Fred Teeven, de voormalige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (VVD), stelt zich toch niet kandidaat voor de Raad van State. Dat meldt het AD. Er was zoveel ophef over zijn persoon, dat zijn aanstelling hoe dan ook omstreden zou worden. Teeven werd daarom volgens het AD door de VVD geadviseerd om de eer aan zichzelf te houden.
De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de overheid en de hoogste bestuursrechter van het land. Het geeft de Nederlandse regering advies over voorgestelde wetten en toetst deze aan de grondwet.
Teeven was voor de Raad aanbevolen door vicepresident Piet Hein Donner, die hem volgens de bronnen van het AD ‘tot het laatst is blijven steunen’. De reputatie van de VVD’er bleek echter te erg beschadigd, wat verergerde toen in mei ophef ontstond over zijn uitspraken in De Groene Amsterdammer.
Daarin werd duidelijk dat Teeven als staatssecretaris bewust bezuinigde op de rechtsbijstand omdat, gezien de deelname van de PvdA aan het kabinet Rutte II, ‘verdere verstrenging van het strafrecht’ hem niet meer zou lukken.
"Toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur. Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging."
Wanneer advocaten vanwege zijn ‘afknijpen’ van de rechtsbijstand minder tijd zouden hebben voor verdachten, zouden ze daarom vanzelf langer in de cel belanden. De juridische wereld reageerde met grote verontwaardiging, en waarschuwden dat dit de parlementaire democratie ondermijnde.
Teeven zelf zei dat hij onder de veronderstelling was dat het gesprek met De Groene Amsterdammer een ‘achtergrondgesprek’ was, en overwoog zelfs juridische stappen. Het weekblad zelf blijft echter volledig achter het stuk staan.
Dat Teeven kandidaat was voor De Raad van State was al omstreden. Teeven was centraal in de zogeheten bonnetjesaffaire , rondom een deal die Teeven maakte met crimineel Cees H. Die zorgde ervoor dat de toenmalige staatssecretaris moest aftreden. Ook concludeerde een commissie dat de Teevendeal überhaupt nooit gesloten had mogen worden.
Een petitie tegen de benoeming van Teeven haalde dan ook 9.887 ondertekeningen op.