Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweede Kamer moet wel naar Turkije gaan

  •  
02-12-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Er zijn ergere dingen in het leven dan zestig minuten in het gezelschap van Geert Wilders verkeren. Afijn, fout besluit van de Turkse ministers dus. Maar dan de reactie van de Tweede-Kamerleden...
Angst voor Geert Wilders en zijn kiezers heeft het weer eens gewonnen van rationele afwegingen. Dit keer gaat het over een voorgenomen bezoek aan Turkije door een delegatie van de Tweede Kamer.
Het was de bedoeling dat begin januari een gezelschap Nederlandse parlementariërs, waaronder Geert Wilders, naar Turkije zou afreizen voor een meerdaags bezoek. De Tweede-Kamerleden waren uitgenodigd door het Turkse parlement. Het programma zou bestaan uit gesprekken met de collega-parlementariërs maar ook met vertegenwoordigers van vakbonden en mensenrechtenorganisaties. En met een aantal ministers uit de regering van minister-president Erdogan. Omdat die laatste hebben laten weten geen prijs te stellen op een ontmoeting met Wilders, heeft nu de hele delegatie besloten thuis te blijven. Een fout besluit.
Laat duidelijk zijn: ik vind dat de Turkse ministers zich een uur lang over hun weerzin tegen Wilders heen hadden moeten zetten. Ik begrijp dat de ministers weinig trek hadden om mediacircus Wilders op bezoek te krijgen en vervolgens te moeten luisteren naar Wilders’ bekende mix van islamofobie en verdraaiingen en leugens over het Turkse heden en verleden. Maar goed, dat hadden de ministers ook wel weer overleefd. Er zijn ergere dingen in het leven dan zestig minuten in het gezelschap van Geert Wilders verkeren. Afijn, fout besluit van de Turkse ministers dus.
Maar dan de reactie van de Tweede-Kamerleden. Die wilden graag naar Turkije om hun zorgen uit te spreken over de stagnerende hervormingen en de problemen in de onderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie. Een loffelijk streven want er kan inderdaad heel wat verbeterd worden in Turkije als het gaat om het versterken van de democratie of de positie van minderheden. Het was dan ook een goed idee om niet alleen met parlementariërs en ministers te gaan praten, maar ook met vertegenwoordigers van juist die groepen die het vaak nog zo moeilijk hebben in Turkije. En die, juist daarom, allemaal uitgesproken voorstanders zijn van Turkse toetreding tot de EU.
Maar goed, dat verhaal zullen onze parlementariërs niet te horen krijgen want ze blijven thuis. Wat een enorm gebrek aan respect voor vakbonden, mensenrechtenorganisaties en collega-parlementariërs spreekt er uit deze afzegging. Blijkbaar zijn Tweede-Kamerleden alleen geïnteresseerd in korte gesprekken en foto-opportunities met Turkse ministers. Niet in echt inhoudelijke debatten met politici en activisten. Of zoals Wilders het zelf omschreef: “Zonder ontmoetingen met ministers zou het werkbezoek een toeristisch uitje zijn geworden”. Dat is pijnlijk, vooral voor al die mensen die zich in Turkije al jaren inzetten voor al die zaken waarin de Nederlandse parlementariërs naar eigen zeggen zo geïnteresseerd zijn. Blijkbaar toch niet belangrijk genoeg. Of ondergeschikt gemaakt aan binnenlands politieke afwegingen.
De Kamerdelegatie had gewoon naar Turkije moeten komen, inclusief Geert Wilders. Men had heel principieel alle gesprekken met regeringsvertegenwoordigers kunnen afzeggen uit protest tegen de weigering om Wilders te ontvangen. Vervolgens had men onder massale aandacht van de Turkse media alle kritiek op alle misstanden in Turkije naar voren kunnen brengen. In de geplande gesprekken in het Turkse parlement en in de ontmoetingen met Turkse activisten.
Wat een gemiste kans om Nederlandse twijfels in Turkije over het voetlicht te brengen en kennis te nemen van het brede en gevarieerde spectrum aan Turkse meningen. Heeft Wilders het toch weer voor elkaar gekregen!

