Ismail Ilgun, de 19-jarige Zaandammer, gaat voor het AD aan de slag. Dat heeft de krant bekend gemaakt. Hij maakt een reeks mini-documentaires die op de website van de krant zullen verschijnen, waarin hij opzoek gaat naar ‘inspirerende verhalen’.
Ilgun werd bekend als volger uit de Zaanse achterstandswijk Poelenburg, waar hij video’s maakte bij de plaatselijke Vomar. De vloggers uit Poelenburg zorgden voor overlast door nare en intimiderende streken uit te halen en die vast te leggen op video. Ilgun heeft in het verleden zijn excuses aangeboden voor zijn vlogs en zijn ‘dom gedrag’. Hij betuigde spijt voor zijn daden en wil nu een frisse start maken, bij het AD.
In een interview met Ilgun is te lezen dat hij zich nu wil focussen op positiviteit. Of dat wel geloofwaardig is? Ilgun:
"Niemand hoeft het te geloven. Maar je moet me ook niet aanvallen. Want wat wil je? Dat ik doorga zoals ik deed? Of dat ik iets goeds wil? En wat: opeens? Mensen die me kennen, weten dat dat beeld van mij niet klopte. Ik ben een lieve, rustige jongen die geen kwaad wil. Ik ben wel makkelijk beïnvloedbaar, dat geef ik toe. Dus ik moet met goede mensen hangen. Met een positieve invloed."
AD hoofdredacteur Hans Nijenhuis zag bij de samenwerking met Ilgun de bui al hangen en schrijft in een commentaar waarom de krant met hem in zee gaat. Nijenhuis:
"Ismail Ilgun heeft een bijzonder talent en deze documentaire is interessante journalistiek. In 20 minuten krijgen we een rondleiding door een wijk zoals we die zelf niet snel zouden zien, al is het maar omdat de aanwezigheid van een ‘gewone’ journalist de situatie zou veranderen. We keuren niet goed of af wat er wordt getoond, maar we willen het wel laten zien. Dat is waar journalistiek voor is: tonen wat er gebeurt. Of het nu mooi is, pijnlijk of vreemd. Maar toch, waarom juist in zee gaan met ‘tuig van de richel’? Nou, ook omdat iemand dat tuig van die richel moet halen. Anders staan ze daar voor altijd. Jongens halen in hun jeugd soms rottigheid uit. Zelf was ik negen toen ik stuiterballen bij de HEMA pikte. Ben er ook wel eens voor gepakt. Maar ik had altijd het geluk een leraar te hebben, een voetbaltrainer of een oom, die me een stap verder hielp. Deze jongens kunnen we ook een stap verder helpen. Ismail erkent dat hij fout zat. Zijn film begint daar ook mee. Hij is gek van filmen, maar begon zijn carrière met een misstap. Hij wil dat nu rechtzetten. Hoe moet dat als niemand hem een tweede kans geeft?"
Op Twitter is men not amused over de aanstelling van Ilgun.