© cc-foto: Forum Bildung Digitalisierung
Leerlingen van het basis- en speciaal onderwijs mogen vanaf 1 januari in de klas geen smartphone meer gebruiken. Dat heeft demissionair minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs, VVD) besloten in overleg met het onderwijs, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een onderlinge afspraak met het onderwijs, niet om een wettelijk verbod.
Met deze afspraak willen de betrokken partijen bijdragen aan een leeromgeving, waarin leerlingen zich kunnen concentreren, betrokken kunnen zijn en docenten effectief kunnen lesgeven. Onderzoek heeft aangetoond dat niet-educatief gebruik van mobiele telefoons dit belemmert. Met name sociale media en andere niet-educatieve apps leiden af van de lesstof en verstoren de sociale interactie in de klas.
Eerder werd het verbod al doorgevoerd op middelbare scholen.
Voor het verbod kunnen uitzonderingen worden gemaakt. Bijvoorbeeld voor leerlingen die voor hun gezondheid afhankelijk zijn van smartphones, zoals zij die diabetes hebben en daarvoor een insuline-app gebruiken. Het CDA vroeg vorig jaar in een motie om een wettelijk verbod maar daar wilde het kabinet niet aan, onder meer omdat het wel tot drie jaar duurt voordat een wet is ingevoerd.
Op Joop pleitte onder meer Pascal Cuijpers al eerder voor het zo snel mogelijk invoeren van een verbod. In andere Europese landen als Frankrijk, Zweden en Italië is al langer een dergelijk verbod van kracht.
cc-foto: Forum Bildung Digitalisierung