Toen Theresa Kachindamoto na 27 jaar in een ander district gewerkt te hebben, naar haar geboortestreek Dedza terugkeerde om er districthoofd te worden was ze verbijsterd over wat ze aantrof: meisjes van 12 jaar oud met baby’s. Ze maakte er meteen werk van om kindhuwelijken zoveel mogelijk de kop in te drukken en trok vorig jaar de wettelijke leeftijd om te huwen op tot 18 jaar. Het ‘gewoonterecht’ schrijft echter voor dat onderlinge instemming tussen ouders van de kinderen ook genoeg kan zijn om te mogen huwen, een hardnekkige maas in de wet. Kachindamoto is echter vastbesloten.
Ze draagt de 50 functionarissen van het district onder haar bewind op om een overeenkomst te sluiten die het kinderhuwelijk uit Dedza zou bannen en laat hen weten: ‘Of je het nu wilt of niet, ik ga een einde maken aan die huwelijken’. Functionarissen die zich niet aan die afspraken hielden werden geschorst tot ze het huwelijk ongedaan maakten. Dat leidde to maar liefst 330 schorsingen alleen al in juni 2015. De meisjes wiens huwelijken ontbonden werden stuurde ze terug naar school en vaak betaalde ze het inschrijvingsgeld uit eigen zak. Door haar vastberadenheid en tomeloze inzet werden de afgelopen drie jaar al 850 kinderhuwelijken stopgezet.
Uit een studie van de Verenigde Naties (VN) uit 2012 blijkt dat meer dan de helft van de meisjes uit Malawi voor hun 18e getrouwd is. Meisjes worden er vaak uitgehuwelijkt omdat de bruidsschat de financiële moeilijkheden van een familie kan verlichten. Kachindamoto werkt hard om ouders ervan te overtuigen dat een opleiding duurzamer is:
"Ik zeg altijd tegen de ouders: als je jouw kinderen naar school laat gaan, zal je alles hebben in de toekomst."
Naast de geestelijke ontwikkeling waakt Kachindamoto ook voor de fysieke gezondheid van meisjes. Voordat ze trouwen worden ze naar kampen gestuurd waar seksuele voorlichtingsrituelen plaatsvinden. Geen overbodige luxe in een gebied waar een op de tien mensen besmet is met het HIV-virus.
Niet iedereen is even blij met de rigoreuze aanpak van Kachindamoto. Ze kreeg al veel woedende ouders en doodsbedreigingen op haar dak. Toch blijft ze vechten om de wetten én de geesten te veranderen om de vrouwen van Malawi vooruit te helpen:
"Als ze maar afgestudeerd zijn, dan kunnen ze zijn en doen wat ze willen."