Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel interesse voor nieuwe Duitse beweging tegen neoliberalisme, globalisering en migratie

  •  
12-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
36591803012_672d662cf1_o

© cc-foto: Die Linke https://flic.kr/p/XKuyco

In een week tijd hebben zo’n 50.000 Duitsers zich geschaard achter Aufstehen (Opstaan), de nieuwe linkse beweging van Sahra Wagenknecht, de spraakmakende fractievoorzitter van Die Linke in de Bundestag. Het is volgens eigen zeggen de bedoeling dat Aufstehen linkse kiezers verenigt, ongeacht hun partijvoorkeur, om vervolgens een links beleid te stimuleren dat zich richt tegen het neoliberalisme en zo wil zorgen dat een linkse coalitie de meerderheid krijgt.
In een interview met Nachdenkseiten.de stelt Wagenknecht:
"Het gaat over de moed om het heersende neoliberalisme te overwinnen, over een sociaal beleid in het belang van de meerderheid. De globalisering die gestuurd wordt door bedrijven, het afbrokkelen van de verzorgingsstaat, een eindeloze reeks van oorlogen, het zijn geen natuurkrachten. Er zijn alternatieven voor en we willen mensen de hoop teruggeven dat politie veranderd kan worden."
Maar de beweging baart vooral opzien omdat ze ook een ander immigratiebeleid wil. De beweging wil voor zover bekend geen vluchtelingen weren maar wel de economische migratie terugdringen.
De partij van Wagenknecht, Die Linke, lijkt enigszins op de Nederlandse SP, Belgische PvdA en La France Insoumise (Frankrijk onerwerpt zich niet). Toch zijn partijgenoten van Wagenknecht niet gelukkig met de nieuwe beweging omdat die de opmars van de extreem-rechtse AfD wil tegengaan door in te spelen op dezelfde sentimenten, schrijft de Volkskrant.
"Veel linkse politici reageren daarom kritisch. ‘Ik zie vooral oude gezichten en hoor populistische ondertonen’, zei SPD-bestuurslid Lars Klingbeil in de Berlijnse krant de Tagesspiegel. Linke-voorzitter Katja Kipping wil dat links ‘een bastion van solidariteit met vluchtelingen’ blijft. En in een interview met de dezelfde krant vraagt ze zich af of de beweging links zal verenigen, zoals Wagenknecht suggereert, ‘of dat het toch gaat om een afsplitsing.’"
Tot nu toe is de nieuwe beweging beperkt tot een website waar promotieclips te zien zijn, zoals een interview met Steve, een naar Duitsland geëmigreerde Brit die actief is voor Momentum, de beweging die Jeremy Corbyn aan de macht heeft geholpen in Labour.
Volgens een eerste peiling door de opiniesite Focus zou een derde van de kiezers overwegen om op Aufstehen te stemmen als de beweging zelfstandig meedoet met de verkiezingen. Vooral binnen Die Linke bestaat de vrees dat Wagenknecht daar op uit is en zo het toch al versnipperde linkse spectrum nog verder zou verdelen. De politica kwam in juni tijdens een partijcongres in aanvaring met de partijtop over haar immigratiestandpunten. Wagenknecht constateert dat links al 400.000 kiezers is kwijtgeraakt aan de AfD en dat het daar niet zal bij blijven.
Ze krijgt steun van de prominente dramaturg Bernd Stegemann waarmee ze aan een programma voor de beweging werkt. Stegemann schreef in 2017 een boek over het oprukkende radicaalrechtse populisme. Hij constateert dat daardoor aandacht voor de strijd tussen de macht van het kapitaal en de gewone mensen naar de achtergrond verdwijnt. Daarnaast keert hij zich tegen de linkse bovenklasse die de onderklasse de les leest over humanitaire waarden. In een interview met The Guardian zegt Stegemann dat er te weinig oog is voor de slachtoffers van het neoliberalisme.
Op 4 september presenteert Aufstehen het politieke programma van de beweging.
cc-foto: Die Linke
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.