Het Amsterdam UMC daagt Telegraaf-columnist Ronald Plasterk en het farmaceutisch bedrijf CureVac voor de rechter in de zogeheten 'patentenkwestie'. Het ziekenhuis wil zijn deel van de uitvindingen die Plasterk voor zichzelf claimde terug en eist een schadevergoeding. Dat meldt NRC.
Het academische ziekenhuis wil dat een onderzoeker van het Amsterdam UMC op de patenten en patentaanvragen als mede-uitvinder wordt aangemerkt. Ook eist het een deel van de waarde die de patenten vertegenwoordigen. Over de grootte van dat bedrag zei de woordvoerder zondag niets. Wanneer de zaak dient, is nog onbekend.
NRC schrijft:
De patenten die Plasterk zich als enig uitvinder toe-eigende, vormden de basis voor de biotech-startup Frame Therapeutics die hij in 2019 oprichtte met zakenpartners. Dat bedrijf verkochten zij in 2022 aan biotechbedrijf CureVac voor 32 miljoen euro. De helft van dat bedrag was afhankelijk van toekomstige resultaten. Op het moment van de verkoop waren alleen de patentaanvragen al ruim 6 miljoen euro waard, zo blijkt uit jaarcijfers van CureVac. Daarbij werd Jan Koster als mede-uitvinder gepasseerd, had het Amsterdam UMC het nakijken en liepen kankerpatiënten een experimentele behandeling mis.
De kwestie kostte Plasterk vorig jaar het premierschap. Hij was de belangrijkste kandidaat van PVV-leider Geert Wilders, maar trok zich terug toen aan het licht kwam dat Plasterk zichzelf heeft verrijkt over de rug van kankerpatiënten en zijn mede-onderzoeker.