Telegraaf zet burgers in de kou met keuze voor schaliegas
• 22-02-2013
• leestijd 3 minuten
Krant koos gisteren niet voor de hardwerkende burger
De grote energie- en chemiebedrijven in Nederland hadden het zich niet beter kunnen wensen. De Telegraaf kopte gisteren op de voorpagina: “Banen kwijt aan VS. Schone energie verkeerde gok.” Wat is er aan de hand? Akzo-Nobel, DSM en Shell willen dat ook Nederland aan de schaliegas gaat. Deze omstreden energiebron is in de VS zo goedkoop dat Europa aan concurrentiekracht zal inboeten. Oftewel, gewone man of vrouw, jij gaat je baan verliezen als je niet voor schaliegas bent.
Wat de Telegraaf er niet bij vertelt is dat vooral Shell en andere grote bedrijven grof geld aan schaliegas zullen verdienen. En dat de gewone burger voor de nadelen gaat opdraaien.
De nadelen van schaliegas komen vooral voor rekening van gewone burgers, want die kunnen hun huis niet meer verkopen door gasbevingen (vraag maar aan Noord-Groningers hoe het is om bovenop een gasveld te wonen) of worden ziek van chemicaliën in hun drinkwater.
Ironisch genoeg geldt voor schone energiebronnen precies het omgekeerde. Bij wind en zon zijn het burgers zelf die profiteren. Want zon en wind zijn gratis. En burgers kunnen gemakkelijk met eigen geld zonnepanelen op hun dak kopen of
gezamenlijk 7 miljoen bij elkaar leggen om twee windmolens te kopen. Het rendement van die investeringen keert direct terug in de portemonnee van de burger zelf.
Bedrijven als Shell verdienen daar weinig aan. Geen wonder dat zij alle belang hebben om zonne-energie en windenergie in een kwaad daglicht te zetten. Zij zijn gebaat bij een monopolie op energieopwekking. En waar kan dat beter mee dan met gas? Gewone burgers hebben niet de miljarden die nodig zijn voor investeringen in gasboringen en de bijbehorende infrastructuur.
Overigens heeft ook onze overheid grote belangen in gas. Onze staat heeft al miljarden geïnvesteerd in de ‘gasrotonde’, waarbij Nederland een knooppunt moet worden van internationale gasstromen. En schaliegas komt geroepen om die gasbuizen te vullen en onze miljarden snel weer terug te verdienen. Dus wees niet verbaasd als binnenkort
Economische Zaken de burgerrevolutie in energie wil bedwingen , bijvoorbeeld met belastingen.
Maar het is nog maar de vraag of schaliegas haar economische belofte kan vervullen: in de VS duiken steeds meer aanwijzingen op dat de winning van schaliegas niet rendabel is. Gasputten raken snel uitgeput. Uit onderzoek blijkt dat veel putten in
3 jaar tijd 80 tot 95% capaciteit verliezen. Dus verwacht geen nieuw Slochteren waar we decennialang plezier van hebben. Ook worden de voorraden flink overschat door bedrijven die investeerders willen aantrekken.
De New York Times noteerde twee jaar geleden al dat insiders schaliegas een ‘ponzi-schema’ noemden, waarbij steeds nieuwe investeringen nodig zijn om verliezen te dekken. En ook
Rolling Stone publiceerde een ontnuchterende studie , over de ‘oplichting’ achter schaliegas. Oftewel, in de VS is men lang niet meer zeker dat schaliegas zo gunstig is. Waarom zouden wij dan aan schaliegas beginnen?
Kortom, het is een grote vraag waarom Telegraaf haar chocoladeletters zo kritiekloos uitleent aan de visie van grote bedrijven. Het is een krant die zich er op doet voorstaan dat het voor de hardwerkende burger kiest. En dat deed het gisteren zeker niet.
Dit stuk is overgenomen van de website
Hetkanwel