Bij een brand in een opslagdepot in Bangladesh, zijn tenminste 34 mensen om het leven gekomen. Ook raakten zeker 150 mensen gewond. Het bedrijf is deels in Nederlandse handen.
Net buiten Chittagong, zo’n 200 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad Dhaka, brak rond middernacht brand uit in de containers. Veel containers op het terrein bevatten chemicaliën. Honderden mensen waren aanwezig om de brand te blussen, toen de containers explodeerden. Veel gewonden zijn er ernstig aan toe, waardoor gevreesd wordt dat het dodental nog verder zal oplopen.
Het ongeluk vond plaats in het BM Inland Container Depot, een Nederlands-Bengaalse joint venture, zo meldt de NOS. De explosie was zo krachtig dat die tot kilometers ver in de omtrek te horen waren. Bij nabijgelegen gebouwen werden de ramen eruit geblazen. Volgens een winkelier uit de omgeving ‘regende het vuurballen’ na de explosie.
Op het depot worden behalve chemicaliën ook voor miljoenen euro’s aan kleding opgeslagen, die bestemd zijn voor kledingwinkels in het westen. Bangladesh is de op één na grootste producten van kleding die naar het westen wordt verscheept. Gebrek aan regelgeving in combinatie met slechte handhaving van regels zijn met regelmaat de oorzaak van industriële ongevallen, waaronder verschillende grote branden die de afgelopen jaren tot honderden doden hebben geleid.
Zo kwamen vorig jaar in het zuiden van het land zeker 39 mensen om het leven nadat een veerboot in brand vloog. Eerder datzelfde jaar kwamen 52 mensen om bij een fabrieksbrand in Rupganj, bij de hoofdstad Dhaka. In 2020 kwamen ook drie arbeiders om het leven nadat een olietank ontplofte in een ander containeropslagdepot in Patenga, niet ver van Chittagong. De grootste industriële ramp vond plaats in 2023, in kledingfabriek Rana Plaza net buiten Dhaka. Kort voor het ongeluk waren scheuren in de fundering van het gebouw geconstateerd. De eigenaar zei dat die geen gevaar vormden, een dag later stortte het gebouw in. Meer dan 1100 mensen kwamen om het leven.
Update 13:30 uur
Het dodental is opgelopen tot 44. Dat meldt de BBC. Ziekenhuizen in de omgeving zijn overvol, met massa's mensen die in de gangen wachten op behandeling. Artsen hebben de bevolking gevraagd om bloed te doneren, militaire klinieken zijn ingezet om te helpen de gewonden te behandelen.