Precies tien jaar geleden barstte de economische crisis in volle hevigheid los door de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. De Nieuws BV vroeg zich af: welke gevolgen heeft de crisis voor de jongere generaties? Roelof besprak het met RTLZ-presentator Frederieke Hegger, wiens documentaire over de val van Lehman Brothers vrijdag online komt, en Jelle Maasbach, beurscommentator bij BNR Nieuwsradio.
Beiden zien ze vooral op de huizenmarkt grote verschillen ten opzichte van tien jaar geleden. Voor jongeren is het nu nagenoeg onmogelijk een huis te kopen als gevolg van strengere eisen en regelgeving bij het verstrekken van een hypotheek. Terecht, zegt Hegger, want die ongebreidelde hypotheekverstrekking was nu juist een groot onderdeel van het ontstaan van de crisis. Maar dat neemt niet weg dat starters op de woningmarkt in een vervelende situatie belanden. Volgens Maasbach is daarnaast het wantrouwen in de financiële sector fors toegenomen, niet alleen in de sector zelf, maar ook in de mensen die er werkzaam zijn.
De gevolgen voor de jongere generaties beperken zich echter niet tot de huizenmarkt alleen. Ook op de arbeidsmarkt ervaren jongeren moeilijkheden. De flexibilisering die enkele jaren voor het uitbreken van de crisis al was ingezet, is in veel sectoren sinds de crisis versterkt. Met name jongeren hebben de grootste moeite vaste contracten in de wacht te slepen bij hun werkgevers. Een trend die de laatste tijd door de aantrekkende economie en een krappere arbeidsmarkt iets lijkt te keren, zij het met kleine stappen.
De Amerikaanse centrale bank, de FED, noemde onlangs de millennials ‘een verloren generatie’ op financieel gebied. Dat is wat zwaar aangezet zegt Maasbach, hoewel deze week duidelijk werd dat dertigers van nu de eerste generatie is die op deze leeftijd minder verdient dan hun ouders op dezelfde leeftijd. Waar Maasbach zich wel zorgen over maakt, is dat grote bedrijven als bijvoorbeeld Tesla, maar ook landen als de Verenigde Staten, die weer torenhoge schulden aan het opbouwen zijn: ‘Dat gaat allemaal goed, tot het weer een keer barst.’
In die vrees staat Maasbach niet alleen. In een interview met The Guardian waarschuwt de Britse oud-premier Gordon Brown donderdag voor een nieuwe financiële crisis. Volgens hem zijn de grootste oorzaken waardoor tien jaar geleden Lehman Brothers omviel nog altijd niet adequaat aangepakt en ‘slaapwandelt’ de wereld een nieuwe crisis in. Ook zegt Brown dat veel banken inmiddels weer volop grote risico’s nemen, omdat ze er blind vanuit gaan gered te worden door overheden als het toch weer misgaat.
Beluister het hele gesprek met Hegger en Maasbach bovenaan dit artikel.