Video: RTL gaat in op verzoek VUmc en stopt met de uitzending van het Big Brother-achtige televisieprogramma
Op de spoedeisende hulp van het VU-ziekenhuis in Amsterdan werden patiënten gefilmd voor het televisieprogramma ’24 uur: tussen leven en dood’ van tv-producent Eyeworks. Vaak werd pas naderhand, als de beelden al waren opgenomen, om toestemming gevraagd.
Update vrijdag 18.15
RTL gaat in op het verzoek van VUmc en stopt met het uitzenden van het omstreden programma ‘tussen leven en dood’. Dat meldt NOS. De woordvoerder verklaart:
RTL staat nog steeds achter het eindproduct. We hebben alles in het werk gesteld om een integer programma te maken, maar nu het VUmc zich terugtrekt hebben wij besloten de reeks stop te zetten. We zijn er met z’n drieën ingestapt en als dan één van de deelnemers er niet meer achter staat, moet je ermee ophouden.”
Eerder
Het VU medisch centrum wil dat RTL en tv-producent Eyeworks het omstreden programma ’24 uur:tussen leven en dood’ stopzetten. Dat meldt de NOS.
Eerder Het VU medische centrum (VUmc) schendt het beroepsgeheim. Dat zeiden hoogleraar medisch recht Johan Legemaate en medisch ethicus Erwin Kompanje woensdagavond al in Nieuwsuur. Donderdagavond waren Elmer Mulder, voorzitter van het VU Medisch Centrum, Jaap Bonjer, hoofd van de spoedeisende hulp en Reinout Oerlemans van producent Eyeworks in Nieuwsuur om het programma te verdedigen.
Eerder
NOS meldt dat RTL niet van plan is het programma te schrappen. Wel gaat het alle patiënten van het VUmc die gefilmd zijn nogmaals vragen of de beelden uitgezonden mogen worden.
De tv-producent installeerde 35 op afstand bestuurbare camera’s op de eerste hulp en konden zo meeluisteren en meekijken met de vertrouwelijke gesprekken tussen patiënt in arts.
Een vader vertelt in Nieuwsuur hoe hij urenlang met zijn minderjarige dochter op de spoedeisende hulp verbleef. Pas later werd hem verteld dat hij was gefilmd. Zelfs het vertrouwelijke gesprek tussen de kinderarts en de dochter werd gefilmd waar de vader niet bij mocht zijn.
Hoogleraar Legemaate en medisch ethicus Kompanje vinden dat het beroepsgeheim is geschonden, omdat twee medewerkers van Eyeworks al die tijd konden meekijken. Ook wanneer op de eerste hulp het gordijn voor de privacy werd dichtgeschoven. Legemaate vindt het kwalijk dat patiënten pas achteraf konden aangeven of de beelden wel of niet uitgezonden mochten worden.
Eyeworks filmde in januari en begin februari zestien dagen op het VUmc. In die periode bezochten 1500 mensen de spoedeisende hulp. Van de 215 mensen die zijn gefilmd stemden uiteindelijke 150 mensen in met het filmen.
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie is van mening dat het VUmc nooit tv-camera’s had mogen laten plaatsen op de spoedeisenden hulp. Dat meldt zij vandaag in een persbericht. NPCF-directeur Wilna Wind roept politici op om te zorgen dat dit nooit meer gebeurd.
Update: 12.30 Het VUmc heeft inmiddels excuses aangeboden. De Inspectie van de Gezondheidszorg wil uitleg van het VU medisch centrum in Amsterdam over televisieopnames op de spoedeisende hulp. Zo hoopt zij een beter beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd.