Het probleem met subsidies is dat ze er alleen zijn voor mensen die een eigen huis hebben en bovendien zélf een flinke smak geld in verduurzaming kunnen investeren
co-auteurs: Roos van Tongerloo, Lau Bosse, eveneens kandidaat gemeenteraadsleden PvdA Utrecht
We moeten minder gas gebruiken. Daar is geen twijfel over mogelijk. Voor de planeet, voor Groningen, voor onze portemonnee en niet in de laatste plaats om niet langer afhankelijk te zijn van schurkenstaten zoals Rusland. De makkelijkste manier om snel minder gas te verbruiken is isoleren. Maar laat dat nou net geen optie zijn voor mensen met een klein inkomen, die het meest geraakt worden door de stijgende energieprijzen. Het is tijd voor een sociaal isolatieoffensief.
De subsidies voor verduurzaming klotsen tegen de plinten. Voor een groen dak hier, zonnepanelen daar, warmtepompen en een flinke isolatiesprong. Dat geld is op zich goed geïnvesteerd: we willen nog lang op deze planeet leven en een lagere energierekening en leefbaardere wijk zijn voor iedereen fijn. Het probleem met die subsidies is dat ze er alleen zijn voor mensen die een eigen huis hebben en bovendien zélf een flinke smak geld in verduurzaming kunnen investeren. Voor huurders en mensen die niet gezegend zijn met een dikke spaarrekening blijft deze hulp buiten bereik.
De groep die nu bij verduurzaming achter het net vist, bestaat uit de mensen die vaak het hardst getroffen worden door de stijgende energieprijzen. Met een verdubbeling van de prijzen ligt voor mensen met een laag inkomen energiearmoede op de loer. Zij staan letterlijk in de kou. Daarom moeten we werken aan een sociaal isolatieoffensief waar iedereen van profiteert. Onder het credo: iedereen warm, niemand arm.
Met een drieslag kunnen we zorgen dat een geïsoleerde woning voor iedereen binnen bereik is. Huiseigenaren kunnen we naar draagkracht helpen. Met een subsidie die hoger is als je minder verdient en een renteloze lening bij de gemeente voor het restdeel. Voor huurders moeten we de verhuurders aanspreken. Door nu al aan te kondigen dat er per 2030 alleen nog woningen met minimaal energielabel B verhuurd mogen worden, zet je ook hen ook aan tot actie. En garandeer je huurders een geïsoleerde woning. Tot slot kan de gemeente ontzorgen. Want wie ziet door de bomen het bos nog als het gaat om verduurzamingsmaatregelen? Door per straat bewoners te adviseren over de beste isolatiestrategie en door buren aan te moedigen samen een aannemer in de arm te nemen. Te beginnen bij de woningen die nu het meeste energie verbruiken.
In de jaren 60 konden we massaal gecoördineerd aan het gas. En er is geen enkele reden waarom we nu niet massaal gecoördineerd kunnen isoleren. Het is tijd voor een sociaal isolatieoffensief.
Als men werkelijk iets wil doen, stelt men de BTW op isolatie materialen op 0%.
Als je energie wilt besparen, wil de staat daarover 21% belasting incasseren. Doe-het-zelvers (zoals ondergetekende) kunnen nooit aanspraak maken op subsidie. Dat is alleen voor vermogende mensen, die dingen uitbesteden. Het gaat niet alleen om eigen-woning-bezitters. Veel van deze mensen hebben geen geld voor ingrijpende verbouwing. En dan kun je meteen naar de subsidie fluiten.
Kaag begon al met chantage te gebruiken om überhaupt iets te doen voor de laagste inkomensgroepen. Want besef, zo zei ze dat er dan wel op onderwijs bezuinigd moet worden. Wat een smerige streek. Zo leer je D66 kennen. De werkelijkheid is altijd nog erger dan de uiterlijke schijn doet vermoeden.
“Het kabinet wil niet alleen de BTW van 21% op brandstof verlagen maar naar ‘alle opties’ kijken”, aldus Teletekst vandaag, 6 maart.
Van een door Teletekst genoemde benzineprijs van ca. 2,34, laat een beetje rekenen zien dat daarvan, met de huidige BTW van 21%, ca. 40,6 cent BTW is: Let wel, nog eens bijna 41 cent belasting, geheven over toch al met zeer hoge accijns belaste brandstof, waarmee en waardoor de Nederlandse prijzen tot de hoogste ter wereld behoren.
En door tientallen jaren onvoorstelbare en nooit eerder zo geziene diefstal door een verhoudingsgewijs zeer kleine groep giga-criminelen, die vrijwel alle waardevols en zelfs het grootse deel van de wereld ‘legaal’ - vooral via een crimineel opgetuigd fiatgeldstelsel en mamontempels als aandelenbeurzen en banken - konden roven, werden en worden nog steeds mensen ook nog beroofd van (de waarde van) hun zuurverdiende geld en vooral, spaargeld en pensioenen.
Die structurele en permanente ‘legale’ diefstal heet al heel lang “inflatie” en is, volgens nieuwspraakse taal- en betekenisverdraaiing en vooral, geheel in lijn met en in de geest van een waarlijke “Umwertung aller Werte”, zelfs “goed en economisch noodzakelijk”… jazeker, maar uitsluitend voor de grootste dieven die de wereld ooit gekend heeft en in (veel) mindere mate, onafzienbare legers gewillige profiteurs, helpers en meelopers.
Maar dat alles werd altijd al en wordt ook nu angstvallig door ‘onze’ regering buiten beeld gehouden… en dus moet, ook volgens Teletekst en ‘D’66-Kaag, pas “over een paar weken duidelijk worden” hoe voor de meerderheid van het volk – zelfs hoogstnoodzakelijke – maatregelen kunnen worden getroffen.
Maar vrijwel zeker is, want al 10-tallen jaren praktijk(!), dat e.e.a. - vanwege een hyperkapitalistisch gedreven VV’D’66-mentaliteit die de ‘oplossing’ moet brengen - ook nu weer alles te karig en schraperig zal uitpakken, zeker voor lager en laagst betaalde mensen.
Dat steekt schril af tegen de bliksemsnelle bereidheid van ‘D’66 Ollongren om 200 Stinger-raketten naar Oekraine te sturen:
N.B. een actie die volgens het Volkenrecht door Rusland als een oorlogsdaad en indirecte oorlogsverklaring kan worden opgevat.
Maar ach, ‘recht’ en vooral de geest daarvan, DAT is steeds meer verworden en gereduceerd tot wat de opportunistisch-pragmatische en almaar kwaadaardiger tijdgeest daarvan maakt en dicteert.
En zoals gebruikelijk, werd zelfs over deze ingrijpende beslissing de bevolking en zelfs het parlement niets gevraagd.
Die wordt ook nu weer voor voldongen feiten gezet en mag slechts haar ziel in steeds harder noodzakelijke lijdzaamheid en voor steeds meer mensen ook, in (grote) angst en stress bezitten…
Geduld betrachten is uitstellen, iets als complex betitelen is ontwijken, het is de bekende neoliberale manier van bagatelliseren, uitstellen, ontwijken en negeren.
Het verhogen van accijns en de BTW kan met een toets indruk, maar het verlagen is opeens complex volgens Kaag met haar nieuwe bestuurscultuur.
Nu zijn verreweg de meeste huurhuizen in het bezig van woningcorporaties. Je zou deze kunnen helpen door de isolatiekosten aftrekbaar te maken van de verhuurdersheffing. Voor particuliere verhuurders die een box 3 huis verhuren zou je een aftrekpost kunnen genereren.
Het probleem is dat het isoleren van een verhuurd huis alleen maar kosten met zich meebrengt. Denk dan vooral aan de belastingen op de meerwaarde van het huis. Wanneer je je huis isoleert, gaat de OZB omhoog.
Mee eens, maar we moeten ook niet in brede zin mensen in (sociale) huurwoningen als slachtoffer gaan behandelen. Nadeel van bijv. collectiviseren van energierekeningen is dat er geen stimulans is om de verwarming omlaag te draaien (ik bivakkeer met een dikke trui bij 16 graden C), zelf een tochtstrip aan te brengen etc.
In oudere huizen moet je je eerst afvragen wat je wilt bereiken met isoleren. Het gaat eigenlijk voornamelijk om comfort, en heeft als bijvangst dat je minder energie gebruikt. Maar de opbrengst is de investering niet waard.
Als je bouwt, verbouwt of renoveert doe het dan goed. Maar als je die plannen niet hebt, maak je niet zo druk.
Het probleem is, dat het bakken geld kost. En dan een marginale besparing oplevert. De recente stijging van energiekosten heeft maar weer eens de totale onzin en waanzin van de opdringerige isolatie goeroes aangetoond.
Dan is isoleren een wetenschap. Zomaar ergens PUR in spuiten of glaswol in proppen is niet isoleren. Dat is geld weggooien. Als je niet weet wat je doet, niet aan beginnen. En de ervaring leert dat de gemiddelde aannemer ook niet weet wat hij doet, dus ook niet uitbesteden. Ik heb wel eens nieuwbouw begeleid, en daar wordt op isolatie en afbouw gebied fout op fout gestapeld. Ik doe best veel in renovatie en verbouwingen, en het is tranentrekkend wat mensen uitgegeven hebben met de beste bedoelingen, en wat geen enkele waarde heeft gehad omdat het niet goed gedaan is.
Mensen hebben niet zo veel te besteden, en wonen gemiddeld in een huurhuis. Als je wat geld achter de hand hebt gebruik dat dan in vredesnaam om je rekening te betalen en niet om een aannemer te spekken. Of om zonnepanelen te kopen. Of nog erger, te huren. Of je prima functionerende Thermopane te vervangen door HR+++++ glas.
Gratis advies?
Denk eens na over wat je eigenlijk wil gebruiken. Weet dat je vastrecht afhankelijk is van de hoofdaansluiting, en vraag je eerst eens af of je hoofdzekering wel overeenkomt met je behoefte. Niet nodig? Naar beneden bijstellen. Wat voor stroomgebruik heb je eigenlijk? Hangt je kerstverlichting nog? Hoeveel opladers zitten er nu ongebruikt in je stopcontacten?
Vraag je af waarom je een hoop ruimtes verwarmt. Koppel CV platen en vloerverwarming af, laat ruimtes onverwarmd. Denk aan vroeger, de kreet 'doe die deur dicht' levert meer op dan je volgepurde muur.
Huur een warmtebeeld camera. Bij Boels 135 euro per dag. De beste 135 euro die je ooit uit gaat geven.
Kijk binnen en buiten, en focus op de rare dingen die je ziet, als je ze ziet. Kan je allemaal zelf. Dan zie je waar een tochtstrip waarde heeft, en of er ook maar iets te winnen is met het isoleren van een muur. Een stapje verder is het controleren van je verwarming. Kijk naar het verschil in temperatuur in en uit, en controleer de instellingen van je warmtebron. Elke CV ketel wordt verkeerd geïnstalleerd, en dat kost onnodig veel energie.
Ventileren tenslotte, doe dat op basis van luchtkwaliteit. CO2 meters kosten ergens vanaf 20 euro, waarden goed? Ramen dicht.
Je kan zelf heel veel doen. En het comfort wat je zoekt is ook op andere manieren te bereiken. Hou je geld in je zak!
Heb Rob Jetten horen zeggen dat wij pas in september te horen krijgen wat aan de extreem hoge prijzen te doen is. Maar gezien de energietransitie moesten we rekening houden met het feit dat gas NIET veel goedkoper zou worden.
Voor de huurders komen de schrijvers niet verder dan de verhuurders aan te spreken..en dat er vanaf 2030 alleen nog woningen verhuurd mogen worden met energielabel B. Maar wat dan als energielabel B bij veel woningennniet gehaald is...moeten de huizen dan in de verkoop en staan de huurders op straat???
Heel verhaal van kandidaten voor de gemeenteraad maar de subsidie voor mijn groen dak komt van het waterschap, de subsidie voor mijn warmtepomp van rvo en de btw aftrek voor de zonnepanelen van de belastingdienst. Allemaal zaken waar de gemeente niet over gaat.
De PvdA heeft de ongelijkheid vergroot door hun slaafse houding ten opzichte van de VVD tijdens Rutte-II. Daar zijn ze reeds voor afgerekend met de verkiezingen van 2017.
Dat is in 2022 kennelijk nog steeds niet hersteld.
Het vertrouwen is mogelijk voorgoed naar de gloria.
"Het probleem met subsidies is dat ze er alleen zijn voor mensen die een eigen huis hebben en bovendien zélf een flinke smak geld in verduurzaming kunnen investeren"
Een simpele deeloplossing is deze regeling af te schaffen voor zogeheten tweede huisjes. En tweede huisjes veel zwaarder te belasten.
@Jasdon: Dat is natuurlijk geen oplossing. Door het lastiger te maken een tweede huis te verduurzamen zullen er dan minder tweede huizen worden verduurzaamd. Wat je dan bereikt is precies wat je niet wil bereiken.
Prima dat je vindt dat tweede huizen zwaar belast moeten worden. Ik ben het er niet mee eens, maar het is uiteindelijk een politieke keuze om dat wel of niet te doen. Met het probleem van verduurzaming van woningen heeft het echter geen enkele relatie.
@Jasdon
Dit is geen geld probleem en wordt niet opgelost door het wel of niet besteden van geld of het heffen van minder of meer belasting. Dit is een gebrek aan toekomst visie, ideeën om problemen op te lossen. Het begint met een visie, daarna volgt het geld onderdeel pas.
Omslag in Eindhoven bestaat al bijna 30 jaar. Maar in al die jaren is er nog maar weinig gedaan met duurzame vormen van wonen. Wat er wel is gedaan, is er door de actieve inzet van particulieren die niet meer wachten op de politiek. Die samen weer aan de slag gaan, met collectieve woonvormen, zoals voor het manifest "Ruimte voor Collectief Wonen". Omdat de politiek het niet voor elkaar krijgt, maar duurzame woningen veel beter zijn voor mens en milieu en voorzien zijn van moderne vormen van isolatie. Het woonbeleid is teveel gericht op de bestaande woonvoorraad en veel te weinig op moderne woonmogelijkheden. En nu zo rond de verkiezingen kan er van alles, maar na de verkiezingen wordt het weer stil. Want dan is een actief grondbeleid nodig, waar deze groepen mensen een keer als eerste aan de beurt zijn en niet de 'grootgrondbezitters' van dit land. Maar een duidelijke samenwerking tussen boeren en ecologische groepen, zodat boeren een nieuwe bron van inkomsten erbij krijgen en op hun land kunnen blijven wonen. Zo bevorderen we een duurzame landbouw met duurzame vormen van wonen, door slim en snel te bouwen.
Het begint altijd met een visie. Helaas is die visie alleen vlak voor verkiezingen te zien bij de partijen die al 40 jaar het voor het zeggen hebben in de politiek. Je wordt doodgegooid met spotjes met schitterende vergezichten gevuld met open deuren en voorspelbare beloftes.
Na de verkiezingen sluiten de rijen zich weer en gaat het gewoon weer op dezelfde voet door. Wat in de partijprogramma's staat is in schril contrast wat er daarna in 4 jaar gebeurt.
