Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verbied de hoog risico hondenrassen

  •  
21-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1057 keer bekeken
  •  
8618570565_6e930bc56c_k

© cc-foto: Tom

In de periode 1982 tot 2015 overleed er jaarlijks gemiddeld bijna één persoon aan de gevolgen van een hondenbeet.
De terugkeer van de wolf houdt de gemoederen flink bezig. Hoewel natuurliefhebbers de wolf graag zien komen, zien schapenboeren het dier liever niet en is er een ‘interprovinciaal wolvenplan’ vastgesteld. Allemaal begrijpelijk, maar verbazingwekkend is dat de wolf meer politieke aandacht krijgt dan zijn gevaarlijke neef, de hoog-risico-hond.
“In Kerkrade zijn op woensdagavond 20 juni 2018 een man en een vrouw ernstig gewond geraakt nadat ze zijn gebeten door een hond. Het tweetal werd op de Rozenstraat aangevallen door een loslopende Amerikaanse Stafford, zo laat de politie weten. Toen de politie ter plaatse kwam, trokken ze hun wapen. Ze hebben geen schoten gelost. Beide personen raakten ernstig gewond bij het bijtincident. Ze zijn per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht”, aldus L1.
Naar aanleiding hiervan klaagde de Dierenbescherming Limburg dat ze steeds vaker Staffords en andere zogenoemde ‘hoog energie honden’ binnen de dierenasiels krijgen. Limburg telt een grote dierdichtheid. Volgens Wetzler van het Dierenbeschermingscentrum Born komt dat door “het mijnverleden, dieren horen toch bij het gezin”. Echter uit hij ook zijn zorgen: “Maar wat we veel zien is dat Stafford- en herderpups, die grote potentie hebben om later een risicohond te worden, met zes of acht weken uit een nestje worden gehaald voor 50 euro. Mensen vinden ze schattig en denken niet na over het ras. Die dieren komen helaas vaak hier terecht”.
Volgens onderzoek van de Dierenbescherming blijkt dat van alle honden die in het asiel terechtkomen 50 procent qua gedrag en karakter goed plaatsbaar is en dat van de overige 50 procent circa een kwart heel complex te noemen is en slecht tot niet plaatsbaar.
In Nederland leven ruim 1,5 miljoen honden. Het is van belang dat hondeneigenaren en hun medeburgers zonder gevaar, angst én ergernissen kunnen samenleven. Maar Nederland is een klein land en ook de openbare ruimte is beperkt. In deze beperkte ruimte kan het niet anders dan dat er incidenten gebeuren.
In de periode 1982 tot 2015 overleed er jaarlijks gemiddeld bijna één persoon aan de gevolgen van een hondenbeet. Jaarlijks komen 230 mensen door ernstige bijtincidenten in het ziekenhuis. Uit cijfers die de PvdA Heerlen opvroeg blijkt dat in Zuid-Limburg tussen 2015 en september 2018 gemiddeld twee keer per week aangifte wegens bijtincidenten is gedaan. Dat is te veel. Je moet er zeker van kunnen zijn dat je veilig op straat bent. Daarom moet het risico op hondenbeten worden verminderd.
De oorzaak van bijtincidenten is volgens het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren drieledig: door de eigenschappen van de hond, hoe de eigenaar met de hond omgaat en de omstandigheden waarin het incident plaatsvond. Daarbij speelt genetische aanleg – ook wel aangeduid als een hoog risico hond (HR-hond) – een cruciale rol. Dit in combinatie met de socialisatie.
De socialisatie, het leren van de maatschappelijke spelregels, vindt plaats in de eerste levensfase van de hond. In de praktijk blijkt het hier vaak aan te schorten. Honden en zeker rashonden worden te vaak doorgefokt en snel verkocht. Hierdoor kopen mensen onbewust vaak een doorgefokte én niet gesocialiseerde hond.
In politiek Den Haag heeft dit probleem echter onvoldoende politieke aandacht. In 2017 kondigde PvdA-staatssecretaris Martijn van Dam een lijst met agressieve hondenrassen aan, die gebruikt kon worden voor een fok- en houdverbod. Minister Schouten (CU) heeft dat helaas niet ten uitvoer gebracht. Ze schrijft in haar Kamerbrief (5 februari 2018): “Ik ben van mening dat de sleutel hiervoor bij gemeenten ligt. In dit kader wil ik gemeenten dan ook ondersteunen in hun aanpak om dit te bereiken.”
De PvdA in Heerlen heeft daarom een gemeentelijk actieplan opgesteld, ‘bijtende honden blaffen niet’, met concrete actiepunten. Echter het probleem kan niet alleen lokaal opgelost worden met een gemeentelijk meldpunt waar iedereen gevaarlijk gedrag van honden of hinderlijk gedrag van hondenbezitters kan melden, zoals het ministerie recent aankondigde. Dat is slechts symptoombestrijding.
Landelijk pleit de PvdA dan ook voor een fok-, houd- en handelsverbod van de meest agressieve hondenrassen. Daarnaast zou bij de aanschaf van bepaalde hondensoorten een cursus verplicht moeten worden. Dit zal de bewustwording van het toekomstig baasje maar zeker ook het dierenwelzijn ten goede komen. Dat draagt bij aan de veiligheid op straat en vermindert de toestroom naar het asiel aan bijna niet te herplaatsen honden. Maar dan moet Minister Schouten dit wel in gerichte wetgeving vormgeven. Zodat de HR-hond niet langer een wolf in schaapskleren blijft.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.