De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft investeringen in het elektriciteitsnet in de wielen gereden door alleen op zo laag mogelijke kosten te letten. Dat zeggen netbeheerders, onderzoekers en wetenschappers tegen Nieuwsuur.
De ACM sloeg onder meer advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in de wind. De WRR waarschuwde in 2008 dat er forse investeringen in het stroomnet nodig waren om de energietransitie mogelijk te maken. Alleen door het net te versterken is het mogelijk om huishoudens en bedrijven te laten overstappen naar duurzame energie.
Nieuwsuur meldt: “Landelijk staan inmiddels meer dan 6700 bedrijven en maatschappelijke instellingen op een wachtlijst om aangesloten te worden op het net. Nieuwe aanvragen worden pas na maanden of zelfs jaren gehonoreerd. Dat remt de economische groei én de energietransitie: nieuwe bedrijvigheid komt niet van de grond en bestaande bedrijven kunnen niet uitbreiden of hun processen verduurzamen.”
De problemen zijn nog niet voorbij. De netbeheerders willen tot 2030 30 miljard euro steken in het elektriciteitsnet, maar het is lastig om voldoende technisch geschoolde medewerkers te vinden.