Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Talkshows vinden nog steeds alleen witte mannen interessant

  •  
21-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
pauw
De redacties van talkshows slagen er nog steeds niet in hun programma’s een afspiegeling van de samenleving te laten zijn. Het zijn in de praktijk mediakolonies van witte mannen die vooral in elkaar geïnteresseerd zijn, blijkt uit onderzoek van Trouw. De krant turfde van 30 oktober tot 24 november wie er mocht aanschuiven bij de – louter mannelijke – presentatoren:
"In een maand tijd ontving Pauw 133 mensen aan zijn tafel. Vooral het aantal gasten van kleur is schrikbarend laag: 95% van die sprekers is wit. Daarmee presteert ‘Pauw’ van de vier praatprogramma’s het laagst. Met 14 procent schoven verhoudingsgewijs de meeste gasten van kleur aan bij Matthijs van Nieuwkerk (inclusief tafeldames en –heren). Eva Jinek en Humberto Tan schommelen tussen hun twee collega’s in (7% en 9%). Het gemiddelde van 9 procent steekt af tegen de verhoudingen in de Nederlandse samenleving, waarin 13 procent van de bevolking een niet-westerse migrantenachtergrond heeft. Bovendien is de helft van alle inwoners vrouw, een aandeel dat ook niet is terug te zien aan de talkshowtafels. Bij ‘Pauw’ was 38% procent van de gasten vrouw, in ‘Jinek’ 37% en ‘RTL Late Night’ zit daar 2 procent onder. Onderaan bungelt ‘DWDD’, in die talkshow is slechts een op de drie gasten vrouw."
De krant constateert dat het gebrek aan diversiteit al jarenlang bekend is als probleem, dat er veel over gesproken wordt maar dat er weinig tot niets verandert. Ironisch genoeg is een veel voorkomend onderwerp in de talkshows of de ‘boze burger’ wel voldoende gehoord wordt in de media. Daarmee wordt gedoeld op witte Nederlanders, veelal van het mannelijk geslacht.
Het probleem dat burgers zonder witte huid en mannelijke geslachtsdelen amper serieus worden genomen is nog veel groter dan uit de presentiecijfers blijkt, maakt Elze Ghijsen van Women Inc. duidelijk:
"“Want de avonden waarop er wél gasten met een migratieachtergrond aan de talkshowtafel schuiven, zijn zij in ruim in een op de drie gevallen uitgenodigd om te praten over onderwerpen die gerelateerd zijn aan hun afkomst, bijvoorbeeld in de discussie over Zwarte Piet.”"
Journalist Isabel Baneke fileert hoe paternalitisch het toontje is waarmee talkshows gasten benaderen die geen witte man zijn. Dat doet ook Eva Jinek. Zij interviewde op 7 december hoogleraar Pieternel Levelt, de drijvende kracht achter het ruimteproject Tropomi. Levelt werd vooral bevraagd naar haar emoties. Vervolgens ging het gesprek inhoudelijk verder met astronaut André Kuipers.
Bij de Britse publieke omroep wordt het gebrek aan diversiteit wel serieus genomen. Na jaren vruchteloos vergaderen is besloten over te gaan tot concrete doelstellingen en het daadwerkelijk tegengaan van uitzendingen met alleen maar witte mannen. De veranderingen moeten de programma’s aantrekkelijker maken voor grotere delen van de bevolking.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor