De premier van Griekenland, Alexis Tsipras, sprak gisteren het Europees Parlement toe over de situatie in zijn land. Guy Verhofstadt had blijkbaar goed geslapen en ging hard tekeer tegen Tsipras. Het smaakte de mainstream media goed, ze pakten allemaal, te beginnen met VRT, uit met de 7 minuten video waar Verhofstadt fulmineert. Hij was de held van de dag.
Verhofstadt hekelde in zijn speech het cliëntisme in Griekenland. Voor dat statement kreeg Verhofstadt applaus van conservatieve en liberale Europese parlementsleden. Hij heeft gelijk want cliëntisme is een probleem in Griekenland. Ik benoemde het zelf ook vorige week in een opiniestuk.
Het is echter op zijn minst een beetje hypocriet dat juist Verhofstadt hierover begint. Vorig jaar bleek uit onderzoek van Transparency International namelijk dat de meerderheid van de Europarlementariërs aardig bijklussen door verschillende mandaten te combineren. Nochtans verdienen deze parlementsleden rond de 12.000 euro per maand, vergoedingen inbegrepen.
En één van de top bijklussers is… Juist, Guy Verhofstadt. Slechts drie Europese Parlementsleden doen het beter. Verhofstadt heeft minstens 11 mandaten en verdient zo meer dan 200.000 euro jaarlijks extra. Diezelfde Verhofstadt kreeg enkele jaren geleden voor 327.000 euro aan premies voor de renovatie van zijn huis. Over privileges gesproken.
Verhofstadt beweerde woensdag dat Griekenland geen hervormingen heeft doorgevoerd en bovendien nooit duidelijk heeft gemaakt welke hervormingen het wil doorvoeren. Opnieuw applaus in de zaal. De Vlaamse media hadden hun nieuws klaar voor hun websites en sociale media. De speech van Verhofstadt was het nieuws van de dag.
Het debat in het Europarlement was nog niet afgelopen. Na de reacties van de leiders van de coalitiegroepen in het Europees Parlement, kreeg Tsipras weer het woord. Maar toen waren de Vlaamse media al gestopt met kijken want hun Guy had alles al gezegd.
Tsipras zei dat hij en zijn kabinet sinds ze aan de macht zijn gekomen, vijf maanden geleden, weinig tijd hebben gehad om echt beleid te voeren, want de Trojka laat dat niet toe. Bovendien is veel energie gestoken in slopende onderhandelingen. De camera focuste op Verhofstadt die hierop instemmend reageerde.
Tsipras liet het hier niet bij en noemde in minder dan twee minuten de verschillende hervormingen die zijn regering al heeft doorgevoerd en nog wil doorvoeren. Van alle Europese landen heeft Griekenland de meeste hervormingen doorgevoerd, dus zo moeilijk moet dan niet geweest zijn voor Tsipras. Maar Verhofstadt en zijn applaudiserende collega’s zijn hier blijkbaar niet van op de hoogte. Terwijl Tsipras de hervormingen opsomde leek Verhofstadt minder op zijn gemak.
Het werd ook duidelijk dat behalve hun verschil van ideeën, Verhofstadt en Tsipras ook verschillen in stijl. Terwijl Verhofstadt brulde in zijn gebroken Engels, speechte Tsipras sereen en glimlachend. Het applaus van zo’n 20 seconden dat Verhofstadt ten deel viel, werd door de Vlaamse media een ‘daverend applaus’ genoemd. Tsipras kreeg een dubbel zo lang applaus bij zijn aankomst in het Europees Parlement en na zijn repliek op onder meer Verhofstadt, maar dit leek niet vermeldenswaardig voor onze mainstream media.
Trouwens, niet alleen Verhofstadt kreeg ervan langs. De leider van Europese Volkspartij, de Duitser Manfred Weber kreeg zelfs rode wangen. Tsipras herinnerde hem eraan dat de Europese Unie vooral om solidariteit draait en dat het grootste moment van solidariteit in Europa het jaar 1953 was. Namelijk het jaar dat Europa de helft van de Duitse miljardenschuld kwijtschold.
Maar deze versie van de feiten wordt maar nauwelijks gedeeld, de kans dat u dit op tv te zien krijgt is klein. Wat u ongetwijfeld te zien zal krijgen is een herhaling van het nieuws van de dag.