Een arbeidsrechtbank in het Engelse Norwich heeft bepaald dat de veganist Jordi Casamitjana zich kan beroepen op zijn ethisch-veganistische overtuiging. Casamitjana had bij zijn werkgever, de League Against Cruel Sports (LACS), bezwaar gemaakt tegen het feit dat zijn pensioengeld werd geïnvesteerd in bedrijven die betrokken zijn bij dierproeven. Daarna werd de 55-jarige Londenaar ontslagen.
Volgens LACS werd Casamitjana de laan uitgestuurd wegens wangedrag , maar Casamitjana zelf meent dat hij het slachtoffer werd van zijn ethisch-veganistische overtuiging. LACS bestrijdt dat en zegt dat het veganisme van Casmitjana geen enkel probleem was.
Rechter Robin Postle oordeelt dat Casamitjana’s ethisch-veganistische overtuiging een filosofisch geloofssysteem is dat juridisch is te vergelijken met een religie, zo meldt The Guardian. Door Casamitjana te ontslaan, overtrad LACS dus mogelijk de Equality Act 2010, die discriminatie op de werkvloer op basis van een geloof of overtuiging verbiedt.
Postle moet nog een beslissing nemen over de rechtmatigheid van Casamitjana’s ontslag. Ondertussen is Casamitjana ‘extreem blij’ met het besluit van de rechter. Hij hoopt dat andere veganisten er hun voordeel mee kunnen doen.
Ethisch-veganisten eten net als ‘gewone’ veganisten geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals eieren en yoghurt). Ethisch-veganisten letten er daarnaast ook op dat ze geen wollen of lederen kleding dragen en dat ze geen producten gebruiken die zijn getest op dieren, aldus The Guardian.