Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verbied ook in Nederland de telefoon in het klaslokaal

  •  
25-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7445 keer bekeken
  •  
kinderensmartphone

© cc-foto: Peggy en Marco Lachmann-Anke

De afgelopen jaren dat ik voor de klas sta, heb ik gezien hoeveel impact de mobiele telefoon op de leerlingen heeft gehad.
Frankrijk is naar mijn weten het eerste land in Europa dat de telefoon in het klaslokaal helemaal verbiedt. Het is een drastische maatregel, maar een die heel hard nodig is. Ook in Nederland zouden we dat moeten doen, al is het alleen maar om het onderwijsniveau op peil te houden. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het onderwijsniveau in Nederland in de afgelopen twintig jaar alleen maar daalt. Het zal me niets verbazen als blijkt dat de telefoon daar een grote oorzaak van is. In mijn ogen heeft een school slechts twee keuzes: verbied de telefoon in de school, of maak schoolbreed consequent gebruik van een telefoontas of -bak.
De afgelopen jaren dat ik voor de klas sta, heb ik gezien hoeveel impact de mobiele telefoon op de leerlingen heeft gehad. Ik neem het de leerlingen echt niet kwalijk dat ze de hele tijd op dat scherm willen zitten. De continue stroom aan berichten zorgt ervoor dat het beloningssysteem in de hersenen steeds wordt geactiveerd, en daar worden we als mens vaak blij van. Het puberbrein is hier extra gevoelig voor, en juist daarom is het de taak van de school om de leerlingen wat betreft telefoongebruik te beschermen. Doet een school dat niet, dan steekt die de kop in het zand. Uit talloze onderzoeken blijkt namelijk dat telefoongebruik in de klas leidt tot verschillende negatieve effecten op de leerprestaties en sociale vaardigheden.
Een vaak gehoord tegenargument is dat ‘de school leerlingen moet leren omgaan met het gebruik van de smartphone’. Onzin. Dat is de taak voor de ouders. Natuurlijk heeft iedere school een voorbeeldfunctie, en leerlingen mediawijs maken hoort daar bij. Maar juist daarom moet de school de telefoon weren. Als goed voorbeeld. Het is namelijk de enige manier waarop leerlingen leren hoe fijn en gezond het is niet continu op hun telefoon te zitten.
Natuurlijk kan de mobiele telefoon in de klas ook gebruikt worden voor educatieve doeleinden. Ik ben jarenlang een verkondiger geweest van het gebruik van educatieve apps en tools. Maar ik kom daar nu langzaam van terug. De enige manier waarop het gebruik van educatieve apps in de klas werkt, is als er een telefoontas of -bak in de klas aanwezig is, zodat de telefoons direct na het gebruik weer weg worden gelegd. Maar zelfs dan… blijkt uit onderzoek dat het gebruik van Kahoot of Socrative in de les de leerprestaties verbetert? Ik kan dat nergens terugvinden. En áls al blijkt dat het effect heeft, dan komt dat denk ik vooral doordat de docent aan de hand van de verkregen data feedback geeft aan de leerling. Voor het geven van feedback heb je echter niet per se educatieve apps nodig, er zijn namelijk genoeg andere manieren.
Ik zie alleen maar voordelen als mobiele telefoons op scholen worden verboden, zowel voor de docent als voor de leerling. Docenten kunnen bij aanvang van de les direct beginnen, zonder dat er 5 minuten overheen gaan om ervoor te zorgen dat alle telefoons weg zijn. Deze verspilde energie kan worden gestoken in de lessen zelf. Voor leerlingen betekent het verbieden van de telefoon rust en geen afleiding. Geloof me, uiteindelijk zullen leerlingen het alleen maar fijn vinden. Dat blijkt elke keer weer als ik de telefoontas in de klas gebruik. Na een paar weken heerst er meer rust, zijn ze meer gefocust op de les en geven leerlingen zelf terug dat ze het fijn vinden.
Dus beste scholen, zorg voor een streng en consequent beleid wat betreft de mobiele telefoon. Verbied ze of zorg dat er in iedere klas een telefoontas- of bak aanwezig is. Dat is volgens mij de enige juiste manier om leerlingen met de smartphone te leren omgaan.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.