De bekende partijen zijn onderling uitwisselbaar met hun nietszeggende beloftes en vergezichten, en maar wijzen en beschuldigen van alle partijen die hun macht mogelijk bedreigt. Machtspolitiek en behoud van de status quo is het doel. Veel beloven en vervolgens weinig tot niets doen.
Is er in Rutte 1 tm 4 ook maar 1 fundamenteel probleem opgelost door toedoen van bijv, de PvdA?
Is er al een plan voor grootschalige isolatie, en de energie transitie?
Is de armoede voldoende bestreden de laatste 40 jaar?
Is er al iets gedaan aan de zorg, jeugdzorg, stijging van de ziektekosten verzekeringen en eigen bijdrage en eigen risico?
Is er al geïnvesteerd in verbetering van het onderwijs, schrappen van de studie lening?
Er is de laatste 40 jaar een reeks verslechteringen over de burger uitgestort met mooie beloftes over beter, goedkoper en efficiënter, het heeft echter alleen verslechteringen, de zaken duurder gemaakt en bureaucratischer. Ook onder het bewind van de PvdA, en al helemaal in Rutte 2.
Ga eerst iets DOEN, en kom dan terug met bewijs dat het meer is dan lege beloftes.
Nu is het voornamelijk verkiezingsretoriek en dat geldt voor alle partijen.
Je hebt zonder meer een goed betoog maar ik zou toch willen wijzen op het feit dat wat ze voorstelt heel concreet is. Onderling uitwisselbaar klopt ook niet helemaal, geen enkele partij is zo slecht voor de burger als de VVD.
@watcher
Er is in de afgelopen 40 jaar geen inhoudelijk verschil tussen de regeringspartijen, en wordt het land als een autocratie geleid. Geen alternatieven en geen perspectief voor vooral de kwetsbare burgers. Nu moeten de kwetsbaren weer tot de zomer wachten tot dit kabinet met het CDA, D'66 en CU onder leiding van de VVD met vast niet voldoende of effectieve oplossingen komt. Ik vind de conclusie dat het wel concreet is, wat matig.
Ik verwacht van een concreet plan, dat het een begroting bevat, incluis een tijdsduur en een controle systeem als een verantwoordelijkheid streven als een jaarrekening. Waar haal je het geld vandaan, een verdeling en een stip op de horizon.
Dat alles mis ik.
@Gimli: Jazeker is er een fundamenteel probleem, al was dat maar tijdelijk, opgelost. De staatsschuld is gigantisch teruggeschroefd en dat is zeker een prestatie geweest van formaat geweest.
De keerzijde is echter een oerwoud aan nieuwe of verergerde problemen waardoor we per saldo niet zo veel zijn opgeschoten. Inmiddels loopt de schuld weer op.
@ Gimi55
"De bekende partijen zijn onderling uitwisselbaar met hun nietszeggende beloftes en vergezichten, en maar wijzen en beschuldigen van alle partijen die hun macht mogelijk bedreigt."
Je hebt in veel dingen gelijk, maar in het 2e deel van deze zin dus absoluut niet. Het is geen schelden op partijen die de macht bedreigen. Het is niet wegzetten of oneerbaar zijn. We hebben in Nederland waardeloze oppositie. Of het nu PVV is of FvD. Of het is Klaver van Groenlinks. Het is van bijzonder slechte kwaliteit.
Geen enkel oppositie partij vind ik echt een duidelijk alternatief leveren. Het minste slechte alternatief wordt geleverd door de SP. Vandaar dat ik snap dat veel mensen bij de gevestigde orde terecht komen.
Van de nieuwe partijen verwacht ik niets. Waar de hype rond BBB of Ja21( ook VOLT trouwens) op is gebaseerd is me een volledig raadsel. Caroline van der Plas komt leuk over in de media klaarblijkelijk. En dat is voor velen genoeg om op haar te stemmen.
