'In de wet staat dat iedereen het minimumloon moet kunnen verdienen, daar zou men van moeten kunnen leven. Deze wet bestaat al sinds 1968'
Het kabinet is met een wetsvoorstel gekomen om mensen met een beperking onder het minimumloon te gaan betalen. Ze hebben hierdoor geen recht op een werkloosheidsuitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en pensioen.
Het is géén goed idee om mensen met een beperking onder het minimumloon te gaan betalen. Zij moeten het minimumloon kunnen verdienen, ook wanneer zij een partner of vermogen hebben, met dit wetsvoorstel zou dat niet kunnen. In de wet staat dat iedereen het minimumloon moet kunnen verdienen, daar zou men van moeten kunnen leven.Deze wet bestaat al sinds 1968.
Het kleine stukje onafhankelijkheid dat mensen met een beperking krijgen door het hebben van een baan en het kunnen verdienen van eigen geld wordt hen afgenomen. Het Centraal Plan Bureau heeft berekend dat het plan van het kabinet geen extra banen gaat opleveren. Het levert alleen een besparing op voor de schatkist van de regering, deze besparing komt onder andere door het niet mogen opbouwen van de verschillende rechten.
Het kabinet wil mensen met een beperking makkelijker aan een baan kunnen helpen door hen onder het minimumloon te gaan betalen. Echter gaat dit niet werken omdat men van minder dan het minimumloon niet kan leven.
Van minder dan het minimumloon kan niemand leven als de huur al minstens de helft van het minimumloon is. Het minimumloon is 1.400 euro netto per maand als men voltijd gaat werken. Alle woningen in de vrije sector zijn boven de huursubsidiegrens en voor een sociale huurwoning sta je heel lang op de wachtlijst. Gemiddeld moeten mensen vijf jaar wachten op een sociale huurwoning. In grotere steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet men vaak langer wachten op een sociale huurwoning.
Als mensen met een beperking onder het minimumloon betaald gaan krijgen kunnen zij ook geen sociaal leven meer opbouwen. Denk onder andere aan vervoerskosten, het drinken van een drankje. Het is allemaal te duur, zij moeten namelijk ook de vasten lasten kunnen betalen. Vaak zijn de kosten voor mensen met een beperking hoger omdat ze ook te maken hebben met allerlei eigen bijdragen als zij zorg nodig hebben.
Behoud loonkostensubsidie met minder regels voor de werkgever. Veel werkgevers willen loonkostensubsidie niet vervangen voor loondispensatie.
Het bedrijfsleven haalt het quotum van de banenafspraak ruimschoots zij moesten 30.000 mensen met een beperking aan nemen en zij hebben er 37.000 aangenomen. De overheid blijft zelf flink achter, zij creëerden maar 6500 banen terwijl zij 10.000 overheidsbanen moesten creëren.
Kortom: Het voorgestelde wetsvoorstel is niet rechtvaardig. Mensen met een beperking zijn het kleine stukje onafhankelijkheid kwijt, ze komen moeilijk aan een woning. Het leven wordt hen praktisch onmogelijk gemaakt, zij worden met dit wetsvoorstel behandeld als tweederangsburgers