Een miljard kinderen lopen een “ extreem hoog risico ” door de gevolgen van de klimaatcrisis en vervuiling. Zij leven in landen waar de gevolgen van de klimaatverandering zich opstapelen, stelt Unicef in een rapport.
Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie merken bijna alle 2,2 miljard kinderen de impact van de klimaatcrisis. Het gaat daarbij om zaken als hittegolven, droogte, overstromingen, orkanen en ziektes. In 33 landen, waaronder India en Nigeria, ondervinden kinderen drie of vier van dat soort klimaatproblemen aan den lijve.
Volgens Unicef-directeur Henrietta Fore lopen kinderen meer risico door klimaatgevaren dan volwassenen. “Zij hebben meer voedsel en water nodig per eenheid lichaamsgewicht, en het is voor hen moeilijker om extreme weersomstandigheden te overleven.”
Daarnaast zullen kinderen nog decennia te lijden hebben onder de extreme gevolgen van klimaatverandering. “Beslissingen over het klimaat bepalen hun toekomst”, aldus Fore.
Unicef presenteert het klimaatrapport precies drie jaar nadat Greta Thunberg voor het eerst een klimaatstaking organiseerde. Met haar protest inspireerde de Zweedse klimaatactiviste miljoenen kinderen van over de hele wereld.
Thunberg verklaarde bij de presentatie van het rapport dat kinderen niet alleen slachtoffers zijn. “We gaan ook voorop in de strijd. Helaas beschouwt de wereld de klimaatcrisis nog altijd niet als een noodtoestand.”