Via Telegram worden dagelijks 10.000 tegen vrouwen gerichtte intimiderende berichten verspreidt in groepen met grote aantallen Nederlandse gebruikers. Het gaat daarbij om intieme foto's van vrouwen die in handen van derden zijn gevallen. Vrouwenhaters voorzien de bemachtigde beelden van privé-gegevens en oproepen tot intimidatie. Dat heeft de NOS ontdekt in een onderzoek naar dergelijke groepen. In een groot deel van de gevallen gaat het om minderjarigen.
De NOS interviewt in een schokkende reportage één van de daders die claimt zo’n 70 jonge vrouwen belaagd te hebben door hun foto’s en gegevens te delen. Hij zegt te genieten van het ‘vernederen’ van vrouwen. Een eerdere veroordeling van een maand cel schrikt hem niet af. Een slachtoffer vertelt dat ze als gevolg van een dergelijke actie lange tijd dagelijks werd lastig gevallen. De daders worden gedekt door een denkwereld en cultuur waarin, zoals vaak bij seksuele misdrijven, de schuld voor dergelijke misselijkmakende praktijken gemakkelijk bij de vrouwelijke slachtoffers wordt gelegd.
In 2024 wordt een nieuwe wet van kracht die de strafbaarheid van dergelijke praktijken vergroot. Justitie wordt bij aanpak van de vrouwenhaat gehinderd door het gebrek aan medewerking van Telegram, een van oorsprong Russische app met een schimmige bedrijfsstructuur. Het bedrijf zelf onderneemt geen actie tegen de misdadige praktijken. Voor toegang tot sommige van de wraakpornokanalen moet betaald worden.