Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp maakt zich schuldig aan "‘onbehoorlijk handelen, misbruik van procesrecht en het aantasten van de rechtsstaat". Die zware verwijten staan in een brief die de voorganger van Bergkamp aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Arib wil dat de volksvertegenwoordigers voorkomen dat Bergkamp vroegtijdig een rapport publiceert, terwijl de rechter er nog over moet oordelen.
Het bewuste rapport gaat over de conflicten tussen Arib en - een deel van - haar toenmalige staf. Arib, die niet heeft meegewerkt aan het onderzoek, beschouwt dat rapport als onrechtmatig en spande in augustus een rechtszaak aan om publicatie er van te voorkomen. Die zaak dient in november. Het presidium van de Kamer, met aan het hoofd Vera Bergkamp die niet herkiesbaar is en de politiek na de verkiezingen van 22 november verlaat, heeft echter besloten het rapport al op 31 oktober te publiceren. Volgens Bergkamp kan de publicatie van het rapport waar maanden aan gewerkt is niet langer wachten. Critici betwijfelen dat.
Arib probeert nu via een appel de Kamerleden publicatie tegen te gaan, meldt de Volkskrant:
Zij roept de Tweede Kamer op de voorgenomen publicatie van het onderzoek tegen te houden totdat de juridische strijd over de rechtmatigheid is uitgevochten. Dat Bergkamp dat niet van plan is, stuit haar zeer tegen de borst. ‘Uit zo’n houding spreekt louter feitelijk machtsvertoon, gebrek aan zorgvuldigheid en respect jegens de rechten en belangen van de ander en een gebrek aan het respect voor rechtstatelijke fatsoensnormen dat moet worden verwacht van de Staat, degene die de Tweede Kamer in rechte vertegenwoordigt (de Voorzitter). Arib hoopt dat de Kamer Bergkamp alsnog terugfluit: ‘Het zou de Tweede Kamer passen om aan dit handelen een halt toe te roepen en te voorkomen dat een onrechtmatige rapportage over het onrechtmatige onderzoek wordt uitgebracht en gepubliceerd voordat de rechter een oordeel heeft geveld.’’
Bijkomend aspect is dat de Tweede Kamer na de verkiezingen een nieuwe voorzitter kiest. Het is niet ondenkbaar dat die geleverd wordt door GroenLinks-PvdA. Bergkamp (D66) vreest wellicht dat publicatie van het rapport daardoor in gevaar komt. In de Volkskrant stelt Bergkamp dat Arib juist voordeel kan hebben van publicatie omdat het onderzoek ook kan uitwijzen dat meldingen over haar onjuist zijn of ‘ten onrechte op haar zijn betrokken’. Ook zo’n conclusie is ‘zeer van belang en rechtvaardigt een voortvarende oplevering’, aldus Bergkamp.
Arib zat 24 jaar in de Tweede Kamer en was tussen 2016 en 2021 voorzitter. Eind september vorig jaar lekte uit dat het dagelijks bestuur van de Kamer een onderzoek naar haar liet doen vanwege klachten over grensoverschrijdend gedrag tijdens haar voorzitterschap. Arib ziet de tegen haar ingestelde proceduren als een politieke afrekening in de ambtelijke top van de Kamer. De klachten kwamen naar buiten toen Arib werd genoemd tot voorzitter van de enquêtecommissie over corona. De betrokken ambtenaren wilden die aanstelling zo voorkomen. Arib verliet vervolgens onverwacht de Tweede Kamer.