Raad voor de Journalistiek: 'Nederlandse media schonden pricacy slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp in Tripoli'
Nederlandse media zijn veel te ver gegaan in hun berichtgeving over vliegramp in het Libische Tripoli. Zo heeft de Raad voor Journalistiek woensdag geoordeeld. De media schonden de privacy van slachtoffers en nabestaanden. Vooral de Telegraaf ging ronduit onethisch te werk met de publicatie van een interview met de enige overlevende, de 9-jarige Ruben.
De publicatie van het interview met Ruben was aanleiding voor de Raad om onderzoek te doen naar alle berichtgeving rondom de ramp en de Leidraad van de Raad aan te passen.
De Raad is van mening dat media niet te ver zijn gegaan met het publiceren van beelden van Ruben in het ziekenhuisbed. In dit geval was publicatie gerechtvaardigd door de uitzonderlijk grote nieuwswaarde en zeggingskracht, aldus de Raad.
Het beeld van de kleine jongen Ruben symboliseert niet alleen de uitzonderlijke tragedie, maar tegelijk de hoop van het overleven. Daarbij speelt ook een rol dat deze beelden via internet al wereldwijd verspreid waren.
Het interview dat de Telegraaf met het slachtoffer hield, vindt de Raad echter ontoelaatbaar. De journalist heeft geen rekening gehouden met de weerloosheid van het jongetje en het risico dat Ruben schade kan lijden door zijn geestelijke toestand ten tijde van het interview.
“In het onderhavige geval, van een jeugdig slachtoffer dat zich nog maar niet of nauwelijks bewust was van de situatie waarin hij verkeerde, had de journalist een andere afweging moeten maken en het directe – telefonische – contact moeten vermijden c.q. beëindigen. Het publiceren van de inhoud van het telefoongesprek is eveneens ontoelaatbaar.” Ook het vermelden van Rubens achternaam is volgens de Raad niet goed te keuren. De jongen is ook hierdoor ernstig geschonden in zijn privacy. Bovendien voegt de vermelding niets toe aan de informatie over de ramp.