Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buitenlandse financiering moskeeën weren heeft grote consequenties

  •  
25-04-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
8501376524_5ba656afc4_z

© Cc-foto: p k

'Je staart je blind op de marmeren trappen van een nieuwe moskee langs de snelweg en ondertussen wordt het vaderland onder je ogen weggekocht'
De ophef rond het financieren van moskeeën door donororganisaties in Saoedi-Arabië Koeweit en de Emiraten neemt steeds grotere vormen aan. Een breed scala politici en meningmakers concludeert dat het vaderland wordt ondermijnd door verkeerde gedachten die dankzij die oliedinars uit het Midden-Oosten op steeds meer plekken worden gepreekt. De houthakkers met de botte bijl in de kamer en de media pleiten zelfs met zoveel woorden voor een verbod: dan is het gewoon strafbaar om het salafisme te preken of te ondersteunen. Hun probleem: Nederland is een vrij land. Je kunt bekeringsactiviteiten niet zomaar verbieden. Het is hier Egypte of Saoedi-Arabië niet.
Zorgelijk Toch mag je het best zorgelijk vinden als buitenlands geld wordt ingezet om het denken van de Nederlanders te beïnvloeden. Net als in het zakenleven heb je ook in de politiek en de ideeënstrijd een level playing field nodig. Door subsidies van over onze grenzen wordt dat verstoord. Het is dan merkwaardig als de aandacht alleen maar uitgaat naar bepaalde godshuizen en financieringsstromen uit specifieke stukken van de wereld. De beïnvloeding van onze burgers vindt maar voor een zeer beperkt gedeelte plaats vanaf de preekstoel zoals u weet als uw kinderen of u zelf dag en nacht op een iPad zitten te kloten.
Een belangrijk deel van de ouderwetse media is al sinds jaar en dag in buitenlandse handen. Wij hebben er geen idee van door wiens geld de inhoud van zoveel boodschappen op de sociale media wordt mogelijk gemaakt. Gisteren werd gepubliceerd dat Facebook de mate van zijn zedelijkheidscensuur sterk laat bepalen door de landen met de strengste regels op dat gebied. We weten allemaal waar die liggen. Zo’n met Koeweits geld gefinancierde minaret is niet zomaar een minaret. Die is tegelijk het topje van een ijsberg. De consequentie van de huidige ophef is een verbod op het aannemen van buitenlands geld door alle organisaties die zich op enigerlei wijze met ideeën of meningsvorming bezig houden. Dat zijn niet alleen kerken en moskeeën maar ook kranten, omroepen, websites, politieke partijen en belangenorganisaties. Inspiratie kunnen wij halen uit Rusland waar Poetin daadwerkelijk met zulke maatregelen bezig is. Een minder radicale maatregel is al die organisaties te dwingen om volstrekt open te zijn over waar ze hun centen vandaan halen. Hoe ver men ook wil gaan, er dienen stevige straffen te staan op overtredingen, niet alleen voor die organisaties maar ook voor hun bestuurders. Anders betalen ze fluitend de boetes.
Missie Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat dan ook een ander niet. Nederland houdt zich al eeuwen bezig met missie en zending, vooral in de warmere zones van onze planeet. Ook wordt er op allerlei manieren aan beïnvloeding gedaan, bijvoorbeeld door wat wij dan noemen het ondersteunen van de civil society. In de praktijk betekent dat met geld bepaalde organisaties in meestal arme landen versterken en andere niet. Dat is sturing geven aan het politieke proces. Er dient dan ook een absoluut verbod te komen op missie, zending en andere vormen van financiële beïnvloeding door Nederland, Nederlandse bedrijven of de clubs die wij met zo´n onschuldig woord aanduiden als niet-gouvernementele organisaties. Als je dan toch bezig bent, waarom zou men zich dan tot geld beperken? We sturen ook soldaten om in verre landen de aanhangers van bepaalde ideologische stromingen te ondersteunen in de strijd met hun levensbeschouwelijke tegenstanders. Is dat dan wel in de haak?
Je kunt natuurlijk zeggen: “Laten we nou eerst eens beginnen om de gevaarlijke financieringsstromen aan te pakken.” Ook dan rijst de vraag of je geen oogkleppen draagt. Regelmatig wordt vastgesteld dat belangrijke gedeeltes van Londens duurste vastgoed zich in handen bevinden van miljardairs uit Rusland en het Midden-Oosten. Wie lekker handig en goedkoop bij Tango tankt, gunt zijn klandizie aan Q8 oftewel de Koeweit Petroleum Company. Het Europese hoofdkwartier van dit wereldbedrijf komt naar Nederland. Hierover staat iedereen te klappen en te juichen. Toch krijgt op die manier het Koeweitse koningshuis meer greep op de Nederlandse economie want het is een staatsbedrijf. Je staart je blind op de marmeren trappen van een nieuwe moskee langs de snelweg en ondertussen wordt het vaderland onder je ogen weggekocht.
Gisteren bevroeg Pauw streng imam Yasser el Forkani over de financiering van moskeeën vanuit de Golfstaten. Hij maakte zich zorgen over het democratisch gehalte van die staten. Kun je ook doen: we willen alleen nog maar centen uit democratisch geregeerde landen en de rest wijzen wij af. Je ziet al voor je hoe onze premier zal reageren op dit soort voorstellen.
Misschien getuigt die ophef rond het financieren van moskeeën wel op een heel ander zorglijker verschijnsel: de nuchtere Hollander is bezig het onderspit te delven. Dat is de echte bedreiging van onze traditionele normen en waarden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.