Dat Fox News nogal op de hand van conservatief Amerika is, mag al een tijdje geen nieuws meer heten. Dat de belangenverstrengeling tussen de nieuwszender en het Witte Huis nog groter is dan gedacht, blijkt uit een artikel van The New Yorker. Het heeft alle bekende feiten op een rijtje gezet over de band tussen Trump en de zender.
Ginnegappen Het tijdschrift beschrijft een persconferentie bij de Amerikaans-Mexicaanse grens waarvoor, zoals gewoonlijk, journalisten accreditatie moesten aanvragen. Bij aankomst viel het de verzamelde pers op dat Sean Hannity, een presentator van Fox News, al eerder op de locatie was en zich mengde met medewerkers van de regering. Hij was duidelijk niet door de Amerikaanse geheime dienst onderzocht, waar andere mediamensen dat wel waren. Bovendien gaf hij de minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen een knuffel en stond hij wat te ginnegappen met oud-collega Bill Shine, die inmiddels hoofd van communicatie is in het Witte Huis.
Het onderstreept de koers die Fox News onder de regering Trump is gaan varen, dan wel de manier waarop Trump met de pers omgaat. Na het persmoment gaf Trump een exclusief interview aan Hannity. Het was niet de eerste keer – al zeven maal interviewde Hannity de president sinds zijn aantreden. In totaal heeft Fox News Trump nu 44 maal mogen interviewen, tegenover de drie andere grote netwerken samen slechts tien keer. CNN liet hij zelfs helemaal links liggen.
Staatstelevisie Hannity, zijn collega’s en met name de eigenaar van Fox News, Rupert Murdoch, zijn zo close met de Trump-regering dat het Nicole Hemmer, schrijfster van een boek over de geschiedenis van de invloed door conservatieve media op de Amerikaanse politiek, verleidde tot de uitspraak: “We zijn nog nooit zo dicht bij staatstelevisie geweest.”
Dat Fox News tot een propagandazender is uitgegroeid, vindt ze, wordt versterkt door de gedeelde belangen die Trump en Murdoch hebben. “Fox neemt niet de temperatuur op, het verhoogt de temperatuur. Het is een radicaliseringsmodel.” Ze doelt op de ‘nationale veiligheidscrisis’ die zich zou voordoen bij de Amerikaans-Mexicaanse grens en waarvan de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en Democratisch leider Nancy Pelosi zei: “Er is geen noodtoestand bij de grens. Het is een humanitaire uitdaging voor ons.” Trump presenteert de situatie aan de grens als alarmerend en weet Fox aan zijn zijde. Hemmer: “Angst is een business-model, het zorgt ervoor dat mensen blijven kijken.”
Fox-commentatoren De belangrijkste woordvoerder van Trump, Sarah Sanders, geeft ondertussen steeds minder persconferenties, maar mocht al wel dertig keer aanschuiven bij programma’s op Fox News. Bill Shine, hoofd Communicatie op het Witte Huis, is peetvader van Hannity’s kind en vice versa. Trump benoemde de voormalige Fox-commentator Ben Carson tot minister van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling. Een andere Fox-commentator, John Bolton, werd zijn nationale veiligheidsadviseur en de voormalige (drie keer raden!) Fox-commentator K. T. McFarland werd zijn plaatsvervanger bij absentie. Heather Nauert, die door Trump werd voorgedragen als Ambassadeur bij de Verenigde Naties. Ze trok zich voortijdig terug. McFarland hield er na vier maanden mee op.
Kimberly Guilfoyle, voormalige presentator bij Fox, verliet de zender in juli om te gaan werken voor Trumps herverkiezingscampagne. Daarnaast zou ze een prille relatie met met Donald jr. hebben. Pete Hegseth en Lou Dobbs, Fox Business-presentatoren, zouden bij vergaderingen via de telefoon beleidsadvies hebben gegeven.
Bovenstaande is slechts een deel van de mensen die in het artikel van The New Yorker aan bod komt. Tot slot: volgens bronnen van The Washington Post zou Sean Hannity nagenoeg elke avond na zijn show met Trump bellen. Medewerkers van het Witte Huis zouden hem inmiddels ‘de schaduw-stafchef’ noemen.