Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tip voor Rob Jetten: aarzel niet, investeer in stoomauto's

  •  
11-09-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3071 keer bekeken
  •  
ANP-363404079

Jay Leno wijst ons de weg in zijn prachtserie Leno's Garage

Die lui van Extinction Rebellion willen te vlug gaan en te ver, zeggen de automobilisten die altijd vrij baan willen hebben op de A12. Natuurlijk hebben we een energietransitie nodig maar dat ken nou eenmaal alleen stap voor stap. Anders stort de economie in elkaar. Ook moeten wij vertrouwen op de innovatiekracht van het bedrijfsleven. Tegelijkertijd zijn er dingen die zich niet zo gemakkelijk laten oplossen. Als we ineens met zijn allen elektrisch gaan rijden, kunnen de stroomnetwerken dat niet aan. We zullen nog heel lang auto's nodig hebben die op fossiele brandstoffen rijden. Jammer maar helaas.

Milieu Centraal berekent het gemiddelde brandstofverbruik van auto's in de stad op 9,2 liter per honderd kilometer. Volgens de site Autohero.com doen de zeven zuinigste wagentjes 1 op 19 tot 1 op 17. Dat is dan het resultaat van meer dan een eeuw lang ontwikkelen van de verbrandingsmotor. Geen wonder dat we naar alternatieven zoeken. Als er voor de elektrische auto's voorlopig geen ruimte is op het stroomnet, zullen we dan maar overstappen op waterstof? Dat vergt net zo goed enorme investeringen.

Toch ligt er nóg een alternatief dat met de bestaande infrastructuur gemakkelijk en op grote schaal kan worden ingevoerd: stoomauto's.

In de kinderjaren van de automobielindustrie brachten verscheidene bedrijven stoomauto's op de markt. Ze reden snel, geruisloos en veilig maar het kostte enige tijd om deze wagens te starten. De grote oliemaatschappijen hadden bovendien meer plezier in modellen met een ontploffingsmotor want die hadden lekker veel benzine nodig, een product uit het raffinageproces dat tot dan toe werd afgefakkeld maar nu ineens waarde kreeg. Zo werden  de stoomauto's van de markt gedrukt. De laatste modellen kwamen in de jaren twintig van de vorige eeuw uit de fabriek maar ze waren meer iets voor liefhebbers en ze vonden weinig aftrek.

Een stoomlimousine van Doble deed in die jaren al 1 op 19. Hoe kon dat? Het kwam erop neer dat een beetje volgens het principe van een koffieapparaat steeds kleine hoeveelheden water op hoge temperaturen werden gebracht. Via ingenieuze systemen garandeerden de ontwerpers van de Doble dat het nooit aan voldoende stoom ontbrak als de motor eenmaal liep. Afgewerkte stoom werd door een condensator herschapen in vloeibaar water voor hergebruik. 

In het Amerika van een eeuw geleden was benzine zo goedkoop dat niemand oog had voor zuinige wagens. Bovendien werden de Dobles in kleine series ambachtelijk gebouwd met grote aandacht voor het detail. Dat maakte ze in vergelijking met andere automerken veel te duur.

Het kostte een halve minuut om de Doble op te starten. Schakelen hoefde niet. Op de snelweg behaalde je gemakkelijk een snelheid van ongeveer 140 kilometer per uur. De motor was volkomen geruisloos. Ter vergelijking: de meest verkochte auto in die tijd, de T-Ford accelereerde in 64 seconden van 0 naar 100 kilometer. 

De bekende Amerikaanse talkshowpresentator en autokenner Jay Leno heeft een paar Dobles en hij wijdde in zijn YouTube-programma Leno's Garage een bewonderende uitzending aan de Doble Serie E. Sleutelaars en andere autoliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de deskundige en vrolijke toelichtingen van Leno.

Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw is er nauwelijks iets aan de verdere ontwikkeling van de stoomauto gedaan.  Er zijn nu en dan veelbelovende experimenten ondernomen, ook met het  bereiken van superhoge snelheden maar daar is het bij gebleven.  Er zijn gewoon te weinig gevestigde belangen die iets op zouden schieten met de terugkeer van de stoomauto. Toch  moet het mogelijk zijn met gebruikmaking van moderne materialen en  computertechnologie – wie weet AI – stoomauto's te bouwen die nog veel efficiënter zijn dan de Doble uit 1925. Bedenk bovendien dat je niet per se benzine hoeft te gebruiken om een ketel op te stoken. Met ethanol gaat het net zo goed.

Als minister Rob Jetten nou een beetje opschiet met het intrekken van belastingvoordelen voor grote verbruikers van fossiele energie, dan kan hij een deel van de opbrengst gebruiken om in Nederland een stoomauto met technologie van de 21ste eeuw te laten ontwikkelen. Het moet mogelijk zijn aantrekkelijke modellen te bouwen die op grote schaal kunnen worden geproduceerd tegen betaalbare prijzen.

De stoomauto is een mooie tussentechnologie op de weg naar een 100 procent fossielvrije toekomst. Laten we gelijk China een poepie ruiken.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de toekomst van de omroep.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Loekie de leeuw
Loekie de leeuw
12 sep. 2023 - 22:34
Stoom auto...dat ging nog met plunjer/arm constructie ..stoommachine ..maar nu kunnen we kleine turbines bouwen ,dus een kleine stoomturbine is krachtig en trillingsvrij....alleen hoe maak je stoom? Juist door een ketel ,en water te koken ...met brandstof wat is daar t rendement van ?? Ja zou met kernenergie kunnen zo werken kern centrales ook ...en kern onderzeeboten,er zijn zelfs ijsbrekers en vrachtschepen zo uitgerust...maar waarom nu geen stoom in een auto? Hoe warm is stoom en bij welke druk zou een turbine werken ? ?? Hoe dik en zwaar moeten de materialen dan zijn en hoe maak je een stoomketel zo installatie die bij een aanrijding niet scheurt??? Je verbrand of stikt......ik denk dat het daarom nooit geïntroduceerd gaat worden.....toch ?? Of toch maar de diesel door ontwikkelen en op methanol of ammoniak laten draaien ?? Of op gas ?? Zoals lng of lpg....waarom is gtl ( gas to liquid) nooit doorgebroken in het verkeer? Het is de schoonste vorm van diesel!! ...alleen in scheepvaart te koop...voor de weg kunnen we hvo 100 krijgen ,wel gelijk duurder ,maar wel.predikaat groen...ik denk de diesel door ontwikkelen....ze kunnen echt schoon verbranden en goed rendement.......
Panthera
Panthera
12 sep. 2023 - 17:06
Han, ik weet niet of je ooit van de documentaires Who Killed the Electric Car en zijn opvolger Revenge of the Electric Car hebt gehoord of hebt gezien? https://nl.wikipedia.org/wiki/Who_Killed_the_Electric_Car%3F https://www.youtube.com/watch?v=3fW4xYBXdGo
2 Reacties
tinus1969
tinus196913 sep. 2023 - 10:47
Die wiki link gaat over (lobby) activiteiten van GM rond 2000 in de VS, en ze laten precies zien dat 'al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel'. Op korte termijn kon GM de komst van elektrische auto's verhinderen. Maar de Japanners (oa Toyota) gingen gewoon door met ontwikkelen en kwamen enkele jaren later met oa de Prius. Het voornaamste langetermijn effect was dat GM op technologische achterstand raakte, maar de e-auto er alsnog kwam. Moraal: succesvolle/noodzakelijke innovaties houd je met lobbyen niet tegen. En dat geldt mutatis mutandis ook voor stoomauto's.
Panthera
Panthera13 sep. 2023 - 12:46
