"Je hoort er niet bij, dus houd je bek"
In de aanloop tot de dodenherdenking vindt een verontrustende stemmingmakerij plaats. Veel media fungeren daarbij als kritiekloze geluidsversterker. Vrijdagochtend stond Goedemorgen Nederland geheel in het teken van oproepen om de herdenking met rust te laten. EenVandaag hield een peiling en distilleerde daaruit het volgende: "Geen vluchtelingen herdenken op vier mei". De redactie citeert een deelnemer die zegt: "4 mei is ONZE nationale herdenkingsdag". De Telegraaf kopt: "Pro-Palestina activisten vastberaden om dodenherdenking te verstoren: 'Daar waar het pijn doet'". Het AD waarschuwt: "4-mei comités vrezen verstoringen: 'Ik ben blij als ik na de herdenking in mijn bed lig en er is niets gebeurd'". Saillant detail: elders op de site staat: "Vriend en vijand roemen gezag van 'knetterneutrale' Martin Bosma". Columnisten en influencers doen van hun kant een duit in dit zakje.
Het lijkt wel of er in sommige kringen verlekkerd gewacht wordt op incidenten. Dan kan men pas echt los gaan op het vreemde volk dat wel bij ons woont maar niets te zoeken heeft op wat dan blijkbaar heet "ONZE nationale herdenkingsdag".
Er zit een verborgen boodschap in al deze commotie: je hoort er niet bij. Dus houd je bek of blijf weg. Je hebt hier niets te zoeken.
Er zijn inmiddels miljoenen Nederlanders bij wie de hongerwinter niet tot het collectieve geheugen van de familie behoort maar andere rampen. Die krijgen nu het gevoel dat zij er niet bij horen. Op hoge toon wordt van tevoren geëist dat zij zich gedrágen. Dat veroorzaakt ongetwijfeld een ongemakkelijk gevoel, op zijn minst.
Ze worden immers apart gezet door al die spraakmakers, smaakmakers, influencers en stokebranden.
Die nu zitten te vlassen dat ze morgen gelijk krijgen.
De dichtregel van Leo Vroman, die ontroerende oproep aan iederéén die met een oorlog in de ziel leeft, lijkt overstemd:
'Kom vanavond met verhalen / hoe de oorlog is verdwenen / en herhaal ze honderd malen / alle malen zal ik wenen.’
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin ook al is de laatste put nu dicht.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse praatcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de Gaza demonstraties aan de universiteiten