Internet is nog maar amper bekomen van de kunstmatig intelligente chatbots die beter communiceren dan mensen of er is alweer een nieuwe huiveringwekkende ontwikkeling: kunstmatige schoonheid. Nieuwe filters op sociale media zijn verrassend goed in staat een gezicht in een handomdraai te laten voldoen aan de geldende schoonheidsidealen. Experts en gebruikers vrezen de gevolgen. Eerder leidde de grote invloed van Instagram en TikTok op het zelfbeeld al tot een toename van de vraag naar plastische chirurgie. Nu wordt gevreesd dat het zelfvertrouwen van vooral jonge vrouwen ernstig wordt ondermijnd met grote psychische gevolgen.
Ook bij psychiater Nienke Vulink, bij de Amsterdam Universitair Medische Centra, doen de filters alarmbellen afgaan. Ze is gespecialiseerd in body dysmorphia of body dysmorphic disorder (BDD), een aandoening die 1 op de 100 mensen treft. (…) "We weten uit onderzoek dat gezonde mensen die naar foto's van zichzelf met filters kijken, daarna vaak negatieve emoties voelen. Ook het fenomeen van ‘snapchat dysmorphia’ verscheen al in de semi-wetenschappelijke literatuur: al die bewerkte selfies doen sommigen naar een onrealistisch beeld van schoonheid streven. Deze filters lijken een volgende, erg risicovolle stap daarin.”
Ook oudere gebruikers zijn kwetsbaar. Er zijn filters die het eigen beeld automatisch verjongen. Dat kan leiden tot verhoogde frustratie over het ouderdomsproces.