Bij NSC zeggen ontevreden leden hun lidmaatschap op omdat ze zeer bezorgd zijn over de houding van de partij in Den Haag. Vorige week stapte Nora Achahbar, staatssecretaris Financiën namens NSC, op uit protest tegen het racisme binnen het kabinet en het schenden van de afspraken uit het heilig verklaarde Hoofdlijnenakkoord. Er ontstond een crisissfeer maar de overige bewindslieden van de partij van Omtzigt besloten minder principieel te zijn en door te gaan met de ultrarechtse coalitie.
Het AD sprak met een aantal leden die het allemaal teveel werd. Ze hebben hun lidmaatschap van de nog jonge partij opgzegd.
Gerda Linssen heeft net haar tweede jaar contributie betaald voor het NSC-lidmaatschap, maar dat maakt haar niet uit, meldt ze deze site. Ze noemt zich sinds zaterdag ‘ex-lid’. ,,De proef op de som was vrijdag: sluit je als NSC de gelederen en bied je veiligheid en steun aan elkaar?” Dat gebeurde niet, stelt zij vast. ,,Ze kiezen voor zichzelf.” (...) Voormalig CDA-Kamerlid Jan Mastwijk zegde zijn NSC-lidmaatschap afgelopen weekend ook op. Hij sloot zich vorig jaar nog aan bij NSC vanwege zijn goede band met Pieter Omtzigt. ,,Maar wat er nu allemaal gebeurt, stelt mij zeer teleur. Pieter kan de hectiek niet aan. Dit is toch een aparte tak van sport, met al die polarisering.”
Komend weekend houdt NSC een partijcongres waarop de leden de koers van de partij bepalen. Een motie om te breken met de coalitie kan vanwege bureaucratische regels wellicht niet aan bod komen. Wel zal er worden gesproken over het voortzetten van deelname aan de door Wilders geleide regering. Sommige leden komen er nu achter dat ze daar niets over te zeggen hebben. Het is de Tweede Kamerfractie, onder de strakke leiding van Pieter Omtzigt, die daarover beslist.
Omtzigt keert deze week na weken afwezigheid wegens stressproblemen vermoedelijk weer terug naar Den Haag. Het AD schrijft dat NSC in het kabinet blijft omdat de partij in de maanden die het deelneemt aan de ultrarechtse regering nog te weinig heeft weten te bereiken, in tegenstelling tot PVV, BBB en VVD. De partij is in de peilingen gedecimeerd, van de royale 20 zetels zijn er nog maar 4 over. Dat is minder dan moederpartij CDA, geleid door de energieke Henri Bontenbal, nu heeft.
Achter de schermen valt te horen dat blijven vooral belangrijk is omdat er nu nog zo weinig ‘zoets’ te presenteren valt aan de kiezer. ,,We hebben de tijd nodig om dingen op te lossen”, zo meldt een ingewijde. ,,Een constitutioneel hof. Een nieuw kiesstelsel. Een nieuw belastingstelsel... Dat zijn allemaal dingen die je niet in een paar maanden regelt." Er wordt geschetst dat andere partijen het makkelijker hebben om concrete resultaten te presenteren. Als de instroom van migranten daalt - wat nu gebeurt - boek je als PVV succes. Als er meer huizen worden gebouwd, boekt woonminister Mona Keijzer (BBB) succes. En dat ‘succes’ heeft NSC nu nog niet.
Het opportunisme wint dus van de principes, dat zal voor veel leden en kiezers die zich achter Omtzigt schaarden vanwege zijn principiële stellingname en gepropageerde morele koers ook een verrassing zijn. Zelfs al zijn ze uit het CDA afkomstig. Omtzigt zal met zijn retorische talenten de leden zaterdag moeten overtuigen dat blijven deelnemen aan de coalitie echt gewenst is.