@Sonic
Het ligt niet aan het waardeloos zijn van de oppositie, maar aan de kadaver discipline van de regeringspartijen, waardoor altijd een meerderheid aanwezig is om moties van wantrouwen of afkeuring te neutraliseren. De SP is de enige die niet in welke regering dan ook, heeft gezeten. De rest is uitwisselbaar in regeringen aanwezig geweest en heeft niet voor verbetering van beleid gezorgd. Zodra de bekende partijen regeren, zijn hun beloftes in de oppositie acuut vergeten en krijg je nog meer van hetzelfde.
De rest van de oppositie is niets omdat het een gevolg is van het gebrek aan een werkend alternatief. Zo lang de neoliberale oorzaak niet wordt aangepakt, krijg je door de individualistische maatschappij een verdere versplintering. Met de marktwerking is het voor sommigen in de politiek ook een verdienmodel. Het is de opeenstapeling van gevolgen van een falend systeem, die door steeds meer partijen met "beloftes" worden aangepakt.
Er wordt steeds meer gedebatteerd en minder opgelost. Het debat is een doel geworden om de status quo te behouden. Met nog meer versplintering blijven de neoliberale partijen aan het bewind en worden steeds minder kiezers vertegenwoordigd door de regerende politiek.
Er ontstaat een parallelle wereld met de have's en havenot's. De have's profiteren van het in stand houden van het systeem en de rest geeft het op en lost het zelf op.
Op dit moment is er in mijn ogen geen enkele partij mijn stem waard, dat is eigenlijk heel triest en ik had nooit verwacht dat ik kan zeggen dat de democratie uitgekleed is en er geen alternatief is en geen perspectief voor een steeds groter deel van de bevolking. De overheid houdt zichzelf in stand en is niet meer bezig met de burger. Lees het boek van Mattias de Smet over totalitaire regimes en dictaturen.
https://maurice.nl/2022/02/06/hoe-gaat-het-verder-met-de-massavorming-van-mattias-desmet/
Je hoeft er niets mee te doen, echter houdt het in je achterhoofd. Erg veel wordt opeens beter te begrijpen en dat is toch een winstpunt. Iedereen zwemt rond en heeft een unheimisch gevoel van waar gaat het naartoe. Weten is niet genoeg, begrijpen is veel belangrijker.
@Kuifje
De verlaging van de staatsschuld van 4 x €15 miljard = € 60 miljard, is betaald door de kwetsbaren, de jeugd, de zorg, het leger, de politie en het onderwijs. We staan er slechter voor, want nu is de afgelopen 2 jaar tientallen miljarden bij gedrukt en is het sociale domein afgebroken, is er veel doorgeschoven naar gemeenten met bezuinigingen van 30% of meer.
Is de bestuurscultuur nog verder verslechterd en is er geen fundamenteel probleem opgelost.
@Gimli: ik stel dan ook dat er een keerzijde is. Naast jouw rijtje is het niet al te moeilijk om er nog een stuk of wat te noemen.
De vraag die je stelde was of er ergens wel wat was bereikt. Of er ergens één fundamenteel probleem was opgelost. Ja dus.
Afsluitend: ik ben het volledig met jouw betoog eens. Zelfs dat wat er bereikt was wordt inmiddels weer teniet gedaan door mega-uitgaven aan zaken die in geen enkel verkiezingsprogramma hebben gestaan.
Ook huurders kunnen gewoon meedoen met collectieve zonnedaken onder de SCE regeling (voorheen Postcoderoosregeling), vanaf 275 euro hier bij lokale projecten.
Ook kon je hier bij de gemeente (ism de lokale energie coöperatie) waardebonnen ophalen voor isolatie. Bij de bouwmarkten kun je voor 50 euro al best veel doen met radiatorfolie, isolerende raamfolie. tochtstrippen.
Ipv grootse plannen kan de gemeentepolitiek misschien meer doen door de mensen gewoon alvast aan de gang te zetten. Er zijn heel veel simpele dingetjes waar je geld mee kunt besparen, maar waar mensen niet mee aan de gang gaan.