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

karuna2
karuna2
2 dec. 2009 - 21:10
Mooi rationeel verhaal. Maar wel een geheel theoretisch verhaal. Als je Wilders even niet meedenkt dan gaat gaat een Tweede Kamer delegatie onder geen enkele omstandigheid Turkije voluit de les lezen over de Mensenrechten of andere misstanden. De grote media aandacht in Turkije krijgt dan diplomatieke uitingen van twijfels te horen. Prima en zeker belangrijk om te doen. Maar hoe effectief? Dan denken we Wilders even mee. Waarom gaat hij? Niet omdat hij ook maar enigszins geïnteresseerd is in Turkije maar domweg voor het vliegtuig Nederlandse journalisten dat mee gaat als hij naar Turkije zou afreizen. Het vliegtuig journalisten dat op gaat tekenen hoe grof hij Turkije "de waarheid gaat zeggen". Krijgt hij de Turken beledigt dan kan hij weer het slachtoffer van de vrijheid van meningsuiting spelen. Krijgt hij de Turken niet beledigt dan is hij de held die zo stoer "de waarheid spreekt". Tel uit je winst. Is dat effectief? Doordat de delegatie niet gaat is Wilders compleet de wind uit de zeilen genomen. Mooi zo! De tirannie van de adolescentie gestopt. Wint per definitie niet de schoonheidsprijs. Dus nu ook niet. Die delegatie komt er heus nog weleens en de twijfels zullen toch ook niet geheel aan Turkije voorbij gegaan zijn. Ondanks dat de redenatie in dit stuk goed klinkt, vind ik het in dit geval een verademing dat er een stokje in het Wilders wiel gestoken is.
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa
2 dec. 2009 - 21:10
Nederlanders hebben nog steeds last van Duitsland, maar Duitsland mocht vrolijk de Eu in. Vind u het niet raar Johnny? Berlosconi schijnt ''Mafiosi'' te zijn, mag Italie nog teeds lid van de EU zijn?
objectivist
objectivist
2 dec. 2009 - 21:10
Nee, het zou verkeerd zijn om te buigen. Als zij onze democratische regels niet meespelen, dan spelen wij ook niet mee. Dat is geen gemiste kans voor Nederland maar voor Turkije. Diep respect voor het besluit van de Tweede Kamer om het voor een schreeuwer als Geert, waar ze heus geen fan van zijn, toch op te nemen. Kijk, dat zijn democratische principes. Zo hoort het.
Steven2
Steven2
2 dec. 2009 - 21:10
Een goed besluit van de Turkse ministers! Wanneer je een gast in je huis dreigt te krijgen die niets anders dan kwaad over je spreekt en leugens verteld alleen voor eigen gewin, daarvan vindt ik het volstrekt redelijk dat je geen behoefte hebt om die te spreken of te zien. Een gesprek is alleen dan nuttig, wanneer je het fatsoen hebt om naar argumenten en feiten te willen luisteren. Wilders heeft nog niet getoond dat te kunnen. Een minder goede beslissing om niet te gaan. In de discussie, waarin een ieder alles kan en moet zeggen wat zijn mening is, hadden de overige kamerleden kunnen zeggen dat zij van een stoorzender als Wilders niet gediend zijn en zonder hem moeten afreizen om in Turkije hun werkbezoek te houden.
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen
2 dec. 2009 - 21:10
Eens, fout besluit van beide kanten. Maar, over de stelling : "Er zijn ergere dingen in het leven dan zestig minuten in het gezelschap van Geert Wilders verkeren." Niet dat ik hem ooit ontmoet heb, maar het valt me erg moeilijk dat te geloven...
HugoSpanje
HugoSpanje
2 dec. 2009 - 21:10
De kamerleden gebruiken hun verstand en zeggen niets meer of minder tegen de Turkse regering: Luister, wij komen als parlement, u staat ons als parlement te woord en wilt u dat niet dan komen wij de volgende keer wel op de koffie, toedeloe. Nee zegt Joost Lagendijk, dat is fout, iedereen denkt fout. Volgens Joost moet een zichzelf respecterend Parlement zich zomaar in een vreemd land laten negeren en zich vervolgens massal ophouden met tal van activisten om de wereld in Turkijke ook maar eens te verbeteren. Nu gaat dat even niet door en wie krijgt de schuld ....... wij mogen drie keer raden. Wilders natuurlijk, alsjeblieft .. in e e n keer goed. Het begint aardig flauw te worden, Wilders de politieke Satan gooit weer roet in het eten. Linkse intellectuelen zoals Lagendijk zouden toch in staat moeten zijn wat originelere argumenten naar voren te brengen en niet bij wijze van stomvervelend kapstokartikel Wilders steeds weer aan te halen.
