© cc-foto: squonk11
De Tweede Kamer stemt in meerderheid in met een initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie die huurcontracten met een geldigheidsduur van 2 jaar verbiedt. Sinds 2016 mogen verhuurders in de vrije sector hun huurders zo'n contract opleggen. Het idee achter dat beleid was dat er dan meer huurwoningen zouden bijkomen. Dat blijkt echter in de praktijk niet zo te zijn. Het nieuwe contract wordt door huizenbezitters daarentegen gebruikt als lucratief verdienmodel omdat het tijdelijke contract verhuurders in staat stelt iedere twee jaar de huur fors te verhogen. Daardoor ontstaat een spiraal van onbetaalbare huren.
Die woekerpraktijken waren de afgelopen jaren een doorn in het oog van de linkse oppositie, maar ook van regeringspartij ChristenUnie. Zo ontstond het initiatief van de Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (CU) om hier een einde aan te maken. (…) Wel zullen er straks uitzonderingen blijven, bijvoorbeeld voor het onderbrengen van mensen die tijdelijk uit hun huis moeten voor een renovatie of voor studenten. Ook blijft het bijvoorbeeld mogelijk woningen tijdelijk te verhuren, die moeten worden gesloopt.
Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge heeft tevergeefs getracht de wet tegen te houden. Hij wilde daartoe onder meer het verbod op tijdelijke contracten beperken tot kwetsbare wijken. De Kamer liet zich daartoe niet verleiden.
cc-foto: squonk11