Met een eigen cryptomunt verdient hij aan zijn presidentschap
Drie dagen voor zijn inauguratie heeft Donald Trump nog gauw even een cryptomunt op de markt gebracht die door het leven gaat als $TRUMP. Melania volgde onmiddellijk zijn voorbeeld met een eigen munt.
Dat kunnen U en ik ook doen als we tenminste een startkapitaaltje hebben. Ik zou er dan vervolgens voor moeten zorgen dat Han zijn gave gulden op verschillende platforms voor bitcoinachtig geld komt. De aantallen bepaal ik zelf, evenals de startwaarde als die maar overeenkomt met het ingelegde kapitaal. Een gedeelte van de voorraad munteenheden houd ik voor mezelf. Als de koers stijgt en die naar mijn inzicht zijn top bereikt, verkoop ik ze en incasseer de winst. Zakt Han zijn gave gulden in elkaar, dan ben ik mijn zuurverdiende spaarcentjes kwijt. Die kans is groot want in tegenstelling tot Donald Trump word ik niet geïnaugureerd tot president van de Verenigde Staten. Zelfs is de kans nihil dat Dick Schoof me belt met de vraag: “Han, ik word gek van dat stelletje. Wil je het asjeblief van me overnemen?”
Die munt van mij heeft geen enkele psychologische dekking. Met de $TRUMP ligt dat geheel anders. De Donald begon dan ook onmiddellijk binnen te lopen. Maandagmiddag was zijn cryptomunt al $52.71 waard, $10 miljard als je ze allemaal bij elkaar optelde.
De $TRUMP behoort tot de zogenaamde meme coins. Die zijn niet bedoeld als alternatief voor het gewone geld maar als speculatie objecten rond een of andere gebeurtenis of toestand. Je moet het instinct van een gokker hebben om erin te stappen en net op tijd te cashen bij wijze van spreken vijf minuten voor de munt instort en aan zijn lot wordt overgelaten.
De munt van Melania deed het lang niet zo goed als die van de president elect.
Zo probeert Donald Trump nog vlug een slaatje te slaan uit zijn inauguratie. Hij is een gokker maar wel een die de dingen niet aan het toeval overlaat. Wat hij doet, lijkt erg op het spelen met gemerkte kaarten of verzwaarde dobbelstenen. Hij speelt roulette met een balletje dat door een magneet onder de tafel wordt beïnvloed.
Trump verwacht dat heel veel mensen de kans zullen grijpen om mee te doen met deze grote jongen en ook te profiteren. Dat jaagt de koers in de hoogte en de late instappers zijn de sukkels. Het mooie is dook nog dat Trump met zijn presidentieel beleid de koers kan beïnvloeden.
Europa zal de komende vier jaar tot zaken moeten komen met een profiteur en een valsspeler. Geen wonder dat Geert Wilders en zijn aanhang zo verguld zijn met zijn komst in het Witte Huis.
Voor het overige ben ik van mening dat ht toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin zeker nu de laatste putten open blijven. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: verandert AI onze normen?