Als Oranje het kan, kunnen pro-Zwarte Pieten het ook
Zaterdag kreeg de grensrechter er flink van langs in de gevulde huiskamer waar ik zat te kijken. Ik moest aan Verene Sheperd denken. De man met zijn vlag deed gewoon zijn werk. Costa Rica is al het hele toernooi meester in de buitenspelval, een belangrijke reden waarom ze zover zijn gekomen. Vooral Robin van Persie trapte er toch steeds weer in. Bewondering voor de Costa Ricanen of woede tegen Van Persie was dus logischer geweest dan schelden op de bewaker van de spelregels.
Simpel gevalletje don’t shoot the messenger. Net als bij die VN-expertgroep die racisme in Nederland heeft onderzocht. Zoals bij ieder land, ieder volk, ieder tijdperk in de geschiedenis is hier onderhuidse discriminatie tegen verschillende etnische groeperingen. Niets nieuws. Niet eens zo ernstig, maar wel iets om in de gaten te houden, voordat het uit de hand loopt.
Van Persie Voor verandering had Van Persie naar de de vlagger kunnen lopen, zoals gescheld in het stadion, huiskamers en kroegen hem leek te adviseren. Gelukkig deed Robin dit niet. Wat meer rekening houden met dat buitenspelvaltalent van de tegenstander bleek ook veel effectiever. Veel nuttiger voor een goed resultaat.
Met de aanbevelingen van de VN-groep wordt een stuk minder logisch omgegaan. Vooral met Zwarte Piet – het symbool van het onderhuidse racisme in ons land – weet men niet goed om te gaan. Bij AT5 lees ik dat Zwarte Pietfans ook een rechtszaak willen aanspannen om aan te tonen dat hij onschuldig is. Maar is het niet handiger om net als van Persie gewoon de signalen van de tegenstander wat beter te lezen, in plaats van op de boodschapper af te stormen?
Waar worden we nou helemaal van beschuldigd? De kleur schmink van een sprookjesfiguur in een volksfeest wordt door steeds meer mensen niet op prijs gesteld. Dat is het, meer niet. Ik heb niemand gehoord die verder iets tegen het feest heeft. Het gaat niet over gedichten, niet over een stoomboot, paard, schoen zetten, snoepgoed of bisschop. Het gaat over schmink.Iedereen die iets van onze koloniale geschiedenis weet, zal ook moeten erkennen dat het op z’n minst onhandig is. Zonder die zwarte schmink geniet in een klap iedereen van het feestje. Zodat het écht een landelijk breed gedragen traditie wordt.
Zo gaat dat met alle tradities. Die moeten meegaan met de tijdsgeest om succesvol te blijven. Zwarte Piet is daarin een peulenschil. Niets vergeleken met het loslaten van die veel grotere Nederlandse traditie in ieder geval. Het 4-3-3-systeem.
Dit artikel verscheen eerder op de blog van Nicky Samsom