Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump over nieuwe kernproef Noord-Korea: 'Ze begrijpen maar één ding'

  •  
03-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
8566717881_58f36f5a37_z (1)
Noord-Korea heeft in de nacht van zaterdag 9 september op zondag een nieuwe kernproef uitgevoerd. Volgens een verklaring van het Noord-Koreaanse regime gaat het om een waterstofbom die op een intercontinentale ballistische raket kan worden bevestigd.
Een waterstofbom is een versie van een kernbom die nog 700 keer krachtiger is dan de atoombom die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Hiroshima werd geworpen.
Door omringende landen is inderdaad bevestigd dat er een kernproef is gehouden. Of het ook daadwerkelijk om een waterstofbom gaat is onduidelijk, maar Japan wil het nog niet uitsluiten. China is op dit moment in het grensgebied noodmetingen naar radioactieve straling aan het houden.
President Trump heeft meerdere malen gezegd dat hij militaire acties tegen Noord-Korea niet wil uitsluiten, als ze doorhaan met hun kernproeven. Zuid-Koreaanse en Amerikaanse veiligheidschefs op het hoogste niveau hebben na de proef telefonisch contact gehad.
Op Twitter laat Trump weten dat het Noord-Koreaanse regime ‘extreem vijandig en gevaarlijk voor de Verenigde Staten’ is. Een politiek van toenadering en dialoog, zoals de Zuid-Koreanen tot nu toe geprobeerd hebben, zal volgens de Amerikaanse president nergens op uitlopen. ‘Er is maar een ding dat de Noord-Koreanen begrijpen’ schrijft Trump.
Reacties
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in dringt aan op een krachtig antwoord op de kernproef en wil dat de VS de ‘krachtigste strategische middelen’ in zal zetten om Noord-Korea compleet te isoleren. Op de vraag welke middelen ze daarmee bedoelen, wil Zuid-Korea geen antwoord geven.
In een reactie van het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken wordt Noord-Korea opgeroepen om hun ‘foute acties’ te staken. In de verklaring staat dat China deze laatste kernproef resoluut afwijst en sterk veroordeelt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt ‘diep bezorgd’ te zijn en dringt aan op onderhandelingen met Noord-Korea: ‘Onder deze omstandigheden is het absoluut essentieel om de kalmte te bewaren, en van elke reactie af te zien die kan leiden tot een verdere verhoging van de spanningen.’
De NAVO noemt in een reactie de kernproef een bedreiging voor de regio en de internationale orde. Angela Merkel, de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron willen de dialoog aangaan met het land. Het doel is voor Macron de volledige ontmanteling van het nucleaire programma van Noord-Korea. Hij wild dan ook dat de VN-Veiligheidsraad snel bijeen komt voor een ‘ferme reactie’ richting Pyongyang.
Levensgevaarlijk
Koreadeskundige Remco Breuker noemt de ontwikkeling levensgevaarlijk. Niet alleen kan het land de techniek zelf gebruiken, ook kunnen ze het doorverkopen aan andere landen en mogelijk zelfs aan terreurgroeperingen. Het Noord-Koreaanse gedachtegoed is extremistisch, dat gaat vaak goed samen met wat andere extremisten willen.”
Dit zou volgens Breuker niet zonder precedent zijn: ‘Ze hebben al een kernreactor geleverd aan Syrië. De top van Hezbollah is in Noord-Korea opgeleid en er gaan verhalen dat ook al-Qaida er is geweest. Dat is niet raar.’
Breuker ziet nog weinig opties om de situatie te verbeteren. Voor het verder aanscherpen van sancties is het nu volgens hem te laat: ‘De sancties die we nu hebben, zijn niet afdoende gebleken. Ze moeten achter het geld aan: veel beter in kaart brengen hoe de geldstromen naar Noord-Korea lopen, ook via de achterdeur. Probeer ervoor te zorgen dat ze niet meer aan brandstof kunnen komen voor die raketten.’
Andere opties, zoals verder onderhandelen, zullen volgens Breuker weinig veranderen aan de situatie: ‘Met praten beloon je ze alleen maar. Je kunt om de tafel gaan zitten, maar wat ligt er dan op die tafel? Een afspraak dat Noord-Korea de ontwikkeling van zijn kernwapenprogramma zal bevriezen? Dat is zinloos. Ze hebben die wapens al. En met wie praat je dan? Een familie met kernwapens die heerst over land met een feodaal systeem. Alleen het regime wordt daar beter van.’
Toch is verder onderhandelen eigenlijk de enige optie die nog rest. Trump zou militair in kunen grijpen, maar het risico op een escalatie van het conflict is daarvoor te groot. ‘Wat ga je doen? Een bom op Pyongyang gooien? En wat gebeurt er dan? Ik denk niet dat dat nog kan, zo’n preventieve aanval. Daar is het echt te laat voor. Het is heel akelig.’
Foto: CC  Gage Skidmore
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor