Tientallen kleine zwembaden dreigen in de komende jaren te moeten sluiten vanwege steeds strengere controles op bacteriën en het verdwijnen van belastingvoordelen. Met name de baden bij campings en sauna’s gaan het moeilijk krijgen. Dit zegt Henk Meijer van Sportfondsen Nederland, dat ongeveer tachtig zwembaden door het hele land in beheer heeft, tegen het AD. “Vooral kleine zwembaden kunnen in de problemen komen”, waarschuwt hij. “Bijvoorbeeld bij campings. Die moeten fors meer investeren in extra monsterafnames.” Ook het niet meer terug mogen vragen van de energiebelasting (zwembaden gelden niet meer als ANBI (Algemeen Nuts Beogende Instelling) hakt er flink in.
Om te meten hoeveel bacteriën er in een zwembad zitten, zijn in totaal miljoenen euro’s nodig. Voor eigenaren van zwemvijvers kunnen de extra kosten oplopen tot 16.000 euro per jaar. Het gaat hier bijvoorbeeld om het onderzoeken van de hoeveelheid chloor in het water, de zuurgraad en de condities waarin bacteriën als legionella gedijen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schreef in een eerder onderzoek juist nog dat de kosten niet hoeven te stijgen: “De flexibiliteit van een aantal normen, ondersteund door het loslaten van voorgeschreven technieken, faciliteert de introductie van kostenbesparende technologieën.” Dit blijkt nu niet zo uit te pakken.
Sinds de jaren tachtig zijn de kwaliteitseisen amper veranderd. Vanuit de huidige maatstaven op het gebied van gezondheidsbescherming is er daarom een inhaalslag nodig, schrijft het ministerie van Infrastructuur en Milieu in een nieuw wetsvoorstel. Het kabinet wil met dit advies aan de slag.