In Joop Café spreekt Francisco van Jole deze week met kunstenares Tinkebell, die van het verbeteren van de wereld zowel kunst, humor als een bloedserieuze zaak maakt. Ze vertelt eerst over
haar bijzondere samenwerking met Jan Hak , de man van de groenteconserven, die haar zelf benaderde om het wereldvoedselprobleem op de kaart te zetten. Ze legt de methode Tinkebell uit, waarmee ze mensen een spiegel voorhoudt. Bijvoorbeeld de vele kleinschalige particuliere liefdadigheidsacties voor de Derde Wereld. “Die bereiken weinig en zijn soms zelfs schadelijk. Maar mensen gaan er toch maar mee door.”
In het tweede deel van het gesprek (vanaf 13:50) gaat het over
de spectaculaire actie van een Zweedse studente om een deportatie te voorkomen. Door in het gangpad te blijven staan kon het vliegtuig niet vertrekken en moest een uit te zetten Afghaan van boord gehaald worden. Dat zouden meer mensen moeten doen, vindt Tinkebell. Ze heeft zich vaak ingezet voor vluchtelingen en legt uit hoe je kunt herkennen dat er aan boord iemand zit die uitgezet gaat worden. En over hoe vreselijk dat er ook in Nederland aan toe gaat. Een Afghaanse vluchteling die door Tinkebell wordt gevolgd omdat hij onterecht is uitgewezen, werd bij zijn deportatie zo zwaar mishandeld door de Nederlandse marechaussee dat hij in Kabul in een ziekenhuis belandde, vertelt ze.