijn geen kleine verschillen. Een aantal voorbeelden: over sekswerk, de landbouw, de sleepwet, het niqabverbod, het openen van Lelystad Airport en de opvang van mensen zonder papieren denken GroenLinks en de PvdA heel verschillend. Dat de huidige Tweede Kamerfractie zich de laatste jaren naar de PvdA toe beweegt, laat vooral zien dat het landelijke GroenLinks afdrijft van haar kernwaarden en meer naar het midden trekt. De beweging van GroenLinks richting de PvdA leidt dan ook niet tot een sterker links blok, maar juist tot een minder uitgesproken groen en links geluid.
De opstellers wijzen naar Duitsland waar de twee partijen SDP en Grünen nu samen in de regering zitten omdat ze los van elkaar succes boeken. Het sociale, bestuurlijke geluid van de PvdA is hard nodig, net als het meer activistische groene, linkse en progressieve geluid van GroenLinks. Die geluiden versterken elkaar, juist door niet samen te gaan, maar door vol overtuiging naast elkaar te bestaan. Onze Duitse buren laten zien dat linkse politiek op zijn sterkst is wanneer deze twee geluiden elkaar aanvullen.
Onder de ondertekenaars ook Sabine Scharwachter, oud-voorzitter van jongerenorganisatie Dwars, die eerder dit jaar op Joop een opinie tegen de fusie publiceerde. "Als GroenLinks echt voor brede linkse samenwerking staat, moet zij haar lot niet verbinden aan de gematigdere, uitstervende PvdA, maar definitief afscheid nemen van haar liberale koers. Dan zou GroenLinks bovendien zomaar de leider van de oppositie kunnen worden."
De opstellers roepen op bij het komend ledenreferendum dat in juni wordt gehouden tegen de plannen van de partijtop te stemmen. Komende maandag houden partijleiders Jesse Klaver en Attje Kuiken (PvdA) in Arnhem een bijeenkomst om de ’progressieve linkse samenwerking’ juist te promoten.
cc-foto: ChrisGoldNY