Beste Tinus, De Tesla van E. Musk toch! En het gaat over de EV1 van GM.
tinus1969
tinus1969
12 sep. 2023 - 13:44
Dit artikel houdt een illusie in stand, namelijk dat het mogelijk is om het klimaat te helpen zonder dat we iets hoeven te veranderen aan onze manier van leven. De stoomauto is wat dat betreft net zoiets als de hennepauto, die ook af en toe opduikt als panacee. Van de Horst valt bovendien in een soort 'Amerika als centrum vd wereld' valkuil': "In het Amerika van een eeuw geleden was benzine zo goedkoop dat niemand oog had voor zuinige wagens." Dit soort bespiegelingen zijn pertinent niet waar voor West-Europa en bv de voormalige Sovjet-Unie; auto-land Duitsland moest juist altijd benzine invoeren.
Panthera
Panthera
12 sep. 2023 - 12:16
Beste Han, Het is een allemaal kwestie van tijd. Maar de eerste accu-pakketten waarvan de actieradius meer dan 2000 km wordt en die binnen één uur opgeladen wordt, die is volgens mij binnen handbereik. Dat zou betekenen dat een verzevenvoudiging van het elektrische aandeel voertuigen geen extra belasting gaat opleveren voor het huidige stroomnetwerk. Daarnaast kan een doorbraak in vastestofbatterijen goed gebruikt gaan worden voor de opslag van overcapaciteit in huizen en buurten.
onyxcumulus
onyxcumulus
12 sep. 2023 - 8:54
Is met stoom niet alle ellende begonnen?
1 Reactie
tinus1969
tinus196913 sep. 2023 - 7:09
Nee, met de landbouw.
Professor Zegellak
Professor Zegellak
12 sep. 2023 - 8:30
De stoom auto rijdt dus op water en ethanol (soort alcohol). Water is bijna gratis. Ethanol kun je zelf maken met suiker, water en stookgist. De prijs per liter ethanol? Minder dan een euro. En dan komt nu de reden waarom de stoomauto nooit zal worden toegestaan op de Nederlandse wegen. Als je de brandstof zelf kunt maken, kan de regering de bevolking niet meer uitbuiten door het instellen van accijnzen.
Sem Boogaerts
Sem Boogaerts
12 sep. 2023 - 6:52
In de kinderjaren van de automobielindustrie brachten verscheidene bedrijven stroomauto's (sic) op de markt, oftewel elektrisch aangedreven auto's. Maar even beperkt tot die stoomauto's. Die stoom werd gevormd door een verhittingsproces wat door verbranding van hout, kolen, of een andere brandstof in die auto op gang werd gehouden met een enorme uitstoot als gevolg van roet, verbrandingsgassen, en CO2 en deze brandstof in geen geval zo efficiënt werd ingezet als de fossiele brandstoffen die nu worden gebruikt voor aandrijving. Onze Han dacht even het perpetuum mobile uitgevonden te hebben.
4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst12 sep. 2023 - 9:09
Wat je over de ontwikkeling van de stoomauto schrijft, is absolute nonsens. Je bent nog te besodemieterd geweest om de video met Jay Leno te bekijken. Dan had je namelijk geweten hoe zijn wagen uit 1925 werkte.
Sem Boogaerts
Sem Boogaerts12 sep. 2023 - 11:37
Ook Jay Leno's stoomauto heeft een energiebron nodig om de stoom te verhitten. Dat is benzine, diesel, kerosine, gas, kolen, hout, etc. https://www.hemmings.com/stories/steam-engines-run-on-gasoline/
Hanvander Horst
Hanvander Horst12 sep. 2023 - 13:56
