Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Turkije en Nederland halen de diplomatieke band weer aan’

  •  
28-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
TURKEY NETHERLANDS MINISTERS VISIT CANCELLED

© 2017-03-13 00:00:00 epa05845525 A man buy a Turkish newspaper with a headline 'They Suspended freedom' at tea house in Istanbul, Turkey, 13 March 2017. Turkish Family Minister Fatma Betul Say

De diplomatieke band tussen Nederland en Turkije zal, als we de Turkse regeringsgezinde krant Daily Sabah geloven, de komende maand weer aangehaald worden, door een uitwisseling van ambassadeurs en een bezoek van minister Kaag aan Ankara. In de eerste weken van januari moet volgens diplomatieke bronnen de relatie weer worden hersteld, in de loop van volgende week zal Ankara bekend maken wie de nieuwe Turkse ambassadeur wordt. Vanuit Den Haag is er nog geen reactie op deze berichten.
De Volkskrant publiceerde donderdag een reconstructie van de Turkijerel. Journalist Frank Hendrickx vraagt zich hierin af of het harde optreden van premier Rutte zo vlak voor de verkiezingen terecht was. Rutte trok de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in, en zorgde ervoor de de Turkse minister voor Familiezaken het land min of meer werd uitgezet. Het gevolg van het handelen van Rutte is groot: de relatie met Turkije, een belangrijke Navo-bondgenoot, ook in de strijd tegen terrorisme, staat onder druk. Zo wordt de Nederlandse ambassadeur bijvoorbeeld persona non grata in Ankara.
De hele affaire draait om de komst van de Turkse minister Çavusoglu, die in maart naar Nederland wil komen om campagne te voeren voor het Turkse referendum van april, dat de macht van Erdogan zal uitbreiden. Nederland wil niet dat hier actief campagne voor wordt gevoerd, Rutte zelf in campagnemodus zegt alle ‘juridische mogelijkheden om zo’n bezoek tegen te houden’ te bestuderen.
" Heeft Nederland serieuze gronden om de komst van Çavu¿o¿lu tot een gevaar te bestempelen? Uit de vertrouwelijke stukken die inmiddels zijn geopenbaard wordt dat niet duidelijk. Op 10 maart – de dag voor de geplande campagnebijeenkomst – omschrijft de politie Rotterdam de sfeer binnen de Rotterdams-Turkse gemeenschap ‘als momenteel rustig, maar sterk gepolariseerd’. De NCTV analyseert dat de situatie ‘onvoorspelbaar’ is, maar dat ‘er nu nog geen aanwijzingen bekend zijn voor een concrete dreiging voor de openbare orde en veiligheid’. Een dag later, op zaterdagochtend om 18 over 11, trekt het kabinet toch de landingsrechten in. Opmerkelijk genoeg wordt er dan opeens ook nog een andere reden opgevoerd voor het rigoureuze besluit. De Turkse minister heeft een dik uur eerder op CNN Türk gedreigd met sancties. Volgens het kabinet is dat de druppel. ‘We gaan niet onder druk onderhandelen’, verklaren Rutte en Koenders in koor. ‘We laten ons niet chanteren.’"
Een dag later, op zaterdagochtend om 18 over 11, trekt het kabinet toch de landingsrechten in. Opmerkelijk genoeg wordt er dan opeens ook nog een andere reden opgevoerd voor het rigoureuze besluit. De Turkse minister heeft een dik uur eerder op CNN Türk gedreigd met sancties. Volgens het kabinet is dat de druppel. ‘We gaan niet onder druk onderhandelen’, verklaren Rutte en Koenders in koor. ‘We laten ons niet chanteren.’
Ook wat betreft de uitzetting van de minister van Familiezaken, Kaya, is er iets curieus aan de hand. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zei in een persconferentie dat Kaya door de regering tot ongewenst vreemdeling is verklaard. Daarom liet hij haar naar Duitsland escorteren, in plaats van haar onder te brengen in een hotel, of haar via Brussel, Rotterdam Airport of Schiphol terug te laten vliegen. “Ze is door de Nederlandse regering ongewenst vreemdeling verklaard en de regels schrijven dan ook voor dat ze wordt uitgezet naar het land waar ze vandaan komt”, aldus Aboutaleb. Uit antwoorden van Kamervragen door Denk blijkt echter dat ze dat nooit is geweest. “Mevrouw Fatma Betül Sayan Kaya is niet tot ongewenst vreemdeling verklaard”, schreef destijds minister Plasterk. Volgens bronnen in Den Haag, zo schrijft de Volkskrant, is er waarschijnlijk sprake geweest van een misverstand.
Premier Rutte heeft van meet af aan gezegd geen excuses te zullen aanbieden. De Turken verwachten wel dat het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘bedroefdheid laat blijken’ over de gebeurtenissen. Als alles goed gaat kan de Nederlandse ambassadeur in Turkije, Cornelis van Rij, op korte termijn terugkeren naar zijn post.
Erdogan:
"Wij hebben geen problemen met Duitsland, Nederland of België. Integendeel, degenen die er in de regering zitten zijn oude vrienden […] Tja, ze hebben me verkeerd behandeld, maar ik had voorheen altijd een goede verstandhouding met Rutte, en ook met België. Laat staan met Duitsland: mijn contacten met Steinmeier (nu president) en bondskanselier Merkel zijn altijd prima geweest."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.