Vanaf 2018 wordt vaccineren in Frankrijk verplicht. Deze maatregel is nodig na de recente Europese uitbraak van mazelen en het gegeven dat meer dan 30 procent van de Fransen niet gelooft in het nut van vaccineren. Frankrijk is daarmee koploper wat betreft dat wantrouwen.
In ander Europese landen worden ook maatregelen genomen tegen mensen die zichzelf of hun kinderen niet willen laten inenten. In Duitsland krijgen ouders een boete van 2500 euro wanneer ze niet op vaccinatie-consult komen opdagen. En in Italië is vaccineren al eerder verplicht gesteld. Daar leidt dat overigens tot hele andere problemen. 130 Italiaanse willen als gevolg van de maatregel asiel aanvragen in Oostenrijk. Daar mag je zelf weten of je je kinderen laat vaccineren.
Steeds minder mensen zijn ingeënt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een uitbraak onwaarschijnlijk wanneer 95 procent van de bevolking is ingeënt. Ook Nederland is inmiddels onder de 95-procentgrens gezakt. Vorige week zei het RIVM dat die lijn blijft dalen. De daling van het aantal mensen dat is ingeënt tegen mazelen is het gevolg van de zogeheten weiger-patiënt. Dit zijn patiënten die zich niet hebben laten inenten vanwege religieuze overwegingen of vanuit de overtuiging dat vaccineren niet goed voor je zou zijn.
In Europa zijn momenteel verschillende uitbraken van mazelen. Italië, Duitsland en Roemenië is sprake van een grote uitbraak. Kleinere uitbraken doen zich voor in Frankrijk, Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië en sommige regio’s van Oekraïne. In Nederland zijn dit jaar 2 gevallen van mazelen gemeld.
Vorig jaar al maakte Arjen Lubach de grond gelijk met de weiger-patienten.