In het stuk dat je meestuurt gaat het vooral over benzine en kerosine (petroleum) als brandstof. Ook behandelt de auteur vooral de wagens van het merk Stanley in de garage van Jay Leno. Die is, zoals uit zijn video´s blijkt, zelf een fan van het merk Doble dat veel geavanceerder wagens produceerde. Het punt is dat die Doble ook nog zuinig is met energie. Het moet dus mogelijk zijn stoomauto´s te maken die veel energieefficiënter zijn dan auto´s met verbrandingsmotoren. Op die manier is er meer tijd om een electriciteitsnet te scheppen dat een massaal aanbod van electrische auto´s aan kan. Volgens de ANWB stoten electrische auto´s gedurende hun totale leven, de constructie meegerekend, 35 yoy 55% minder CO2 uit dan een benzineauto. Als wij ervan uitgaan dat het gemiddeld brandstofverbruik van een geavanceerde stoomauto ver boven de een of twintig uit moet komen, terwijl de gemiddelde benzine- of dieselauto in de stad onder de een op tien blijft, dan moet ook met die stoomauto een behoorlijke winst te boeken zijn.
Sem Boogaerts
Sem Boogaerts12 sep. 2023 - 19:40
In alle gevallen wordt er een verhittingsbron gebruikt om de benodigde stoom te verkrijgen. Of dat nu met benzine, diesel, ethanol, kerosine, gas, of paraffine gebeurt. Natuurlijk kun je dan ook nog met behulp van een accu via elektriciteit water tot stoom verhitten, met een soort waterkoker dus. Dat is met een omweg als een gewone elektrische auto aangedreven. Maar waarom zou je dat doen? Het is veel logischer de verkregen energie uit een brandstof of een accu direct om te zetten in bewegingsenergie. Daarbij geldt dat die elektriciteit alleen maar echt schoon is als die van zonne-, wind, of kernenergie komt. Elektriciteit verkregen via andersoortige wege zoals kolen- of gascentrales blijft vervuilend.
AXO
AXO
12 sep. 2023 - 6:44
Bij de verbranding van ethanol (C2H5OH) komt wel degelijk CO2 vrij (2 mol per verbrandde mol ethanol bij een efficiënte verbranding).
Olav Meijer
Olav Meijer
11 sep. 2023 - 22:31
Zou Jetten nu echt op stoom komen?
DanielleDefoe
DanielleDefoe
11 sep. 2023 - 22:20
Niets wint het van de klassieker van Fred Flintstone
2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 sep. 2023 - 8:10
Gewoon de benenwagen inderdaad. En vervolgens al het teer vervangen door rails t.b.v. de stoomlocomotief. Die moet dan niet gestookt worden met kolen natuurlijk.
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2023 - 13:23
Voor een klein dichtbevolkt land zijn ook trams heel geschikt.
Peace ....
Peace ....
11 sep. 2023 - 17:53
Han, ... hoe verzin je ''t. Leuk ! ook in musea diverse exemplaren van stoom tractoren ... misschien wel DE uitkomst voor de boeren.. Maar laat Jetten erbuiten want die begrijpt er toch niets van. 't
LaBou
LaBou
11 sep. 2023 - 16:08
"Met ethanol gaat het net zo goed. Bij de verbranding komt dan geen CO2 vrij. " Beste HvdH, verbranding van ethanol levert wel degelijk CO2 op.
6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 sep. 2023 - 17:58
Lees dit eens https://scientias.nl/veelbelovend-wetenschappers-maken-biobrandstof-uit-co2/
LaBou
LaBou 11 sep. 2023 - 20:52
Beste HvdH, verdiep je eens in standaard chemische processen. Ethanol verbranden levert oa CO2 op. Voorlopig is jouw procedure een droom, net als kernfusie.
Jeromba2
Jeromba212 sep. 2023 - 5:12
Lees dit eens https://scientias.nl/veelbelovend-wetenschappers-maken-biobrandstof-uit-co2/ Die titel klopt niet. Er is helemaal geen biobrandstof gemaakt, er is een katalysator ontwikkeld waarmee dit eventueel zou kunnen. Over rendement en CO2 vorming tijdens de eventuele productie is dus ook niets bekend en het is voorbarig om te stellen dat het CO2 neutraal is. CO2 vrije verbranding bestaat niet en zal ook nooit bestaan.
Gimli1955
Gimli195512 sep. 2023 - 7:30