Het begint met je willen informeren, bij de burger zelf. Het begint echter met een visie, in de politiek lokaal en landelijk. Kom als politiek met praktische en concrete plannen. Kosten plaatje en subsidie mogelijkheden, die niet na 2 dagen alweer leeg zijn. Het is nog veel te veel ad hoc en zoek het zelf maar uit. Het is nu de bekende marktwerking met te dure niet effectieve oplossingen.
@A little bit : Tochtstrips en radiatorfolie zijn op zich nuttig, maar het is natuurlijk klein bier. Ik ben met @Gimli55 eens dat er erg weinig verschil is tussen de regeringspartijen. Er had al lang veel meer geïsoleerd kunnen worden, maar subsidiepotjes zijn vaak na twee weken al leeg, om voor subsidie in aanmerking te komen moet je minstens twee energiebesparende maatregelen tegelijk doen en ga zo maar door. Iemand als @watcher geeft altijd en eeuwig de VVD overal de schuld van, maar deze partij heeft niet de absolute meerderheid. Ze hebben anderen nodig, vaak CDA, D66, PvdA en CU. Maar ook GL geeft vrij regelmatig steun aan regeringsmaatregelen. Mirte schrijft : 'De subsidies voor verduurzaming klotsen tegen de plinten.' Dit is een overdreven voorstelling van zaken. Het grootste deel van de kosten komt toch altijd nog voor eigen rekening.
We hebben in Utrecht ook gezorgd voor een energiebox, gratis voor huurders. Met radiatorfolie, tochtstrips, led-lampen etc. Dat is al fijn. Maar voor substantiële energiebesparing is toch isolatie van gevels, daken en vloer nodig. Daar gaat dit voorstel voor een isolatieoffensief over.
Hier schijnen mensen met hoge inkomens al jaren zo'n energiebijdrage te hebben gekregen, terwijl anderen met een uitkering die nog nooit gehad hebben. Zij met goed geïsoleerde huizen en grote inkomens besteden het bijvoorbeeld aan een energiezuinige douchekop. Hier heeft iemand al voor het derde jaar op rij zo'n bijdrage van om en nabij de 70 euro gehad. Dit terwijl zij een dubbel hoog inkomen hebben. Anderen hebben dat nog nooit gehad, ook al hadden ze een uitkering en/of laag inkomen. Zij hebben anders dan anderen nu pas voor het eerst een brief gehad, de anderen al 3 jaar op rij
Het moet niet gekker worden.
@Mirthe, ik ben ook niet tegen isoleren, maar zie ook het verhaal van @pahan hierboven, er valt waarschijnlijk veel makkelijker en sneller energie te besparen met simpelere dingen. Hier zou de gemeente politiek op moeten focussen.
En verder kan elke huiseigenaar die wil isoleren, ik kan me niet voorstellen dat er in Nl huizen zijn zonder overwaarde waar je niet voor heel weinig geld een extra hypotheek kan krijgen voor verduurzaming die je (zeker nu) makkelijk terugverdient op je energierekening.
@Mirthe
Ik heb een enkel steens muur zonder spouw, ik heb de bovenverdieping geïsoleerd door nieuwe binnenmuren neer te zetten van gipsplaat en isolatie er tussen. Het kozijnen zijn vervangen door dubbel glas en kunststof. Plafond en dak isolatie van mijn platte dak en inbouwen van een totale CV, want we hadden boven geen verwarming en beneden 4 gevelkachels. Op mijn platte dak 12 zonnepanelen, waardoor de gas en licht rekening beperkt is gebleven tot een verdubbeling in de laatste 2 jaar. Dat geschiedt hoofdzakelijk door stijging van de gasprijs.
Dat alles heeft bij mekaar €50.000 gekost en dat kan ik betalen, maar ik denk dat heel veel mensen daar niet toe in staat zijn. Ik moet mijn hele beneden verdieping nog aanpakken en het vorige is gedaan in de afgelopen 20 jaar. Derhalve heb ik nog 10 jaar om iets te doen ivm mijn leeftijd van 66 jaar. Het gaat nu om 1 huis in een straat met 100 huizen van dezelfde leeftijd, met dezelfde problemen en kosten plaatje. Zo zijn er nog veel straten in mijn stad, waar ik woon.
De politiek heeft geen enkel inzicht in de magnitude van het probleem waar de meeste burgers mee worstelen en de kosten die, al zit er een subsidie op, amper op te brengen is met de gestegen kosten van levensonderhoud. Toen ik op mezelf ging wonen zo'n 45 jaar geleden, was er met veel minder inkomen veel meer te doen. De druk opgelegd door de overheid was veel lichter, terwijl de sociale ondersteuning veel beter geregeld was.
Dat verwijt ik de politiek met hun mooie beloftes voor de verkiezingen en hun asociale beleid direct na de verkiezingen. De burger wordt niet meer vertegenwoordigd, maar als pinautomaat gezien voor nieuwe megalomane plannen van kleingeestige politici.
Of het nu lokaal of landelijk is, elk nieuw plan is altijd 2 x zo duur dan begroot bij indiening in de TK of gemeenteraad.
Ja als je 100 euro per maand hebt om te vreten gooi je er ook wel zo even 275 stuk voor zonnepanelen. Voorop gesteld dat je de fut hebt om een krant te lezen
@Karingin
Mijn zonnepanelen kosten mij € 60 per maand en leveren bijna 100 % van mijn verbruik. Ik verbruik de helft en lever 50% terug op het net. Mijn stroomverbruik is op dit moment €5 per maand. Nu speel ik kiet, de kosten van de lening zijn even hoog als mijn korting op mijn verbruik. Over 4 jaar is het afbetaald en dan ben ik spekkoper.
De BTW teruggave heb ik gebruikt om de lening versneld af te lossen, en de lening heb ik afgesloten via SvN met 1% rente.
Derhalve kost het mij gedurende de aflossing vrijwel niets en levert het na aflossing een hoop op. Ik ben ook nog van plan om een huisaccu aan te schaffen, zodat ik de meer geproduceerde stroom kan opslaan. Nu ben ik nog verplicht in combi met de duurzaamheidslening om de helft terug te leveren aan het net. Dat stopt ook over 4 jaar.
Kennissen van mij hebben een huurhuis en betalen iets meer huur aan de woonstichting, en zijn een stuk minder kwijt aan stroom. Die mogelijkheid zouden ze over heel Nederland moeten uitrollen, dan zijn de burgers veel beter in staat hun stroom onafhankelijk zelf op te wekken.
@Mirthe: Je hebt het over iets waar waarschijnlijk burgers van jouw stad voor het grootste deel nog nooit van gehoord hebben. Dat is met nagenoeg alle subsidies of toeslagen of regelingen het geval helaas.
Politici moeten leren om anders met problemen en bijkomende oplossingen om te gaan. Alle goedbedoelde regelingetjes blijven bij een klein deel van de doelgroepen hangen. Men weet het simpelweg niet. Slechts 35% van het geld aan mogelijke toeslagen wordt daadwerkelijk besteed las ik laatst. Dat percentage geeft aan dat het geld voor de simpele burger niet te bereiken is.
Los van het gebrek aan bereikbaarheid en bekendheid zijn al die regelingen vaak ook zelf weer de veroorzaker van het vastlopen van de uitkerende partijen. Een berg van bureaucratie is het gevolg. Fraude neemt toe waardoor we ook weer tijd en geld moeten steken in de fraudebestrijding. Wat dat laatste tot gevolg heeft weten we ook.
Nogmaals: het systeem is kwa bedoelingen goed, maar fundamenteel fout! Inkomstenpolitiek is vaak een drijfveer, maar moet principieel bedreven worden via inkomsten en niet middels oerwouden aan veelal ook nog eens loongerelateerde regelingetjes. Ooit was dit een goed uitgangspunt, maar er is bijna geen politicus meer dit dat ziet.