Yggdrasil
Yggdrasil
2 dec. 2009 - 21:10
Weer Wilders. De huisdichter van DWDD verwoordde het als volgt, na 1 dag waarbij Nederland in de ban was van het overlijden van Ramses Shaffy is de toestand weer genormaliseerd, het gaat weer over Wilders. Dat die delegatie uit de Tweede Kamer nog steeds niet door heeft dat ze door haar actie de heer Wilders weer eens op het hoogste podium plaatst vind ik trouwens zorgwekkend, op zijn zachtst gezegd.
Klaas2
Klaas2
2 dec. 2009 - 21:10
Net zoals Fred Geerts ben ik het ook grotendeels met de opinie van Lagendijk eens, ik had dat gisteren al uitgebreid uitgelegd, en diegene die wil lezen waarom ik het daarmee grotendeels eens ben, verzoek ik om mijn reacties hier: http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/tweede_kamer_niet_naar_turkije_om_wilders/ verder te lezen.
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek
2 dec. 2009 - 21:10
Dat zijn een hoop woorden Joost, om uiteindelijk te draaien naar het aanwijzen van Wilders als de schuldige...
FransGerard2
FransGerard2
2 dec. 2009 - 21:10
Om 3 redenen kijk ik juist POSITIEF tegen het besluit aan. 1) De kamerleden hebben hun eigen ETHISCHE regels niet geschonden. Dat is het belangrijkste feit. Immers men heeft geen cordon sanitair gewild en af en toe in de TK zelfs al zaken gedaan met de PVV. 2) Verder worden ons en Turkije nou nieuwe onsmakelijke taferelen bespaard. Zo'n ongeleid projectiel, waar het de Islam en een moslimstaat betreft, als GW gaat daar uiteraard niet naar toe voor een dialoog. Die mijdt hij zelfs in eigen land als de pest. Ik hoop maar dat deze overweging ook heeft meegespeeld bij de overige delegatieleden. Dat zou ook nog een staaltje van "REALPOLITIK" zijn. Met GW was van een goed gesprek resp. zakendoen al bij voorbaat uitgesloten. 3) Als je in een (midden-)oosters land als gast wordt uitgenodigd verwacht men hoffelijkheid. GW is - zo is al meedere malen gebleken- zo geprogrammeerd dat de schijnbaar zo beleefde heer (in pak met strop) gemakkelijk loos kan gaan. Gepland of spontaan doet er voor het gastland niet zoveel toe. De vraag is overigens of hij wel of niet beoogd had met rechtse secularisten (kemalisten) een soort kongsi te vormen. In het geheim uiteraard, net zoals met die andere haviken in de VSA en Israel. Dat kom ik nu niet te weten. Dat vind ik wel jammer. De mensenrechtenbelangen zullen hem worst wezen. Ik heb nooit ervaren dat hij zich daar echt om bekommert, hoogstens ten eigen nutte "gebruikt".
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa
2 dec. 2009 - 21:10
Wilders moest juist dit resultaat halen en dat was ook zijn bedoeling met de hulp van sommige media natuurlijk, de bommen makers: weer verdeeldheid en zwaaien met onbegrip tussen volken, bewolkingsgroepen en politiek. Wilders via de media, zei een paar dagen geleden ook rare dingen over Turkijke, moet de Ambassadeur van Turkijke zijn oren dicht plakken toen hij het overal las en hoorde?! in Den Haag? maar wat Wilders de laatste dagen over Turkijke,dat schrijft de media nu even niet. Balkenende heeft hier het laatste woord, hij is de premier niet ik! OK! een adviesje: Balkenende moet zelf nu naar Turkije gaan, samen met een paar ministers en Tweede Kamerleden en mevrouw Albayrak van justitie. Samen de lucht in en zo spoed mogelijk. Samen daar met Turkse ministers heel diep met hun neuzen in de Turkse pitzza's en andere lekkernij. De politiek, betekend toch flink eten? denk aan de smerige dure zielige ganzenlever, waar Nederlandse politici heel dol op Turkijke heeft Nederland nodig en anderom ook.
fredgeerts2
fredgeerts2
2 dec. 2009 - 21:10
Ik ben het volkomen eens met dhr. Lagendijk. Weer heeft Geerts Wilders gescoord en nogmaals staan de andere politici erbij en kijken ernaar. Volgens mij wil Wilders zelf helemaal niet in gesprek met andersdenkenden en dobbert hij (en zijn Beweging) rustig verder op de angst voor de islam. En enkele rechtse partijen begeven zich ook in dit vaarwater . Zelfs academici! Wat anders te denken van het ontslag van Tariq Ramadan.