Ongeacht of de ethanol uit CO2 wordt gemaakt of niet, bij de verbranding van die ethanol komt CO2 vrij. Het verbranden van steenkool en aardgas is ook ooit ontstaan en kan dan als zodanig als duurzaam worden gekenmerkt. Het verschil zit hem dan in de tijd van ontstaan en verbruik. Daarom is biomassa net zo rampzalig steenkool en gas. Je kunt ook suiker vergisten, zoals Brazilië doet met suikerriet, met gist tot ethanol en water. Waarna de ethanol uit het mengsel destilleert. Dan moet je het proces efficiënt maken, en nu wordt al 5% en 10% ethanol gemengd met benzine. Helaas is ethanol hygroscopisch (trekt water aan) en dat is slecht voor verbrandingsmotoren. Veel mensen schelden op de chemische industrie als destructief en giftig, terwijl wel gevraagd wordt aan de chemische industrie om de energie en andere problemen op te lossen. Beetje dubbel in mijn ogen. Je kunt niet alleen eisen dat er positieve factoren aan de chemische industrie kleven. Dat is niet reëel, en de mensheid moet net als met vele andere zaken rekening houden dat er naast de positieve factoren, er ook negatieve factoren zijn.
Hanvander Horst
Hanvander Horst12 sep. 2023 - 9:18
Jullie hebben gelijk. Ik haal het zinnetje weg.
Panthera
Panthera12 sep. 2023 - 12:26
Het gelijk zat in de hoop die Han had. Zout smelt ook niet weg als je het op een slak gooit.
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai
11 sep. 2023 - 15:43
Goh, wat een leuk stuk ga me er in verdiepen maar je hebt nog steeds brandstof nodig enkel stukken minder! Is misschien de moeite van het onderzoeken waard.
Wimtel
Wimtel
11 sep. 2023 - 15:12
Leuke satire dit. In eerste instantie maakte mijn hoofd er van "investeer in stRoomauto's", even later had ik pas in de gaten dat het om stoomauto's ging. Blijgemaakt met een dode mus dus. Nu de serieuze kant. Ja, ik denk dat met de huidige productietechnieken en materialen het rendement van een stoommachine (of hete lucht / stoommachine) fors omhoog kan (vergeleken met jaren 20 lage druk machines). Minder CO2 en wellicht stukken minder NOx en fijnstof vanwege dat de verbranding anders gaat in een ECE dan een ICE. Wie durft er nog serieus in te ontwikkelen, en zijn politici zo gek te krijgen dat er subsidies beschikbaar komen?
Gimli1955
Gimli1955
11 sep. 2023 - 15:02
Met ethanol gaat het net zo goed. Bij de verbranding komt dan geen CO2 vrij. Verbranding ethanol : 2C2H5OH + 5O2 --> 4CO2 + 6H2O Natuurlijk komt er CO2 vrij bij de verbranding van ethanol als brandstof. De reden dat de mensheid de stoommachine heeft afgeschaft, heeft een reden. De efficiëntie en opbrengst van de krachtbron. Daarom zijn diesels ontworpen voor het vervoer van de spullen in vrachtwagens. Schepen varen opstookolie en ja dat is vervuilend. Kom maar met snel invoerbare duurzame alternatieven, en bedenk of de EV wel zo duurzaam is? Als iemand wijst op het verleden of nostalgisch wijst op de '50 er jaren, wordt hij of zij direct gewezen dat we nu terug kunnen in de tijd. Dat is ouderwets en niet progressief, maar nu opeens wel? Ze hebben in het verleden ook auto's gebouwd, die hoge luchtdruk gebruikten al voorstuwing. Die konden dan met een compressor worden geladen met gewone lucht en een X aantal kilometers afleggen. Afhankelijk van de inhoud van de hoge druk tank en hoe efficiënt de motor kan zijn. Gewoon lucht, en geen afval stoffen. Probleempje was dat de olie fabrikanten geen brandstof hoefden te leveren. Het was niet zo'n best verdienmodel voor de chemische industrie en onderhoud van de motoren.
Sam V
Sam V
11 sep. 2023 - 14:59
Heel goed om te zien dat innovatie van oude technieken mee kan helpen in het oplossen van het fossiele probleem. Zo zie je maar weer eens. De mens is inventief genoeg om oplossingen te vinden voor het klimaatprobleem.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor