Op instigatie van president Trump heeft het Amerikaanse Korps Mariniers zestien verhalen over oorlogshelden van Navajo afkomst verwijderd omdat ze ook gebruikt werden in het kader van de Native American Heritage Month.
Al in de Eerste Wereldoorlog gebruikte het Amerikaanse leger aan het westfront in Frankrijk soldaten van indiaanse afkomst om boodschappen over te brengen in hun eigen taal. Die kon de vijand namelijk niet begrijpen. In de Tweede Wereldoorlog gebeurde dit op grote schaal in de Pacific, waar de Japanners niet terug hadden van Amerikaanse codetaal die was gebaseerd op het Navajo en ook door hen werd gemaakt. Ze functioneerden heel vaak in de vuurlinie en behoren dan ook tot de grote oorlogshelden van de Verenigde Staten. In 2018 bracht Hollywood over dit fenomeen een speelfilm uit The Wind Talkers. Die is op Youtube te zien.
De bijdrage van deze Navajo-soldaten was essentieel bij het verslaan van de Japanners. Nu worden ze door Donald Trump uit de geschiedenis geschrapt. Aanvankelijk was zelfs het portret van Ira Hayes verwijderd als te woke. Dat is een van de drie soldaten die werden gefotografeerd toen ze de Amerikaanse vlag plantten op Iwo Jima. Op basis daarvan is het indrukwekkende standbeeld ontstaan waarmee de Amerikaanse mariniers hun oorlogsslachtoffers herdenken. Die verwijdering is achteraf teruggedraaid.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de wereld gezien vanuit Brazilië.
Meer over:
verenigde staten, native american, donald trump, tweede wereldoorlog, woke, fascisme, racisme, opinieMeld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.