Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump maakt in één klap toekomst 800.000 jonge immigranten onzeker

  •  
05-09-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
29829421110_c710ea2e3c_z
De Amerikaanse minister van Justitie, Jeff Sessions, heeft dinsdag bekend gemaakt dat ze een einde gaan maken aan het DACA programma. Met dit programma werden 800.000 mensen beschermd van deportatie. Het gaat om mensen die als kind ongedocumenteerd naar de Verenigde Staten kwamen, in de VS ook bekend als ‘Dreamers’, die door middel van het DACA-programma een vergunning kregen om in Amerika te mogen werken.
Wat is DACA?
Het programma werd in 2012 opgericht door president Barack Obama, en gaf mensen die als kind illegaal naar Amerika waren gebracht het recht om tijdelijk in de VS te leven, studeren en te werken. Alle mensen die ervoor in aanmerking kwamen werden getoetst op een crimineel verleden en moeten scholier zijn, hun school al afgemaakt hebben, of militaire dienst verlenen. Wanneer de kandidaten aan alle eisen voldeden, kregen ze de verzekering dat ze voor de komende twee jaar niet uitgezet zouden worden, met mogelijkheid tot verlenging. Het werd hen daarmee mogelijk gemaakt om een rijbewijs te halen, naar de universiteit te gaan, of werkvergunning te krijgen.
Wie zijn de Dreamers?
De mensen die gebruik konden maken van de DACA-regeling zijn bekend geworden als ‘Dreamers’. Toen het programma van start ging in 2012 waren ze allemaal onder de 31 jaar oud, ‘ongedocumenteerd’ en hadden geen legale status als asielzoeker of immigrant. Een andere voorwaarde voor deelname aan het programma was dat ze onder de 16 waren toen ze naar Amerika kwamen. 787,580 mensen maakten gebruik van de regeling, veelal afkomstig uit Mexico, El Salvador, Guatemala en Honduras.
Trump
President Obama introduceerde de wetgeving als een ‘executive decision’. President Trump beloofde in zijn campagne, tussen de speeches door waarin hij alle Mexicanen ‘verkrachters’ en ‘bad hombres’ noemde, om DACA terug te draaien. Hij wilde de deportatie van illegale immigranten in America zijn hoogste prioriteit maken.
De vele, vooral jonge Dreamers, werden door het programma uit de schaduw gelokt van een illegaal bestaan in de VS. Hiervoor waren ze vooral afhankelijk van zwart werk en huisbazen, werkgevers, en leraren die hen niet rapporteerden. Vanwege het programma hebben ze hun bestaan en hun identiteit kenbaar gemaakt aan de Amerikaanse autoriteiten in de hoop een leven op te kunnen bouwen. Nu Trump de regeling terug heeft getrokken, kunnen ze in een klap allemaal gedeporteerd worden naar landen waar ze niet opgegroeid zijn en waar velen van hen niet eens een herinnering aan hebben.
Trump heeft nog een paar keer teruggekrabbeld over het programma, wetende hoe onsympathiek het overkomt om kinderen en jongeren te deporteren uit het land waar ze opgegroeid zijn. Hij gaf aan wel ‘uit uit te willen zoeken’ voor de Dreamers. ‘We willen die kinderen geen pijn doen’ zei hij. ‘DACA is een erg moeilijk onderwerp voor mij’ zei hij eind augustus nog. ‘We houden van de Dreamers’.
Banen inpikken
Jeff Sessions sloeg een hele andere toon aan toen hij bekend maakte dat het programma wordt stopgezet. ‘We kunnen gewoon niet iedereen die naar de VS wil komen, toelaten’ zei Sessions. Volgens Sessions konden ‘normale Amerikanen’ door deze jongvolwassenen geen baan meer vinden. Deze redenering, die vaker wordt gebruikt door rechtse populisten gebruikt, werd door Sessions op geen enkele manier onderbouwd.
BREAKING: Attorney General Jeff Sessions announces DACA program is being rescinded https://t.co/Ju9kxsuXZm
— NBC News (@NBCNews) 5 september 2017
De CEO’s van een groot aantal Amerikaanse corporaties deden juist een oproep aan de president om het programma niet terug te trekken. Volgens hen zou het uitzetten van de Dreamers een gigantische negatieve impact hebben op de economie. ‘Onze economie zou 460,3 miljard dollar van het bruto binnenlands product en 24,6 miljard dollar aan socialezekerheidsbijdragen en Medicare belastingbijdragen verliezen’ schreven onder andere de CEO’s van Apple, Amazon, eBay, General Motors en Microsoft.
Harteloos besluit
De Republikeinse senator John McCain heeft de beslissing van Trump ‘de verkeerde aanpak’ genoemd, maar zijn partij is hopeloos verdeeld over de kwestie. De democraten zijn echter eensgezind en hard in hun veroordeling van het terugtrekken van DACA. Nancy Pelosi, de partijvoorzitter van de Democraten, noemt het ‘een ongelooflijk beschamende en politiek laffe beslissing’. Senaatsfractieleider Chuck Schumer noemt het een harteloos besluit om families te verscheuren en veroordeelt het besluit om mensen die hard gewerkt hebben om Amerikaan te kunnen worden het land uit te sturen.
Het Amerikaanse congres moet nu op zoek naar een oplossing voor de bijna 800.000 getroffen Dreamers. Een klein sprankje hoop is in ieder geval voor de Dreamers; de Amerikaanse regering heeft toegezegd dat er voor 5 maart niemand uitgezet zal worden.
Update 22.20
Oud-president Barack Obama, heeft in een uitgebreide Facebookpost gereageerd op de beslissing van Trump om DACA terug te trekken. hij noemt het besluit ‘verkeerd, contraproductief en wreed’. Hij wil er ook geen enkel misverstand over laten bestaan – ongeacht de suggesties van Jeff Sessions dat hij met zijn ‘executive decision’ zijn boekje te buiten was gegaan – dat de keuze om het programma terug te trekken een politieke en een morele was, niet een juridische. Lees hier het hele bericht:
 
Foto: cc  Gage Skidmore
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor