Donald Trump voelt zich duidelijk bedreigd door het impeachment-onderzoek dat de Democraten tegen hem hebben geopend en dat vandaag zijn aanvang zal nemen in het Huis van Afgevaardigden. Met een stortvloed aan tweets en retweets ( 46 stuks ) vol zelfmedelijden, beledigingen en dreigementen probeerde Trump zondag de geloofwaardigheid van het onderzoek tegen hem te ondermijnen. In een van de tweets citeerde hij zelfs de extreem-conservatieve dominee Robert Jeffress, die op Fox News stelde:
"Als het de Democraten lukt om de President af te zetten (wat nooit zal gebeuren), zal het een burgeroorlog-achtige breuk in de natie veroorzaken waarvan ons land nooit zal genezen."
De tweet werd door een aantal commentatoren opgevat als een dreigement, zeker omdat het niet de eerste keer is dat Trump suggereert dat zijn achterban bereid is om de wapens op te nemen. In maart zei hij in een interview :
"Ik kan je vertellen dat ik de steun heb van de politie, van de militairen, de steun van de Bikers for Trump. Ik heb de harde mensen, maar ze spelen het niet hard. Tot ze een bepaald punt bereiken en dan zou het weleens heel naar kunnen worden. Heel naar."
Hoewel de meeste verontwaardiging aan de kant van de Democraten werd uitgesproken vond ook de Republikein Adam Kinzinger dat Trump te ver ging in zijn tweet waarin hij zinspeelde op een burgeroorlog:
"Ik ben in landen geweest die verscheurd worden door een burgeroorlog. Ik had nooit gedacht dat zo’n zin zou worden geciteerd door een president. Dit is meer dan weerzinwekkend."
Trump was vrijwel de hele zondag druk met het twitteren van fragmenten van tv-programma’s op Fox News, waarin hij veel steun krijgt van rechtse ‘talking heads’. Al lijken de journalisten op Fox zich eindelijk ietwat kritisch op te stellen ten opzichte van de president. Zo onthulde Fox-journalist Chris Wallace dat twee commentatoren van de zender Trumps advocaat Rudy Giuliani hebben geholpen met het spitten naar beschadigende informatie over Joe Biden.
Maandag sloeg Trump opnieuw wild om zich heen op Twitter. Hij beschuldigde Adam Schiff, die de commissie voor inlichtingen en veiligheid in het Lagerhuis voorzit, van hoogverraad. Schiff las in het Lagerhuis een deel van het gespreksverslag van het gesprek dat hij had met de Oekaïense president voor. Trump claimt nu dat hij die woorden, die door zijn eigen staf zijn geregistreerd en vrijgegeven, nooit heeft gezegd:
Dat Trump voornemens is om een grote propaganda-oorlog te ontketenen, werd ook duidelijk in het campagnefilmpje dat hij afgelopen weekend lanceerde. De Volkskrant schijft daarover:
"In het sportje noemt de president de impeachment ‘de grootste oplichterij in de geschiedenis van Amerikaanse politiek’. Want, zegt Trump, ‘de Democraten willen jullie vuurwapens afpakken, jullie gezondheidszorg, jullie stem, jullie vrijheid, jullie rechters, ze willen alles afpakken’. Ofwel: ‘Ons land staat op het spel als nooit tevoren.’ Het spotje is razendsnel verspreid en veelvuldig bekeken via Facebook en Twitter, de sociale media waarmee Trump ook in 2016 groot is geworden, en geëchood via de hem nog steeds goedgezinde talkshow-praters. De informatiestroom is cruciaal, want zolang genoeg kiezers achter Trump blijven staan, zullen ook de Republikeinse senatoren (die uiteindelijk over zijn schuld moeten beslissen) hem blijven steunen. De impeachment zal uiteindelijk niet door feiten worden beslist, maar door de woorden die voor feiten worden aangezien."
Dat Trump die niet op voorhand als gewonnen mag beschouwen blijkt bijvoorbeeld uit de reactie van Robert De Niro , die zich de woede van Fox-kijkers op de hals haalde toen hij bij de uitreiking van de Tony Awards in 2018 ‘Fuck Trump’ declameerde. In een interview afgelopen weekend werd hem gevraagd hoe hij daar op terugkijkt. ‘Fuck ‘em’, zei De Niro, alvorens uit te leggen waarom:
"We zijn op een moment aangekomen in ons leven, in dit land, waar deze man als een soort gangster opereert. We blijven maar ‘Dit is vreselijk, wat een verschrikkelijke situatie’ zeggen. En ondertussen gaat hij gewoon door en houdt niemand hem tegen."