Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verwacht geen sociaal beleid van een rechts kabinet

  •  
03-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4104 keer bekeken
  •  
informatie

De PVV heeft in haar verkiezingsprogramma een aantal sociale punten staan, naast de punten tegen migratie en tegen godsdienstvrijheid. Ook het NSC van Omzigt staat zich voor op sociale punten. Bij de vorming van rechtskabinet, bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB, sneuvelen volgens mij die sociale punten – punten die de VVD als een graat in de keel zitten. De VVD beschuldigde tijdens de campagne andere partijen ervan links te zijn. Er werd daarbij gewezen op de PVV-standpunten:

  • AOW-leeftijd terugdraaien naar 65 jaar (net als de SP en de BBB);
  • Verhogen minimumloon en handhaven koppeling AOW waardoor die ook stijgt;
  • Terugdraaien nieuwe pensioenwet (en verbeteren huidige pensioenwet?)

De VVD wil het minimumloon gering verhogen en de koppeling van de AOW doorsnijden. De AOW is nota bene achtergebleven bij de welvaartsontwikkeling en voldoet niet aan de EU-norm. De pensioenvoorziening van hardwerkend Nederland staat bij de VVD op een zeer laag pitje.

De VVD wil de nieuwe pensioenwet handhaven en de AOW-leeftijdsstijging (67 jaar in 2024) handhaven. In Duitsland wordt de AOW-leeftijd pas in 2030 67 jaar. NSC wil het minimumloon beperkt verhogen en wel de koppeling van de AOW handhaven. BBB wil geen extra verhoging van het minimumloon. Wat BBB met de AOW-koppeling wil is niet duidelijk.

De partij van Omzigt, NSC, wil de aangenomen wet Toekomst Pensioen aanpassen. Alle deelnemers per pensioenfonds (werkenden en gepensioneerden) moeten kunnen stemmen over het overgaan naar de nieuwe pensioenwet met of zonder het tot nu opgebouwde pensioen. Volgens NSC moet besloten kunnen worden het tot nu toe opgebouwde pensioen onder de huidige wet te laten. Die huidige wet moet wel aangepast worden, volgens NSC. Linkse partijen hebben jarenlang geprobeerd huidige pensioenstelsel aan te passen, maar dat werd steeds door een rechtse meerderheid afgewezen. Inclusief door het CDA waar Omzigt deel van uitmaakte. Het is onwaarschijnlijk dat nu wel een aanpassing mogelijk is zoals het herinvoeren van de 105% indexatiedrempel in plaats van 110% (beetje indexatie) en 125% (volledige indexatie), ingevoerd in 2015. Een andere noodzakelijke aanpassing is het invoeren van een hogere rekenrente zoals ook bij andere landen geldt. De aangenomen wet Toekomst Pensioen, is tot stand gekomen omdat verbeteringen van de oude wet stelselmatig geblokkeerd zijn door rechts.

Volgens mij zal blijken dat de sociale punten sneuvelen bij de vorming van het rechtse kabinet. Er zal blijken dat de sociale punten slechts in de etalage zijn gezet om kiezers te trekken.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.