Peterdm
Peterdm
2 dec. 2009 - 21:10
Ik denk eerder dat de islamitische AK partij van Erdogan bang is voor Geert Wilders die feiten openbaar wil maken die de gewone seculiere Turken niet mogen horen. Daarom wordt Wilders weggezet als racist en facist, door de partij van: de moskeën onze kazernes, de koepels onze helmen, de minaretten onze bajonetten en de gelovigen onze soldaten. Turkeye had minsten in debat kunnen gaan en Wilders vertellen waarom Turkeye wel toegelaten moet worden.
1 Reactie
Klaas2
Klaas22 dec. 2009 - 21:10
Een debat is alleen maar zinvol als de ander wil luisteren. Als Wilders vooraf zegt dat hij gaat om Turkije mede te delen dat hij niet wil dat Turkije in de EU kan, dan is er van debat geen sprake. Daarbij, Wilders en debat? Zie je dat wel eens? Het is Wilders zelf die voortdurend alle debat mijdt, en met de wereld communiceert via oneliners tegen de pers en kansloze moties in de Tweede Kamer. Wilders is de enige Nederlandse politicus die categorisch ieder interview en debat weigert. En waarom? Omdat Wilders er niet tegen kan om controle te verliezen. Daarom heeft zijn partij ook geen leden. Hij heeft een controle-neurose. Dat past niet bij een democratie. Wilders communiceert een richting.
rdenk
rdenk
2 dec. 2009 - 21:10
Met een opgetrokken wenkbrauw heb ik het betoog van de heer Lagendijk gelezen. En passant spreekt hij een paar nauwelijks te bewijzen stellingen over Wilders uit ('verdraaiingen en leugens over het Turkse heden en verleden'). Ook valt hij over het feit dat Wilders het bezoek een toeristisch uitje noemt als er geen ontmoetingen met ministers etc. plaatsvinden. Kalm kabbelend draait Lagendijk in zijn betoog net zo lang tot Wilders de schuld van dit alles krijgt. Het feit dat Wilders door Burak Özügergin, de eerste woordvoerder van de Turkse minister Ahmet Davutoglu, uitgemaakt wordt voor 'fascist' en 'racist', lijkt Lagendijk kennelijk niet te deren. Hij noemt het feit niet eens. Het feit dat de Tweede kamer terecht het standpunt huldigt dat het Nederlandse parlement bepaalt wie zij in een delegatie toelaten, en niet de Turkse regering c.q. parlement probeert hij met de mantel der liefde te bedekken. Principes tellen kennelijk in dit geval niet voor Joost Lagendijk. Nee, Wilders heeft het gedaan constateert hij genoegzaam. Waar zijn de Linkse politici gebleven die een passend antwoord hebben op de Guerrilla politiek van Wilders? Ik vrees dat de heer Lagendijk het antwoord in ieder geval niet heeft. In plaats daarvan kiest hij voor een aanval naar voren - zoals door andere linkse politici al talloze malen is gedaan - die ongetwijfeld handig door Wilders gepareerd zal worden. Tot groot genoegen van onderbuikend Nederland...
1 Reactie
ReneeO
ReneeO2 dec. 2009 - 21:10
"Het feit dat de Tweede kamer terecht het standpunt huldigt dat het Nederlandse parlement bepaalt wie zij in een delegatie toelaten, en niet de Turkse regering c.q. parlement probeert hij met de mantel der liefde te bedekken." De Turkse regering heeft geen probleem met het feit dat Wilders deel uitmaakte van de delegatie. Dus, of Lagendijk e.e.a. met de mantel der liefde wil bedekken of niet, de Turkse regering is het vermoedelijk geheel met u eens. Wilders is welkom in Turkije, hij kan gaan en staan waar hij wil. De bewuste ministers willen hem alleen niet ontvangen. Volstrekt begrijpelijk vanuit het Turkse standpunt bezien, en m.i. legitiem. Wij hebben, op onze beurt, niet te bepalen wie de regering van een vreemde mogendheid al dan niet wenst te ontvangen. Het probleem is ben ik bang dat we een en ander te veel bekijken vanuit onze eigen optiek. Overigens heb ik nog steeds geen overtuigend argument gehoord waarom Wilders níét te vergelijken is met een racist of fascist. Zijn nationalistische neigingen - het deporteren van 10 miljoen moslims bijvoorbeeld - doen mij toch wel sterk aan een bepaalde periode in de geschiedenis denken. Het vernederen en verdacht maken van een hele groep is in zijn geval weliswaar niet racistisch naar de letter, maar er wel mee vergelijkbaar. Maar goed, daar waar Janmaat in het verleden tenminste nog de mond werd gesnoerd, moet tegenwoordig alles uitgebraakt kunnen worden onder het mom van de vrijheid van meningsuiting... Kortom, ik sta achter Joost Lagendijks betoog. Het is een gemiste kans.
bv-user-84072
bv-user-84072
2 dec. 2009 - 21:10
waarom gaat geert hier in eigen land eigenlijk nooit in discussie maar wil hij dat persee in Turkije doen?
1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek2 dec. 2009 - 21:10
Het artikel hierboven is niet door Wilders geschreven... Wat hierboven staat is een dichterlijke vrijheid van Lagendijk.
Idiotproof
Idiotproof
2 dec. 2009 - 21:10
Hier valt ook te concluderen dat iedereen weer bang is voor de reacties van de religieuzen in Turkije op Wilders. Hoe lossen we dat nu op? Simpel we gaan gewoon niet. Wilders zijn taal en zijn overtuigingen zijn niet de mijne maar de rest van de palementariers zich hier als ruggegraatloze probleemontwijkers. Onder druk van religie niet gaan, verbazingwekkend dat het hier met instemming wordt begroet.
1 Reactie
Klaas2
Klaas22 dec. 2009 - 21:10
Op dit discussie forum is juist een hoop kritiek op de delegatie die besluit om niet te gaan. Maar met religie heeft het allemaal veel minder te maken. met diplomatieke gebruiken meer. Wilders had al aangegeven dat hij eigenlijk alleen maar iets wilde mededelen. Ik citeer van de PVV website: "PVV-leider Wilders gaat van 4 tot 9 januari 2010 naar Turkije om daar uit leggen waarom dat land niet welkom is in de Europese Unie." De Turken dachten vervolgens, nou, dan weten we dat ook, je geeft vooraf al aan wat het resultaat van een gesprek gaat worden, dan kunnen we dat gesprek net zo goed overslaan. Wilders verschiet zijn kruit nog voordat de strijd aanvangt, dat doet hij trouwens voortdurend. Hoe denk je dat het in het buitenland wordt opgepakt als hij Marokkaanse pubers in Gouda door de knieën wil laten schieten? Ook al is het grote onzin en een kansloze motie en ook helemaal niet serieus bedoeld. In het buitenland wordt gehoord dat niet een kroegbaas dit zegt, maar een lid van het Nederlandse Parlement. Je stijgt als regeringsleider niet in aanzien als je zo'n dwaas als Wilders uitnodigt. Wilders gedraagt zich als Lieberman. Die wordt ook bijna nergens meer uitgenodigd. Wilders beschadigt zichzelf bijna dagelijks, maar daar heeft hij niet zo'n last van, denk ik. Maar hij beschadigt ook Nederland, en dan wordt het vervelend.
Hersenschraper
Hersenschraper
2 dec. 2009 - 21:10
Het zou een zwaktebod zijn geweest als de volledige kamerdelegatie was gegaan en vervolgens een praatje met wat vakbonden, activisten en losse parlementariërs zou hebben gehouden. Een delegatie zonder GW zou overigens ook een zwaktebod zijn geweest. Zwaktebod, status, macht, nationale trots etc., men is daar erg gevoelig voor. Lees nog eens na hoe men in Turkije reageerde na de vliegtuigcrash bij schiphol: http://www.trouw.nl/nieuws/europa/article2048212.ece/_Piloten_zijn_helden__Nederland_is_fout_.html Het is een verkeerd signaal als we een gastland selectief in de vijver van onze volksvertegenwoordiging laten vissen en er alleen de positivo's uit laten hengelen.
1 Reactie
Klaas2
Klaas22 dec. 2009 - 21:10
Wat betreft de vliegramp. Was het de Turkse regering die de schuld van de crash bij Nederland legde of waren het de Turkse media? Dat wordt uit jouw reactie niet duidelijk. Ik bedoel, hoe zouden Turken over Nederland denken als ze een verzameling van Telegraaf-artikelen van de laatste twintig jaar te zien zouden krijgen met de mededeling: "Dit is hoe Nederland over Turkije denkt" Dat gewicht ken jij wel de Turkse media toe. Dus, beste hersenschraper, waar ik naartoe wil: Landen denken niet, het zijn mensen die denken, en mensen heb je in allerlei soorten. Om nou het gedrag van Wilders te verklaren uit hoe Nederlandse en Turkse boulevard-media een potje zwarte pieten spelen, niet geheel ontbloot van nationalisme en xenofobie aan beide zijden? Dat is wel wat jij doet. Misschien toch nog even doorschrapen?
mescaline
mescaline
2 dec. 2009 - 21:10
Men kan ervan vinden wat men wil. Een feit is dat de mensen van het "cordon sanitaire" rond Geert Wilders nu wel een "cordon solidaire" rond hem hebben gevormd. En dat zegt me wat over de kansen van Wilders om straks mee te mogen regeren.
1 Reactie
Klaas2
Klaas22 dec. 2009 - 21:10
Hoezo cordon sanitaire, het is Wilders die dat vaak zegt. Er zijn partijen die aangeeft niet met de PVV te willen regeren, dat is niet voldoende om van een cordon sanitaire te spreken. Maar alle grote partijen hebben juist tegenovergestelde verklaard. Regeren of niet, dat is een kwestie van coalitie-besprekingen, geven en nemen, dat soort dingen, dat is pas aan de orde als de verkiezingsuitslag bekend is. De feiten liggen dus anders, de gehele tweede kamer delegatie blijft thuis omdat Wilders niet welkom is bij de Turkse minister. Dat is juist het tegenovergestelde van een cordon sanitaire. Zelf vind ik Wilders niet zo'n interessante partij om te mee te regeren. Ze hebben in die vier jaar in de Tweede Kamer, niet een keer een constructieve motie gesteld. Nagenoeg alle moties waren kansloos, ongrondwettelijk, dat soort dingen. Zo waren ze ook bedoeld. Pubers door de knieën schieten, de Koran verbieden, kopvoddentax, gewoon bedoeld om te beledigen en op te vallen, en vooral, juist een cordon sanitair creëren. Iedere week komen ze opnieuw met een dergelijke motie. Daarnaast, een partij wiens leider categorisch ieder publiek debat mijdt, die geen leden en interne democratische structuur kent, die niet transparant is op nagenoeg ieder terrein, lijkt mij geen goede partij om mee te regeren. je weet verdorie niet eens door wie ons ministerie van Defensie wordt geïnfiltreerd. Zolang dit soort zaken niet goed zijn geregeld hoop ik dat alle grote partijen alsnog een cordon sanitaire gaan instellen.
johnber
johnber
2 dec. 2009 - 21:10
Turkije behoort niet in de EU en dat hebben ze bij deze opnieuw bewezen. Dat hebben ze gedaan om al die Nederlanders die er nog niet van doordrongen waren te overtuigen. Dank u Turkije voor uw duidelijkheid
1 Reactie
Klaas2
Klaas22 dec. 2009 - 21:10
Je vindt dat Turkije niet in de EU hoort omdat de Minister president niet met Islam-basher Wilders wil praten. Dat is een legitieme opvatting. Ik weet ook zo net nog niet of Turkije wel in de EU hoort, maar ik vind wel dat dit niet met het bezoek van Wilders te maken heeft. Maar voor ons is de vraag of Nederland in de EU hoort met Wilders als Minister President veel interessanter en urgenter. Wat vind je daar van? Hij is nu een Nederlands Kamerlid en alles wat hij in de Tweede Kamer zegt moet serieus genomen worden. - Hij wil de Koran verbieden, of in elk geval alles wat de Koran dikker maakt dan een Donald Duck - Hij wil belasting op bepaalde hoofddeksels verbieden, niet keppels of hoeden, maar heel specifiek de hoofddoekjes die hij "kopvod" wenst te noemen. - Hij wil Marokkaanse pubers door de knie schieten indien ze crimineel gedrag vertonen (maar hij is tegen de sharia) Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. En als Geert dan Minister President is (dat wil hij worden), dan hebben we een Minister-President die niet transparant is over wie hem financiert, die nooit in openbaar debat gaat. Je weet niet wie achter de coulissen dan werkelijk ons land bestuurt. Ik weet niet of Wilders zoveel beter is dan Erdogan? Mag Nederland dan, volgens jou, nog wel in de EU blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor