Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Strijd om de werkelijke macht in Nederland laait weer op

  •  
11-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1713 keer bekeken
  •  
ANP-499942487

Vierde macht fel tegen rechtse koers en 20 procent reductie ambtenarenapparaat.

De feitelijke macht van ambtenaren wordt door critici ook wel de zogenaamde vierde macht genoemd. Naast de traditionele indeling van de trias politica in wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Machten die, volgens de theorie, volstrekt onafhankelijk moeten zijn.

De weerbarstige praktijk laat nogal wat voorbeelden zien dat die scheidingsgrens van wetgevende en uitvoerende macht nogal vaag kan zijn als het om belangrijke complexe maatschappelijke problemen gaat. Waar burgers diep door kunnen worden geraakt en ernstig worden gedupeerd. De Toeslagenaffaire en het Groninger gasdossier zijn daar goede voorbeelden van.

Na de verkiezingen van november 2023 hebben ambtenaren bijeenkomsten georganiseerd op verschillende ministeries om de gevolgen van de uitslag onderling in hun hoedanigheid van ambtenaar voor hun werkzaamheden te bespreken en te evalueren. Dat feit en de uitkomsten ervan, zijn recent in de media naar buiten gebracht. Ze vrezen voor hun baan en hebben moeite met de rechtse koers van het programkabinet.

Naast het recent verschenen rapport over de zorgwekkende staat van onze rechtsstaat is het zo nadrukkelijk als vierde macht uitspreken van haar opvatting als “uitvoerende macht” en niet als privé personen, uiterst bedenkelijk te achten. Zeker met voornoemde ernstig schadende affaires voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire en het Groninger gasdossier nog vers in het geheugen. Waarin sommige ambtenaren een wel heel bedenkelijke rol hebben gespeeld.

Natuurlijk staat het eigenbelang in privé bij de uitslag van de in de departementen georganiseerde ambtelijke bijeenkomsten voorop. Ontslag is altijd voor iedere werknemer en ambtenaar vervelend., maar soms onvermijdelijk en noodzakelijk. Zeker als er sprake is van disfunctioneren, weinig efficiënt werken, te veel bureaucratie, ondermaatse kwaliteit van presteren, en andere voor iedere grote organisatie uiterst zorgwekkende bedrijfsmatige indicatoren.

Hoogste tijd dat premier Dick Schoof als voormalig topambtenaar met geen ervaring in een harde sanering en reorganisatie, een ervaren saneerder uit het bedrijfsleven in zijn regering als bewindspersoon krijgt. Daar zullen alle burgers, ongeacht hun politieke kleur, voordeel van hebben. Het vertrouwen van de burgers in de overheid zal er met zekerheid groter door worden.

In de gelederen van de VVD en wellicht NSC, zitten genoeg (gepensioneerde) charismatische leiders uit het bedrijfsleven die weten hoe je met dit bijltje moet hakken om een beter en meer fatsoenlijk functionerende rijksoverheidsorganisatie te krijgen.

Gelukkig leven we in een tijd dat geen enkele ambtenaar met kwaliteiten die onverhoopt ontslagen wordt, zonder baan zal blijven. De lagere overheden en de marktsector hebben een schreeuwend tekort aan kwalitatief goed personeel. Alleen met een forse reorganisatie scheidt je het kaf van het koren. Een sanering die feitelijk al onder premier Rutte had moeten plaatsvinden.

De overheid is geen marktsector maar kan wel veel leren van het bedrijfsleven. Een openlijke vierde macht in de organisatie wordt daar nooit geduld. Evenmin als een speciale rechtspositie van het topkader.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Zandb
Zandb
12 jun. 2024 - 8:38
Ambtenaren vormen geen macht omdat die macht hun, grondwettelijk gezien, niet toegekend wordt. Ze hebben die macht niet. En als ze zich die toe-eigenen, dan is dat ten onrechte. Een taak voor 'de baas' - de Minister - om daar wat aan te doen. Ambtenaren kunnen zich zorgen maken zo ze willen maar wanneer hun baas zegt dat ze dit of dat moeten regelen, dan hebben ze dat maar te doen. Behalve als het tegen de wet of het landsbelang is. Als een ambtenaar vindt dat die 21% een foute maatregel is, dan kan hij dat - wat mij betreft waar dan ook - kenbaar maken. Maar als hij niet meer heeft, dan argumenten waarom het z.i. beter is dat een maatregel niet genomen wordt, dan heeft de ambtenaar de keuze: Ontslag of uitvoeren. Eenvoudiger kan ik het niet maken. Ook al is de praktijk lastiger. De schrijver maakt er door dit principieel fout te benaderen, een zooitje van.
1 Reactie
Marie Timmerman
Marie Timmerman12 jun. 2024 - 10:14
Dat ze niet het politieke boven woord hebben wil niet zeggen dat ze geen institutionele macht en indivuele machts rollen hebben. Kennis, plenipotentiariteit, briefing, uitvoering, management, zijn allemaal nexusen van macht. Een department hoofd is niet machteloos. Een department is een macht.
Frits Jansen
Frits Jansen
12 jun. 2024 - 6:39
Er zijn genoeg voorbeelden van ambtenaren die veel te loyaal waren aan de politieke leiding en hun eigen geweten uitschakelden. Voor politici is het fijn om zichzelf vrij te pleiten door weerloze ambtenaren de schuld te geven, maar het zijn toch echt politici die de toeslagenaffaire veroorzaakt hebben. Je kunt ambtenaren hooguit kwalijk nemen dat ze niet dwars gingen liggen. Na de "Bulgarenfraude" waren politici kamerbreed doodsbang voor massale fraude, en eisten ze - ook kamerbreed - meedogenloze handhaving. Ja, letterlijk meedogenloos. En ambtenaren leverden dat. Puur staatsterrorisme. Een eigengereide vierde macht was er in elk geval niet op dit gebied. In "Groningen" was het probleem in essentie dat ze lekker verdiend werd aan dat gas, en dat geld goed gebruikt kon worden om de belastingen niet te hoeven verhogen om (linkse?) plannen te bekostigen. Nee, de ambtenaren werden daar niet rijker van. Als ik de beoogde minister van migratie hoor foeteren op "open grenzen" denk ik dat hoge eisen worden gesteld aan het geweten van de ambtenaren op zijn departement. Maar het gevaar bestaat dat de gewetensvolle ambtenaren vertrekken en de gewetenlozen overblijven. Vind ik dan niet dat "de grenzen dicht moeten"? Het eenvoudige antwoord is dat dat helemaal niet kan. We kunnen geen hek om Nederland zetten. Opnieuw grenscontroles instellen is duur en hinderlijk voor legale reizigers terwijl die geen "illegalen" tegenhouden, al was het maar omdat de meeste illegalen legaalhet land
Theo Buijten
Theo Buijten
12 jun. 2024 - 6:12
De werkelijke macht ligt om te beginnen bij wie dat mandaat krijgt door de verkiezingen en de uitkomsten daarvan wordt toenemend bestreden inderdaad. Geluiden of democratie altijd de voorkeur moet hebben in plaats van "wijzere" andere mensen die met hun opvattingen niet verkozen zijn klinken vaak. Dan heb je nog als vanouds de andere twee machten, die van de ambtenaren met hogere bestuursfuncties en anderzijds de rechterlijke macht. Deze verschillende machten respecteren elkaar wisselend waarbij ook onder de top van de ambtelijke instituties en rechterlijke macht de politieke voorkeuren onterecht een invloed hebben.
1 Reactie
Zandb
Zandb12 jun. 2024 - 8:25
