Trump voerde de Amerikanen naar de rand van de afgrond, zei spring! en verdomd… ze deden het niet. Voor de derde keer op rij verloor Trump verkiezingen. Eerst met de popular vote - meer kiezers stemden in 2016 op Hillary Clinton - vervolgens verloor hij van Joe Biden die hem tot one term president maakte en nu slaagt diezelfde Biden er in om de tussentijdse verkiezingen tot een overwinning om te zetten door de Senaat te behouden. Wat geen andere president de afgelopen 20 jaar is gelukt.
Het gekke is: in de beeldvorming lijkt het andersom. Trump is voor de media en commentatoren nog steeds even onoverwinnelijk als Poetin. Kennelijk werkt het zo als je zelf maar volhoudt dat je de winnaar bent. Zeg dat je de grootste intellectueel bent en de praatmedia blijven je maar uitnodigen, omdat ze het grappig vinden, echt geloven of allebei.
Trump kun je zien als een eindproduct van het neoliberalisme en het individualisme waar dat op drijft, legde de scherpe commentator Robert Reich deze week in The Guardian uit. Als je die ideologie lang genoeg doordrijft krijg je vanzelf narcisten. Zie bijvoorbeeld ook Elon Musk. In Nederland hebben we daarvoor Baudet maar ook Sywert van Lienden. Tja, alles is hier altijd kleiner.
Ik beken, ook ik vreesde dat Musk met de overname van Twitter een comeback van Trump mogelijk zou maken. Geen betere media voor narcisten dan ‘sociale media’. Maar hij lijkt Twitter in no time te verwoesten en daarmee meteen ook het imago van geniale geweldenaar dat hij heeft weten op te bouwen. Zou iemand ooit in een type als Musk geïnteresseerd zijn geweest als hij geen miljardair was? Datzelfde geldt voor Trump. In deze wereld draait succes om geld en geld om succes. Als een perpetuum mobile.
Greenpeace maakte een prikkelende clip over het hyperindividualisme, de verslaving aan rijkdom en de gevolgen daarvan. Het maakt de planeet kapot. Musk wil daarom beginnen met het koloniseren van een andere planeet. Stupiditeit vermomd als genialiteit.
Narcisten zien zichzelf graag als superintelligente wezens die natuurlijk ook contact gaan leggen met een buitenaardse beschaving. Maar welke buitenaardse intelligentie zit te wachten op types die niet eens in staat zijn hun eigen planeet bewoonbaar te houden? NASA is er nu ook achter dat het niet zo werkt.
Musk naar Mars. Dat is eigenlijk best een goed idee. Mits hij Trump meeneemt.
Meer over:
narcisme, opinie, neoliberalisme, donald trump, elon musk, joe biden, media, individualisme