Time Magazine heeft Greta Thunberg uitgeroepen tot Person of the Year. De 16-jarige leider van de wereldwijde klimaatbeweging is de jongste persoon in de geschiedenis die titel is toebedeeld. Thunberg startte vorig jaar augustus in haar eentje een spijbelactie voor het klimaat, die uitgroeide tot een wereldwijde campagne van scholieren en anderen die staken om maatregelen tegen de klimaatcrisis te eisen.
Time memoreert haar speech bij de VN en haar woorden aan de regeringsleiders ‘How dare you’ ofwel hoe durven jullie. Met die aanklacht maakte de standvastige scholiere duidelijk dat overheden veel te weinig doen om de klimaatcrisis te bezweren. Ze beroept zich steevast op de wetenschappelijke kennis die bekend is over de klimaatverandering en de verstrekkende gevolgen daarvan voor de planeet en mensheid.
“We kunnen niet doorgaan met leven alsof er geen morgen komt want er komt een morgen. Dat is alles wat we zeggen,” zegt ze in het blad. In september kwamen er door haar acties wereldwijd vier miljoen mensen op de been, de grootste klimaatdemonstratie uit de geschiedenis. Time haalt de schrijfster Margaret Atwood aan die Thunberg vergelijkt met Jeanne d’Arc, de Franse heldin die als tiener een zegevierende krijgsmacht aanvoerde.
Ze heeft wereldwijd de aandacht weten te vestigen op de klimaatcrisis en met haar vastberadenheid regeringen aangezet tot maatregelen die anders achterwege zouden zijn gelaten. Dat heeft ook veel kwaad bloed gezet bij hen die de belangen van de machtige fossiele industrie verdedigen. De extreemrechtse Braziliaanse president Bolsonaro bijvoorbeeld schold haar eerder deze week nog uit voor snotaap.
Al Gore, de man die de klimaatcrisis als eerste onder de aandacht van het grote publiek bracht met zijn documentaire An Inconvenient Truth, zegt tegen Time: “Gedurende de hele geschiedenis hebben bewegingen die zich baseren op moreel besef meer slagkracht gekregen op het moment dat jonge mensen hun zaak omarmden.”
Anders dan andere leiders baseert Thunberg zich niet op hoop of vooruitgang maar op noodzaak: “Ik wil dat jullie in paniek raken”, zei ze tegen de topmensen van grote bedrijven op een conferentie. “Ik wil dat jullie elke dag de angst voelen. En ik wil dat jullie in actie komen.” Met haar jeugdigheid laat ze het besef doordringen dat de generaties die nu aan de macht zijn dat niet altijd zullen blijven en dat ze een erfenis achterlaten.
De Franse president Macron zegt tegen Time dat een houding als die van Thunberg je er toe dwingt positie in te nemen. “Je kunt niet neutraal blijven als je een leider biedt en ziet dat zoveel jongeren iedere week demonstreren. Ze hebben me echt geholpen van gedachten te veranderen.”