Terwijl de oppositie in Venezuela wanhopige pogingen doet nog enige voorraden het uitgeputte land binnen te krijgen, heeft president Nicolás Maduro de grenzen gesloten met Aruba, Curacao en Bonaire. Ook vliegtuigen kunnen door de maatregelen niet langer van en naar die eilanden vliegen. Een vertrouweling van Maduro, generaal Vladimir Quintero, liet weten dat de nieuwe situatie wel even zo zal blijven en dat er geen datum is vastgesteld waarop de grenzen weer open gaan.
Terwijl Maduro zijn positie probeert te behouden ten koste van zijn grote rivaal Juan Guaidó, is de Venezolaanse bevolking getroffen door een humanitaire crisis. Meer dan 3 miljoen Venezolanen zijn het land inmiddels ontvlucht naar Brazilië, Colombia, Aruba en Curaçao. Dit betekent dat een op de tien het land verlaten heeft. Alleen al in Colombia bevinden zich ruim een miljoen Venezolaanse vluchtelingen. In dat land stapelen de hulpgoederen zich op bij de grens, omdat het Venezuela niet binnen mag.
Maduro weigert vooralsnog hulpgoederen, volgens hem is er niets aan de hand. Hulp vanuit overzeese buurlanden als Aruba en Curaçao laat hij daarom niet toe, nog los van het feit dat deze eilanden Guaidó als legitieme president erkennen. Dat Nederland nu van Curaçao een humanitaire hulppost wil maken, kan voor het eiland nog een groot probleem worden, zoals Sheila Sitalsing in haar column beschrijft. Guaidó heeft aangekondigd komende zaterdag tóch noodvoorraden via Curaçao binnen te willen halen.
Uit deze reportage van CNN blijkt de hoge nood waarin het land verkeert: