Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Twaalf gemeenten verbieden afsteken van vuurwerk bij jaarwisseling

  •  
05-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1910 keer bekeken
  •  
24107273035_fc80e7fff7_k

© cc-foto: Franklin Heijnen

Het kabinet durft een verbod op de levensgevaarlijke vuurwerktraditie nog niet aan, daarom gaan gemeenten maar op eigen houtje over tot een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. De NOS ontdekte dat dit jaar al twaalf gemeenten het afsteken van vuurwerk verbieden, ook met Oud & Nieuw. Dat is onder meer het geval in de grote steden Amsterdam en Rotterdam. Tien andere gemeenten zijn van plan de komende jaren over te gaan tot een dergelijke maatregel. Nu doen Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug al mee met zo'n verbod.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben via de Kamer geprobeerd om zo'n landelijk verbod voor elkaar te krijgen. Eerder dit jaar dienden zij een wetsvoorstel in om al het consumentenvuurwerk te verbieden, maar dat kreeg onvoldoende steun. Een manifest voor het invoeren van zo'n landelijk verbod werd door 670.000 mensen ondertekend.

De facto was de afgelopen twee jaar al een vuurwerkverbod in heel Nederland van kracht als gevolg van de coronamaatregelen. 

Zo'n veertig gemeenten gaan over tot het instellen van vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld rond ziekenhuizen, verzorgingshuizen, winkelcentra en kinderboerderijen.

In de jaarwisseling van 2020/2021 daalde het aantal slachtoffers dat medische hulp zocht met 70 procent naar een totaal van 400. Een jaar later werd het verbod vaker genegeerd en steeg het aantal slachtoffers weer naar 773. Veel slachtoffers van vuurwerk zijn omstanders of voorbijgangers.

cc-foto: Franklin Heijnen 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor