De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdagavond, terwijl door Israël hevige bombardementen werden uitgevoerd en alle communicatie met Gaza werd afgesloten, een oproep gedaan tot een "onmiddellijk en langdurig humanitair staakt-het-vuren" in de militaire strijd tussen Israël en Hamas. De resolutie die werd ingediend door Jordanië werd gesteund door 120 van de 179 op de vergadering aanwezige lidstaten. 14 landen stemden tegen en 45 lidstaten onthielden zich van stemming.
Tot verbijstering van velen maakt Nederland deel uit van de groep die zich onthield van stemming..Terwijl veel andere EU-lidstaten, waaronder België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje de resolutie juist wel steunden. De resolutie pleit voor „bescherming van burgers”, „onbelemmerde toegang van hulp” voor de Gazastrook en „onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating” van alle burgers die als gijzelaar gevangen worden gehouden.
Israël reageerde furieus op het voorstel de strijd te staken en deed opnieuw een beroep op "zelfverdediging".
Onder de 14 landen die tegen de motie stemden bevinden zich naast Israël en de VS vooral kleine staten als Fiji, Nauru en de Marshall-eilanden. Van de EU-lidstaten stemden alleen Oostenrijk, Tsjechië, Kroatië en Hongarije tegen.
Kati Piri, Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA heeft direct vragen gesteld aan de demissionaire Nederlandse regering.
Van de coalitiepartijen keerde ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zich tegen de houding van de regering.
Jasper van Dijk van de SP noemt de Nederlandse houding ook beschamend.
Op sociale media wordt met verbijstering gereageerd op de Nederlandse houding. Zoals door filosofe Joke Hermsen.
Ook Eduard Nazarski, oud-directeur van Amnesty International, kan het amper geloven.
De Nederlandse ambassadeur bij de VN in New York, Joke Brandt, onderstreepte in een toelichting wel het belang van gevechtspauzes, hulpgoederen en het scherp veroordelen van ‘alle geweldsdaden tegen Palestijnse en Israëlische burgers’. ,,Maar belangrijke elementen missen wat ons betreft in de tekst”, zei ze. Het gaat er dan met name om dat niet in de tekst staat dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. Ook ligt onvoldoende nadruk op de vrijlating van alle gijzelaars, vindt Nederland. Een Canadees amendement om in de tekst ook de terreuraanval van Hamas te veroordelen en op te nemen dat de Israëlische gijzelaars moeten worden vrijgelaten, kreeg niet voldoende steun.
Update 20:45
SP en D66 roepen de Tweede Kamer terug van het verkiezingsreces dat deze week inging. De partijen willen dat het parlement een spoeddebat houdt over de situatie in Gaza en de weigering van Nederland de VN-resolutie te steunen die oproept tot een humanitair staakt-het-vuren.