Leerlingen op het vmbo moeten een jaar langer de tijd krijgen om hun diploma te halen. Dat is de mening van de VO-raad, de koepel van middelbare scholen, en de Stichting Platforms Vmbo (SPV), zo meldt Trouw woensdag.
De achterliggende gedachte is dat vmbo’ers nu al na vier jaar de wereld in worden gestuurd, terwijl zij de meest kwetsbare groep scholieren zijn. De schoolduur is ook extra kort vergeleken met de havo en het vwo, waar scholieren pas na respectievelijk vijf en zes jaar klaar zijn.
‘De leerlingen met de meeste kansen, de vwo’ers, zitten het langst in het voortgezet onderwijs,’ zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad. ‘Vmbo’ers zijn zestien, soms vijftien, als ze naar dat grote ROC moeten.’ Dat is volgens Rosenmöller veel te jong. Ook denkt hij dat vmbo’ers met een jaar extra meer kansen krijgen om vakken op havo-niveau te volgen.
Die mening wordt gedeeld door Jan van Nierop, voorzitter van de SPV.
"Hoe slimmer je bent, hoe later je mag kiezen voor een vervolgopleiding. Onze leerlingen moeten op veertien-, vijftienjarige leeftijd al besluiten of ze kraamverzorgster willen worden, of automonteur. Maak je het vmbo vijf jaar, dan kunnen ze daar iets langer over nadenken.Trouw"
Waar het vmbo nu ook tekort schiet, is de aansluiting met het mbo. Zo’n 2 procent van vmbo-leerlingen haakt na het examen af. Dat zijn jaarlijks enkele duizenden leerlingen die niet aan vervolgopleiding beginnen. Nog eens 6 procent start wel een vervolgopleiding, maar haakt al in het eerste jaar af. Langer op het vmbo blijven met de bijkomende mogelijkheden voor een hogere vervolgopleiding, wordt ook toegejuicht vanuit het bedrijfsleven. ‘Mbo-2 opleidingen zijn prima opleidingen, maar ze geven echt minder kansen op de arbeidsmarkt dan een vakopleiding op niveau 3,’ aldus Van Nierop.
De MBO Raad ziet een extra jaar op het vmbo wel zitten. Zij pleitten vorig jaar al voor een verlenging en om het vmbo samen te voegen met de havo en zeggen graag met de VO-raad in gesprek te willen om het plan uit te werken. Vorige maand verscheen ook een kritisch OESO-rapport waarin werd gepleit voor een reorganisatie van het vmbo.