Theo Met heel ingewikkelde want kromme zinnen maakt u er een rommeltje van. Dat ambtenaren een macht vormen, dat is bijna altijd omdat bewindslieden van hen afhankelijk zijn. Of beter gezegd: Een bewindsman is nou eenmaal afhankelijk van groot ambtenarenapparaat. Maar in feite vormen die twee geen machten: De bewindsman heeft de werkelijke macht en de ambtenaren moeten doen wat hij zegt, zo lang ze bv geen wetten hoeven te overtreden of het landsbelang schaden. Omdat bewindslieden volksvertegenwoordigers zijn, berust in feite de macht dus bij het volk. Maar, met dien verstande dat ambtenaren dus absoluut een eigen verantwoordelijkheid hebben: Die om zich aan de wet te houden en die om het landsbelang te dienen. Het zal iedereen hoop ik duidelijk zijn, dat dat een grote speelruimte en dus behoorlijke grijze gebieden oplevert. Maar dat is wel een compleet andere verhouding dan die de macht van de volksvertegenwoordigers heeft met de rechterlijke en de controlerende macht. De volksvertegenwoordigers bijvoorbeeld maken de wetten maar dat maakt niet dat ze de macht hebben over de rechterlijke macht. Dat zou pas kunnen als de grondwet veranderd wordt en als dat het geval is, dan is er eenvoudigweg geen rechterlijke macht meer. De gedachte dat de democratie invloed kan hebben op die verschillende machten, die klinken vaak. Maar in wezen pleiten die mensen dus voor het veranderen van de grondwet te weten het afschaffen van die rechterlijke en/of controlerende macht.
Marie Timmerman
Marie Timmerman
12 jun. 2024 - 2:33
Het idee dat uitvoerders minder kennis van zaken hebben dan politiek aangestelden is niet zonder meer duidelijk. Voor ontwikkeling is inderdaad een wetenschap van de werkelijke en gewenste banden voorbij het ambtenaren aparaat nodig, maar dat is iets anders dan je zomaar laten sturen door een consultancy die ook eigenwinst en invloed nastreven en boekhouders logica als wapen gebruiken. Uiteindelijk heb je staatsmannen nodig die een visie van de toekomst van het land in oog hebben. Niet zomaar zakenmannen.
2 Reacties
Zandb
Zandb12 jun. 2024 - 8:26
Marie Ik constateer al weer dat ik er niets van begrijp.
Marie Timmerman
Marie Timmerman12 jun. 2024 - 10:26
Trek het je niet aan. We hebben allemaal onze grenzen en perspectieven.
Lark V
Lark V
11 jun. 2024 - 21:22
Dit zo extreem bedenkelijk om het uitspreken van enkele individuele personen tegen de mogelijke aantasting van de rechtstaat en mensenrechten te verbinden aan fouten gemaakt door mensen in toeslagenschandaal met als enige overeenkomst dat ze ambtenaar zijn. En vervolgens te gaan pleiten voor een grote zuivering van de 'linkse vierde macht'. Geheel uit de duim gezogen propaganda op basis van enkele menselijke zorgen door wat ambtenaren. Meer is daarover niet bekend. Dat dit stukje puur bedoeld is om extreemrechtse frame te verspreiden van 'linkse Vierde Macht' kun je vrij makkelijk hard maken doordat de auteur zich namelijk volledig verslikt in zijn eigen propaganda.Mochten zich wat ambtenaren zich hebben uitgesproken wat er gebeurde tijdens het toeslagenschandaal, dan zouden ze nu gezuiverd moeten als onderdeel van de 'Vierde Linkse Macht', die ver buiten boekje ging, en door de grote aanjagers van het toeslagenschandaal VVD en PVV gezuiverd moet worden.
adriek
adriek
11 jun. 2024 - 16:51
De werkelijke macht? Die ligt bij multinationals, onze Amerikaanse vrienden, Duitsland, en niet te vergeten de olieproducenten inclusief Rusland.
1 Reactie
Robijnrood
Robijnrood11 jun. 2024 - 21:50
Multinationals hebben inderdaad vandaag de dag meer geld dan sommige staten. Gelukkig stemmen er meer mensen op achterlijke, kwaadaardige, rancuneuze, fascistische partijen dan op de VVD.
Wilweetje
Wilweetje
11 jun. 2024 - 13:40
Hoe bepaalt een falend management bij de overheid welke ambtenaren gefaald hebben?
1 Reactie
MG1968-2
MG1968-211 jun. 2024 - 14:22
Äan de hand van politiek gevoel. Als de vreemdelingenhaat genoeg vorm gegeven wordt dan heb je geen ambtenaren nodig die zich bezig houden met woningbouw. Daar hoeven er dus geen van erbij en degene die er wel waren mogen natuurlijk weg. Alle ambtenaren die zich bezig houden met voedselzekerheid, stikstof, milieuschade, belastingontduiking boven 1ton mogen natuurlijk sowieso weg en de vaten die de taghi's in de bossen bij brabant achterlaten (of daar nu organisch materiaal (lijken) of drugsafval) mogen natuurlijk blijven zitten. Wat betreft onderwijs en politie hoef je niet aan het aantal mensen te tornen maar het is natuurlijk algemeen bekend dat de racistisch leerkracht en gewelds minnende agent bereid is zijn hobby voor een lagere tegemoetkoming uit te voeren dan de huidige professional. Beetje creativiteit en ze komen er wel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor